νεα κρητη totalfitness news

Εγκαινιάστηκε παρουσία πλήθους κόσμου, το Σάββατο 10/8, μια σημαντική έκθεση που διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου «ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ». Η έκθεση γλυπτικής, ζωγραφικής και ζωγραφικής στο βυθό, του  Γιάννη Μανιατάκου, ενός σημαντικού, πρωτοπόρου και αθόρυβου ταυτόχρονα καλλιτέχνη, που εδώ και δεκαετίες ζει και δημιουργεί, ο ίδιος και η οικογένειά του, στην Τήνο. Η προβολή βίντεο με τον τρόπο που ο καλλιτέχνης ζωγραφίζει στο βυθό, καθήλωσε το κοινό.

Η έκθεση αυτή έχει διπλή χρησιμότητα. Προσφέρει στο φιλότεχνο κοινό την παρουσία καλλιτεχνικών δημιουργιών πρώτου μεγέθους και ταυτόχρονα αναδεικνύει έναν άνθρωπο, που είναι ο συνδυασμός του μεγάλου καλλιτέχνη και του απλού και αθόρυβου ανθρώπου.

Ο Δήμαρχος Τήνου απηύθυνε εγκάρδια συγχαρητήρια επιστολή προς τον καλλιτέχνη αλλά και εξέφρασε προσωπικά τον θαυμασμό του και την ελπίδα όσο το δυνατόν πιο πολλοί να επισκεφτούν αυτή την έκθεση – αποτύπωση της πορείας ζωής ενός ιδιαίτερου και σίγουρα μεγάλου δάσκαλου της γλυπτικής και της ζωγραφικής.

Παραθέτουμε το χαιρετισμό του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Σαλταμανίκα, που εκπροσώπησε το Δήμο, λόγω ανυπέρβλητων υποχρεώσεων του Δημάρχου:

«Εκπροσωπώ το Δήμο της Τήνου, στην όμορφη αυτή βραδιά, στα εγκαίνια της έκθεσης γλυπτικής και ζωγραφικής του συμπατριώτη και συγχωριανού μας Γιάννη Μανιατάκου. Ο Δήμαρχος έχει άλλη προγραμματισμένη υποχρέωση και δικαιολογημένα απουσιάζει. Εκφράζω τη χαρά μου για το συγκεκριμένο καλλιτεχνικό γεγονός και εύχομαι καλή επιτυχία στην έκθεση που εγκαινιάζεται απόψε.
Στα πλαίσια της προηγούμενης έκθεσης, του έργου του αδικοχαμένου Λευτέρη Βαλάκα, αναφέρθηκα στην επιτυχία του Δήμου, ως προς τη διατήρηση του Πνευματικού Κέντρου «ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ», στον Πύργο. Μόλις άλλο ένα Νομικό Πρόσωπο, το πέτυχε σε όλο το Αιγαίο. Τον επιβαλλόμενο σεβασμό της πολιτείας, το Κέντρο «ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ», δεν τον κερδίζει μόνο με τις δάφνες του παρελθόντος αλλά και τη δικαιολογεί με τις πετυχημένες αλλά και εύστοχες εκδηλώσεις του.
Η έκθεση Γλυπτικής, Ζωγραφικής και Ζωγραφικής στο Βυθό, του Γιάννη Μανιατάκου στον Πύργο, είναι συγχρόνως η απόδοση μιας οφειλόμενης τιμής στο πρόσωπο του καλλιτέχνη. Εγώ βεβαίως δεν μπορώ ούτε να κρίνω ούτε να μιλήσω για το καλλιτεχνικό του έργο και οι καθ ύλην αρμόδιοι θα το κάνουν και απόψε και σίγουρα στη συνέχεια.
Μπορώ όμως να πω δυο λέξεις για τον άνθρωπο Γιάννη Μανιατάκο. Έναν άνθρωπο που δίδαξε τέχνη στους μαθητές του επί δεκαετίες και δίδαξε απλότητα σε όλους μας. Έναν άνθρωπο που κράτησε για χρόνια το τιμόνι της αγαπημένης μας Σχολής Καλών Τεχνών. Η δική μου γενιά μεγάλωσε με τον Γιάννη Μανιατάκο συνδεδεμένο αναπόσπαστα με τη Σχολή μας και με την τοπική μας κοινωνία. Αυστηρός με τα του οίκου του και εννοώ με το σχολείο που διηύθυνε –ένα σχολείο ιδιαίτερο και πάντως μοναδικό σε Ελλάδα, ίσως και σε Ευρώπη και ταυτόχρονα απλός και καταδεκτικός με όλους μας. Με μερικές εκατοντάδες παιδιά να στρατεύονται επαγγελματικά μέσα από τα χέρια του και των συναδέλφων του και ταυτόχρονα ένα με όλο τον κόσμο. Η εικόνα του δάσκαλου, να γυρνά ξυπόλυτος από υποβρύχια ζωγραφική και να ξεπλένει τους πίνακές του στη βρύση του Πανόρμου, μπροστά από το μαγαζί του Πέτρου Περαντάκου, είναι ανεξίτηλη στο μυαλό μου. Ο ήχος της μηχανής του πρώτου του καϊκιού, είναι γνώριμος και λες και τον ακούω ακόμη και σήμερα στα αυτιά μου. Και πάντα κοντά η αγαπητή κυρία Γιάννα και τα παιδιά τους, να μεγαλώνουν απολαμβάνοντας τους χυμούς της ζωής στην Τήνο.
Ας είναι λοιπόν η αποψινή τελετή και η έκθεσή του μια καλή ευκαιρία για να τον ευχαριστήσω και ατομικά και με την ιδιότητα που μιλώ, για ό,τι πρόσφερε στο χωριό μας, στο νησί μας, στα παιδιά που μάθανε κοντά του, στη Σχολή μας, σε όλους μας.
Να ΄σαι πάντα καλά δάσκαλε Γιάννη Μανιατάκο και να χαίρεσαι την όμορφη οικογένειά σου».

