Την Κυριακή 18 Αυγούστου 2013 παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού (Ι.ΤΗ.Π.) ο πρώτος επιστημονικός συλλογικός τόμος για την ιστορία της Τήνου, 
από τα Μυκηναϊκά χρόνια ως την Όψιμη Αρχαιότητα, των αρχαιολόγων Roland Étienne, Νότας Κούρου, Εύας Σημαντώνη - Μπουρνιά. Έκδοση του Ι.ΤΗ.Π. 2013.

Οι τρεις ειδικοί αρχαιολόγοι επιστήμονες, με γνώση και εμπειρία ενημέρωσαν το πολυπληθές κοινό τους, που ασφυκτικά γέμισε την αίθουσα του ΙΤΗΠ, με γνώσεις και ενδιαφέρουσες πληροφορίεςΑκόμη και ο κ. Roland Étienne, παρουσίασε την εργασία του σε καθομιλουμένη ελληνική γλώσσα.

Η ιστορία της Τήνου έγινε γνωστότερη με τα νέα δεδομένα που μας έφεραν στο φως, σε σχέση με τη ζωή των ανθρώπων της Τήνου, τον περιβάλλοντα χώρο των Κυκλάδων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Εισήγηση στο βιβλίο έκανε ο Ακαδημαϊκός Καθηγητής κ. Μιχάλης Τιβέριος.
Μια υψηλού επιστημονικού πεδίου ομιλία - παρουσίαση, η οποία μαζί με άλλες που παρουσιάζονται τα τελευταία χρόνια στην Τήνο, κατατάσσουν και την Τήνο σε ανώτερο πολιτισμικό επίπεδο.

Η Τήνος έχει τις δυνατότητες, έχει τους ανθρώπους της, έχει την Ιστορία της με τις πρωτιές της στον Αιγαιακό χώρο, σε πολλούς τομείς και δραστηριότητες.
Μια κρίση είναι ίσως ευκαιρία για τους ικανούς και τολμηρούς να δείξουν την ανωτερότητά τους και να "αρπάξουν" την "ευκαιρία" της δημιουργίας.
Ίσως τώρα πολύ περισσότερο χρειαζόμαστε τους ικανότερους. Η επιπολαιότητα και ο ωχαδερφισμός δεν χωρά στις μέρες μας. Η μπουνάτσα και η "παχιές αγελάδες" πέρασαν.

Τώρα οι επιλογές μας, οι αποφάσεις μας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές και όχι ευκαιριακές, ανταποδοτικές.

Τηνιακοί και φίλοι της Τήνου: Ας ξεκινήσουμε!