νεα κρητη totalfitness news



Μία από τις δυσκολότερες χρονιές των Κυκλάδων, χαρακτηρίζεται η σχολική χρονιά που σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει.

Το κουδούνι θα χτυπήσει βρίσκοντας τα δημοτικά σχολεία σχεδόν “απογυμνωμένα” από εκπαιδευτικό προσωπικό.
Σχεδόν 400 κενά παρουσιάζονται μέχρι στιγμής στις Κυκλάδες σε δασκάλους, νηπιαγωγούς και εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, τι στιγμή που χιλιάδες εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε κατάσταση διαθεσιμότητας και συνταξιοδότησης.
Η κατάσταση είναι πλέον εκρηκτική με τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να βρίσκονται στις επάλξεις και να προσανατολίζονται σε απεργία διαρκείας με το χτύπημα του κουδουνιού της νέας διδακτικής περιόδου.

Τα δημοτικά σχολεία πληρώνουν το τίμημα

Χωρίς δασκάλους στα περισσότερα δημοτικά σχολεία των Κυκλάδων θα ξεκινήσει η νέα σχολική περίοδο, αφού η πρωτοβάθμια εκπαίδευση αυτή τη στιγμή πληρώνει το βαρύ τίμημα της αναλγησίας, αλλά και του οικονομικού εξορθολογισμού του υπουργείου Παιδείας και κατ' επέκταση του κράτους.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Χρήστο Καφτηράνη, ο νομός Κυκλάδων μετρά 400 κενά στα δημοτικά σχολεία. Κενά σε δασκάλους, νηπιαγωγούς και εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων.

Ο κ. Καφτηράνης που βρίσκεται στην Αθήνα και διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή μία καυτή “πατάτα”, επισκέφθηκε, όπως δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη”, το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να τους προσκομίσει τα στοιχεία που προσδιορίζουν τα κενά στα δημοτικά σχολεία, ζητώντας παράλληλα την άμεση κάλυψή τους.

“Εάν δεν ενεργήσει άμεσα το υπουργείο, θα υπάρξει μέγα θέμα. Στις Κυκλάδες αυτή τη στιγμή υπάρχουν 400 κενά δασκάλων, νηπιαγωγών και εκπαιδευτικών ειδικοτήτων. Αυτός είναι ο αριθμός που προσδιορίζονται χωρίς τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών, διότι εάν το υπουργείο προχωρήσει και σε αποσπάσεις, τότε ο αριθμός θα ανέβει κατακόρυφα.
Έλαβα μία υπόσχεση ότι θα υπάρξουν αναπληρωτές από τους 2.000 εκπαιδευτικούς που θα βγουν και ότι αυτοί θα επανδρώσουν τα νησιά, αλλά ανησυχώ ιδιαίτερα διότι καθυστερούν οι αποσπάσεις και οι μετατάξεις”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ό ίδιος υποστήριξε ότι οι αποσπάσεις έχουν καθυστερήσει σημαντικά σε σχέση με άλλες χρονιές, όπου τέτοια περίοδο είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες.
Έτοιμοι για κινητοποιήσεις οι καθηγητές

Με τους καθηγητές να απεργούν, είναι πιθανό να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας στις 11 Σεπτεμβρίου, καθώς η ΟΛΜΕ προσανατολίζεται σε απεργία διαρκείας, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θέμης Κοτσιφάκης.

Οι καθηγητές αντιδρούν στο μέτρο της κινητικότητας και των υποχρεωτικών μετατάξεων στην εκπαίδευση, ενώ σήμερα έδωσαν μια πρόγευση των αγωνιστικών τους προθέσεων με παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν έξω από το υπουργείο Παιδείας.

«Θα γίνουν συνελεύσεις με την έναρξη της νέας χρονιάς για να αποφασίσουμε ακριβώς πώς και με ποιον τρόπο θα κινητοποιηθούμε απέναντι σε αυτήν τη λαίλαπα που έχει έρθει στον χώρο της εκπαίδευσης» δηλώνει ο κ. Κοτσιφάκης.
Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «διαλύει το δημόσιο σχολείο και εξαθλιώνει τον εκπαιδευτικό» για να προσθέσει ότι «με τέτοιους όρους δεν μπορεί να ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο».

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας οπότε θα συνεδριάσει η ΟΛΜΕ προκειμένου να καθορίσει το είδος των κινητοποιήσεων. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Κοτσιφάκη, οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί σε συνεργασία με ενώσεις γονέων και άλλες εκπαιδευτικές ομοσπονδίες.

Οι προθέσεις της συνδικαλιστικής βάσης, πάντως, θα διακριβωθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου οπότε θα συνεδριάσουν οι γενικές συνελεύσεις των τοπικών ενώσεων καθηγητών (ΕΛΜΕ).
Αν οι ΕΛΜΕ ανάψουν το πράσινο φως για κινητοποίηση, θεωρείται βέβαιο ότι ο αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά θα πραγματοποιηθεί σε απεργιακό κλίμα.

Την επόμενη εβδομάδα αποφασίσει και η Διδασκαλική Ομοσπονδία
Και ενώ όλο το καλοκαίρι τα θέματα της εκπαίδευσης ήταν σε πρώτο πλάνο και η μία ανατροπή διαδεχόταν την άλλη, η Διδασκαλική Ομοσπονδία λόγω δικών της προβλημάτων (;) απήχε από τα τεκταινόμενα.

Η “Κοινή Γνώμη” επικοινώνησε με τον πρόεδρό της, τον γνωστό σε όλους μας, Χαράλαμπο Κόκκινο, ο οποίος δήλωσε καταρχήν ότι η θέση της Ομοσπονδίας είναι ίδια με αυτή της ΟΛΜΕ, δηλαδή για πραγματοποίηση απεργίας διαρκείας, αλλά αυτό θα ξεκαθαριστεί στις 27 Αυγούστου που θα συγκληθεί σε συνεδρίαση το διοικητικό της συμβούλιο, που παρεμπιπτόντως ακόμη δεν έχει δημιουργηθεί, ενώ έχουν περάσει κάτι μήνες από τις εκλογές της Ομοσπονδίας.
Σοβαρό το πρόβλημα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Για το θέμα μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” και ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου-Τήνου-Μυκόνου, Γιώργος Καλημερίδης.

Ο κ. Καλημερίδης τόνισε ότι η πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα με τα κενά που θα δημιουργηθούν στα δημοτικά σχολεία και σε αυτό πρέπει να ριχθεί ιδιαίτερο βάρος.
Πάντως ο πρόεδρος επισήμανε ότι ο Σύλλογος, εάν δεν αλλάξουν τα δεδομένα, θα προσανατολιστεί σε κινητοποιήσεις.

- See more at: http://www.koinignomi.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top