Και την επιστολή του Δημάρχου, προς τον καλλιτέχνη:

«Κο Γιάννη Μανιατάκο, γλύπτη - ζωγράφο

Δάσκαλε,
Σου εκφράζω τη μεγάλη χαρά και τον ειλικρινή  θαυμασμό μου για την έκθεση της καλλιτεχνικής σου δημιουργίας, μιας ολόκληρης ζωής, στους τομείς της γλυπτικής, της ζωγραφικής και της ζωγραφικής στο βυθό. Δεν μπορούσα να είμαι ο ίδιος παρών το Σάββατο, όμως απόλαυσα τα έργα σου την Κυριακή.
Καμιά φορά βλέπουμε κάποιον, τον εκτιμούμε για τη δουλειά του, για την οικογένειά του και για τις εμφανείς αρετές του. Δεν μπορούμε όμως να φανταστούμε το θησαυρό που κρύβει μέσα του.

Σε σεβόμουνα πάντα σαν δάσκαλο, σαν Διευθυντή της Σχολής Καλών Τεχνών του Πύργου, σαν άνθρωπο που δίδαξε πάνω από 300 παιδιά και όλα βρήκαν δουλειά στη ζωή τους, σαν οικογενειάρχη, σαν συμπατριώτη. Όμως δεν μπορούσα να φανταστώ αυτό που είδα στον Πύργο! Και γι αυτή μου την ευχάριστη έκπληξη έχει παίξει το ρόλο του ο χαρακτήρας σου, η απλότητά σου, η ενσυνείδητη παραμονή σου σε μια ζωή ήρεμη, ήσυχη και απέριττη, μακριά από τα φώτα, πλην του ήλιου…
Θέλω να πώ ότι ακόμη και το έντυπο της έκθεσης με άγγιξε με την ειλικρίνεια, την ανθρωπιά του και τον κοφτό του λόγο. Όπως και η πορεία σου στο χάρτη της Ελλάδας, των ταξιδιών με το καΐκι σου, σε Αιγαίο και Ιόνιο, για τη ζωγραφική στο βυθό.
Η Τήνος που σε αγκάλιασε, δάσκαλε, χρόνια τώρα και έγινε η δεύτερη πατρίδα σου, σου εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της για όσα καλά και σημαντικά τής πρόσφερες και της προσφέρεις. Και να σαι πάντα καλά, να συνεχίσεις την καλλιτεχνική σου δημιουργία, απολαμβάνοντας παράλληλα την πρόοδο των παιδιών σου και των δικών τους παιδιών.

Παναγιώτης Κροντηράς

Δήμαρχος Τήνου»

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top