νεα κρητη totalfitness news



Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τους  κ. Υπουργούς  Παιδείας και Θρησκευμάτων, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης    

  
Θέμα: Διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Ο Βουλευτής Κυκλάδων, Νικόλαος Συρμαλένιος, καταθέτει αναφορά την επιστολή της 22.08.2013 με αριθμό πρωτ. 5073 του Πρύτανη του Αιγαίου καθηγητή κ. Πάρι Τσάρτα σχετικά με το θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου του Αιγαίου. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι «Με την παρούσα επιστολή, θα ήθελα να σας ενημερώσω για την εύλογη ανησυχία που έχουν προκαλέσει στο προσωπικό του Πανεπιστημίου Αιγαίου τόσο πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σχετικά με το ζήτημα της κινητικότητας και διαθεσιμότητας διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ/ΤΕΙ όσο και το σχετικό επισυναπτόμενο έγγραφο του Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα «Μεταρρυθμιστικές Δράσεις ΥΠΑΙΘ – ΑΕΙ», που εστάλη σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ (αριθμ. πρωτ. εγγράφου 113287/14.8.2013/ΙΒ)».

        Επισυνάπτεται η επιστολή

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.



                 Αθήνα, 23.08.2013

            Ο καταθέτων  βουλευτής

 Νικόλαος Συρμαλένιος



ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΡΥΤΑΝΗΣ
Λόφος Πανεπιστημίου, 
Κτίριο Διοίκησης, 81100 Μυτιλήνη,
Τηλ.: 2251 0 36011, fax: 2251 0 36019
e-mail: rector@aegean.gr
Μυτιλήνη, 22/08/2013                                                                                     Αριθμ. Πρωτ.:5073ι

Προς
κ. Νίκο Συρμαλένιο
Ελευθερίου Βενιζέλου 1
84100, Ερμούπολη

Αξιότιμε Κύριε Βουλευτά,

Με την παρούσα επιστολή, θα ήθελα να σας ενημερώσω για την εύλογη ανησυχία που έχουν προκαλέσει στο προσωπικό του Πανεπιστημίου Αιγαίου τόσο πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σχετικά με το ζήτημα της κινητικότητας και διαθεσιμότητας διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ/ΤΕΙ όσο και το σχετικό επισυναπτόμενο έγγραφο του Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα «Μεταρρυθμιστικές Δράσεις ΥΠΑΙΘ – ΑΕΙ», που εστάλη σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ (αριθμ. πρωτ. εγγράφου 113287/14.8.2013/ΙΒ).

Για το λόγο αυτό θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι έχουμε απευθυνθεί εγγράφως στις ηγεσίες των αρμόδιων Υπουργείων, επιτυγχάνοντας πέρυσι, μέσω σχετικής τροπολογίας, την εξαίρεση των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου μας από το μέτρο της διαθεσιμότητας. Τα βασικά μας επιχειρήματα συνδέονται με το νησιωτικό χαρακτήρα του Ιδρύματος, για τον οποίο έχουν προβλεφθεί συγκεκριμένες διατάξεις τόσο στο Σύνταγμα όσο και στη Νομοθεσία σχετικά με την Παιδεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα η διαφορετικότητα της νησιωτικότητας και οι ειδικές ανάγκες που προκύπτουν από αυτή προστατεύεται ακόμη και στον πρόσφατο νόμο 4093/2012. 

Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 3 της Παραγράφου ΣΤ: Ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών, Υποπαράγραφος ΣΤ1 του άρθρου πρώτου, ο νομοθέτης προβλέπει ειδική μέριμνα για τους νησιωτικούς δήμους και ειδικότερα για τις προσλήψεις και τους διορισμούς τακτικού προσωπικού, τις οποίες εξαιρεί από τον περιορισμό των προσλήψεων του άρθρου 11 του Ν. 3833/2010. Επίσης στο ανώτατο νομοθέτημα της Πολιτείας, το Σύνταγμα, έχει προβλεφθεί ειδική μέριμνα για τις νησιωτικές περιοχές. Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 4 του άρθρου 101 του Συντάγματος αναφέρεται «4. 

Ο κοινός νομοθέτης και η Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους.». Επίσης, στην παράγραφο 1 του άρθρου 107 αναφέρεται «1. … Λαμβάνει τα επιβαλλόμενα μέτρα … για την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης και την προαγωγή ιδίως της οικονομίας των ορεινών, νησιωτικών και παραμεθόριων περιοχών.». Επισημαίνεται ότι και η εισηγητική έκθεση της τροπολογίας \ εξαίρεσης που επετεύχθη πέρυσι, προβάλλει την αναφερθείσα επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα ειδική μέριμνα για τις «νησιωτικές περιοχές».

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι το μοναδικό ελληνικό δημόσιο πολυνησιωτικό πανεπιστήμιο. Λειτουργεί ως πανεπιστήμιο-δίκτυο, χωροθετημένο σε έξι παραμεθόριες νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου –Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ρόδο, Σύρο, Λήμνο. Λόγω ακριβώς των ιδιαιτεροτήτων που επιβάλλει η πολυνησιωτικότητα, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει οργανωθεί, από την ίδρυσή του, κατά αποκεντρωμένο τρόπο τόσο ως προς τις διοικητικές όσο και ως προς τις ακαδημαϊκές δομές του. Επομένως κάθε νησί στεγάζει μια τουλάχιστον διαφορετική Σχολή, ενώ το σύνολο των λειτουργιών του Ιδρύματος σε κάθε νησί υποστηρίζεται διοικητικά από μια αυτόνομη Περιφερειακή Διεύθυνση. Το ζήτημα της υποστελέχωσης των Διοικητικών Υπηρεσιών έχει επανειλημμένα τεθεί τόσο στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων όσο και στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δίχως ωστόσο αποτέλεσμα.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω τις σοβαρές και δίκαιες αντιδράσεις που θα προκαλέσει μια τέτοια, οριζόντια απόφαση, δίχως αξιολόγηση του προσωπικού και της ιδιαιτερότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αλλά και τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει στις τοπικές κοινωνίες, όπου εδρεύει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των τοπικών κοινωνιών. Για το λόγο αυτό, γνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε ζητήματα που άπτονται του Πανεπιστημίου Αιγαίου αλλά και της τοπικής κοινωνίας, ζητάμε για μια ακόμη φορά τη στήριξή σας και ευελπιστούμε στην παρέμβαση σας, ώστε να συνυπολογιστούν οι ιδιαιτερότητες του Πανεπιστημίου Αιγαίου και να ισχύσουν οι προβλέψεις του Συντάγματος και της Νομοθεσίας περί νησιωτικότητας και περιφερειακού χαρακτήρα, εξαιρώντας το Πανεπιστήμιο Αιγαίου από τα επικείμενα μέτρα σχετικά με την κινητικότητα και διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Καθηγητής  Πάρις Α. Τσάρτας


Πρύτανης



Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top