νεα κρητη totalfitness news

Της Τανιας Γεωργιοπουλου (Εφημερίδα Καθημερινή)

«Το έγγραφο πρέπει να μεταβεί υπηρεσιακώς». Αυτή είναι η φράση-κλειδί, που σε απλά ελληνικά μεταφράζεται «το έγγραφο για να φτάσει στον προορισμό του, θα χρειαστεί πολύ καιρό, ίσως μήνες». Κάπως έτσι, όσοι είχαν τη φαεινή ιδέα να ανοίξουν ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Τήνο ή και σε άλλα νησιά θα πρέπει να ξεκινήσουν τη διαδικασία φέτος για να προλάβουν την επόμενη τουριστική σεζόν.

Το τραγελαφικό του θέματος εξηγεί σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς. Με την κίνηση αυτή ελπίζει να βρεθεί κάποια διέξοδος από τον δαίδαλο της γραφειοκρατίας τον οποίο αντιμετωπίζουν οι καταστηματάρχες του νησιού, που σήμερα έχει την τιμητική του.

«Εφόσον κάποιος θελήσει να ανοίξει για παράδειγμα ένα καφέ στην πόλη της Τήνου, πρέπει εκτός των άλλων δικαιολογητικών να έχει άδεια από τη 2η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (2η ΕΒΑ). Το αξιοπερίεργο είναι ότι 2η ΕΒΑ έχει έτσι και αλλιώς δώσει άδεια για την ανέγερση του οικήματος. Ομως, νέα άδεια χρειάζεται ακόμα κι αν απλώς το κατάστημα αλλάξει ιδιοκτήτη», εξηγεί ο δήμαρχος της πόλης κ. Κροντηράς.

Ανάμεσα στα δικαιολογητικά που πρέπει να συλλέξουν οι αιτούντες για την άδεια είναι και η φωτογραφική αποτύπωση όλων των βυζαντινών μνημείων που βρίσκονται πέριξ του σημείου που θα λειτουργήσει το κατάστημα. «Πώς να γνωρίζει κάποιος ποια είναι τα βυζαντινά μνημεία γύρω από το κατάστημά του;».

Το κυριότερο, ωστόσο, πρόβλημα είναι ο χρόνος που απαιτείται για την απάντηση εκ μέρους της υπηρεσίας στην αίτηση του ενδιαφερομένου, που σε πολλές περιπτώσεις φθάνει τους έξι με επτά μήνες. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρονικού διαστήματος τα απαιτούμενα έγγραφα ταξιδεύουν ανά το Αιγαίο μέσω του συμβατικού ταχυδρομείου, αφού για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο το e-mail δεν χρησιμοποιείται σε αυτήν τη διαδικασία.

Ετσι, μόλις κατατεθεί η αίτηση από την πλευρά του ατόμου που θέλει να ανοίξει κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στέλνει υπάλληλο για να ελέγξει το κατάστημα. Ο υπάλληλος αποστέλλει την εισήγησή του ταχυδρομικώς (χρόνος αναμονής 20 ημέρες) στην Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που με τη σειρά της εισηγείται στο τοπικό συμβούλιο Νεότερων Μνημείων Νοτίου Αιγαίου. Το τελευταίο συνεδριάζει μία φορά τον μήνα και κάθε φορά εξετάζει 30-35 θέματα. Για να εξεταστεί η εισήγηση, απαιτούνται κατά μέσον όρο τρεις μήνες, ενώ ένας περίπου μήνας χρειάζεται για να καθαρογραφεί η απόφαση από τον ένα και μοναδικό υπάλληλο που έχει αυτήν την αρμοδιότητα. Στη συνέχεια η απόφαση ταξιδεύει -και πάλι με το συμβατικό ταχυδρομείο- πίσω στην Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, από την οποία θα κοινοποιηθεί στον ενδιαφερόμενο.

Συντόμευση διαδικασίας

«Ο επιχειρηματίας που δεν θέλει να χάσει τη σεζόν ανοίγει το κατάστημα χωρίς άδεια. Εμείς επίσης ως δήμος είμαστε υποχρεωμένοι να το σφραγίσουμε γιατί αλλιώς θα παρέμβει εισαγγελέας», εξηγεί ο δήμαρχος, που ζητά με κάποιον τρόπο τη συντόμευση της διαδικασίας. «Το ενδιαφέρον είναι ότι μέχρι σήμερα όλες οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί εγκρίθηκαν», συμπληρώνει.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top