νεα κρητη totalfitness news


Σαφή διαφοροποίηση από την πολιτική της λιτότητας πήρε ο Μπάρακ Ομπάμα κατά τη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. «Δεν πρέπει να είναι μόνο η λιτότητα η στρατηγική μας», ήταν η τοποθέτησή του, στέλνοντας μήνυμα στη Γερμανία, το οποίο ελήφθη και σχολιάστηκε έντονα από τον γερμανικό Τύπο.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του χρέους και των ελλειμμάτων. Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων, μετά τη συνάντηση, στους δημοσιογράφους ο Ομπάμα είπε:  

«Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα σχέδιο για δημοσιονομική εξυγίανση προκειμένου να γίνει το χρέος διαχειρίσιμο, όμως είναι επίσης σημαντικό να βρίσκεται στο επίκεντρο η ανάγκη ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων εργασίας – γιατί γνωρίζουμε πως ιστορικά εκείνες οι χώρες που μπαίνουν σε τροχιά ανάπτυξης, που έχουν υψηλή απασχόληση εργατικού δυναμικού και οι πολίτες αυξάνουν την παραγωγικότητά τους καθώς αισθάνονται ότι η χώρα προχωράει προς τα εμπρός είναι οι χώρες που καταφέρνουν με μεγαλύτερη ευκολία να μειώσουν τα βάρη των χρεών τους, σε αντίθεση με εκείνες τις χώρες που οι κάτοικοι αισθάνονται ότι δεν έχουν ελπίδα.

Και πιστεύω πως ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς έχει δεσμευτεί να προχωρήσει στις σκληρές δράσεις που χρειάζονται όμως συγχρόνως, και αυτό είναι κατανοητό, θέλει να σιγουρευτεί πως οι Έλληνες πολίτες βλέπουν ένα φως στο βάθος του τούνελ. Και αυτό που τον διαβεβαίωσα είναι πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να συνεχίσουν να βοηθούν και να είναι στήριγμα σε αυτήν την δύσκολη πορεία. Ομως είμαστε σίγουροι πως η Ελλάδα μπορεί να πετύχει, καθώς, όπως ξέρετε το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.

Οι ΗΠΑ θα ήθελαν να βοηθήσουν όσο πιο πολύ μπορούν σε αυτήν την περίοδο της δοκιμασίας».

Τα σχόλια του γερμανικού Τύπου συνοψίζονταν στο ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε την Ελλάδα να αλλάξει πολιτική.

«Ο Ομπάμα καλεί για αλλαγή πλεύσης στην Ελλάδα. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε ανοικτά την στήριξή του στον Ελληνα πρωθυπουργό και τόνισε ότι η λιτότητα από μόνη της δεν φτάνει για την αντιμετώπιση της κρίσης», σημειώνει η WSJ Deutschland. 

«Ο Ομπάμα καλεί για περισσότερη ανάπτυξη για την Ελλάδα», γράφει η Welt.

Ο Ομπάμα «επαινεί την Ελλάδα για τις θαρραλέες και δύσκολες προσπάθειές της» γράφει από την πλευρά της η Deutsche Welle, υπογραμμίζοντας όμως επίσης την έμφαση που έδωσε ο αμερικανός πρόεδρος στο ότι η λιτότητα από μόνη της δεν αρκεί.

Η Handelsblatt σημειώνει: «Με την επίσκεψή του στον Μπαράκ Ομπάμα ελπίζει ο Σαμαράς να κάνει ένα νέο ξεκίνημα για την Ελλάδα πάνω σε μια ευρύτερη βάση. Ο πρωθυπουργός μπορεί να είναι σίγουρος για τη στήριξη του αμερικανού προέδρου. Εδώ και καιρό η Ουάσιγκτον προειδοποιεί την Ευρώπη να είναι πιο ελαστική με την Ελλάδα ως προς το πρόγραμμα προσαρμογής. Διότι από αμερικανική άποψη αν πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά, οι εκλογές ενδέχεται να φέρουν στην εξουσία τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Γεγονός που θα έθετε σε κίνδυνο το μέλλον της ευρωζώνης, αλλά και την συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ».

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στις δηλώσεις του τόνισε: «Οσον αφορά την οικονομία, πράγματι περνάμε μέσα από πολλές δυσκολίες. Οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών είναι τεράστιες, όμως δεν θα πάνε χαμένες και τώρα αυτό που χρειαζόμαστε είναι ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας. Βεβαίως θα κάνουμε όλα όσο χρειάζονται.

Στο θέμα των δομικών αλλαγών όμως θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη και στην δημιουργία θέσεων εργασίας ιδίως για τους νέους, καθώς- όπως είπα και στον Πρόεδρο- η ανεργία των νέων στην Ελλάδα έφτασε το απίστευτο ποσοστό του 60%, σε συνολική ανεργία 28%. Και ο Ελληνικός λαός έχει θυσιάσει περισσότερο από το 25% του ΑΕΠ του τα τελευταία 4 χρόνια - επομένως η έμφαση πλέον είναι κυρίως στην δημιουργία ανάπτυξης.

«Όμως το άλλο που θέλω να υπογραμμίσω είναι πως εάν η Ελλάδα πετύχει - και θα πετύχει - η επιτυχία μας θα είναι συγχρόνως και επιτυχία της Ευρώπης, και πιστεύω πως αυτό είναι πολύ σημαντικό».


Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top