νεα κρητη totalfitness news

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την τουριστική επιχειρηματικότητα

Η αντιπολίτευση καταψήφισε την τροπολογία για την ΕΥΔΑΠ

Με ονομαστικές ψηφοφορίες σε δώδεκα άρθρα και την τροπολογία για την ΕΥΔΑΠ, υπερψηφίστηκε στο Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής, το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας. 

Τις ονομαστικές ψηφοφορίες, είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ρυθμίσεις για τους Οργανωμένους Υποδοχείς Τουριστικών Δραστηριοτήτων (άρθρα 1 και 5), τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα (άρθρο 2), την χωροθέτηση των τουριστικών λιμένων (άρθρο 10), την μεταφορά της διαδικασίας προώθησης και αδειοδότησης των τουριστικών επενδύσεων από τον ΕΟΤ στο υπουργείο Τουρισμού (άρθρο 14), την παροχή υπηρεσιών «μίας στάσης» από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (άρθρο 21), τη χορήγηση ειδικού σήματος λειτουργίας σε επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων «δύο κλειδιών» (άρθρο 25), τη λειτουργική ενοποίηση των τουριστικών καταλυμάτων (κίνητρα για τη δημιουργία συστάδων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων - άρθρο 26), τον προσδιορισμό ανταλλάγματος για την απλή χρήση αιγιαλού και παραλίας σε όμορα τουριστικά καταλύματα (άρθρο 28), τη νομιμοποίηση εγκαταστάσεων της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στην Αρχαία Ολυμπία που είχαν οικοδομηθεί χωρίς οικοδομική άδεια (άρθρο 33), τη δυνατότητα τοποθέτησης προσωρινών λυόμενων κατασκευών και εγκαταστάσεων στον περιβάλλοντα χώρο ολυμπιακών συγκροτημάτων για την εξυπηρέτηση έκτακτων και πρόσκαιρων εκδηλώσεων (άρθρο 35) και την ματαίωση της δημιουργίας ανώνυμης εταιρείας «Marketing Greece», που επρόκειτο να συσταθεί με βάση περσινό νομοσχέδιο, για την προώθηση του τουρισμού με μετόχους το ελληνικό Δημόσιο και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (άρθρο 40).

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν το σύνολο των άρθρων, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα καταψήφισαν. Η ΔΗΜΑΡ υπερψήφισε μονάχα τρία άρθρα (21, 33 και 40), ενώ οι ανεξάρτητοι βουλευτές Μ. Μπόλαρης και Γ. Κουράκος δήλωσαν «παρών».

Σε σχέση με την τροπολογία για την ΕΥΔΑΠ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επέμεινε πως σκοπό έχει μονάχα την διευκόλυνση αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους προς την εταιρεία και την καταβολή μη φορολογικών υποχρεώσεων της ΕΥΔΑΠ προς το Δημόσιο. Η τροπολογία αφορά επίσης την παράλληλη «άρση διαστρεβλώσεων, υπερβολών και ιδιαιτέρων προνομίων» (κάλυψη ελλειμμάτων προερχόμενων από την καταβολή των ειδικών εφάπαξ αποζημιώσεων).

«Παρέχεται η εξουσιοδότηση να προσδιοριστούν με κοινή υπουργική απόφαση, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ από την αρχή του χρόνου μέχρι την 30η Ιουνίου, για έργα υποδομής, για κατασκευή έργων ύδρευσης, κατασκευή και συντήρηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας κ.ο.κ.», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Σταϊκούρας, συμπληρώνοντας πως «για πρώτη φορά καθορίζουμε πλήρως και οφείλουμε να πληρώσουμε αυτά που χρωστάει στην ΕΥΔΑΠ το ελληνικό Δημόσιο».

Απεναντίας, η αξιωματική αντιπολίτευση εκτίμησε πως η τροπολογία αποσκοπεί απλώς στο να δοθεί προς εκποίηση η ΕΥΔΑΠ, δίχως χρέη και εκκρεμότητες. «Είναι δυνατόν να καθορίσει αυτός που χρωστάει, το τι χρωστάει;», αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Δεν λέτε μόνον ότι θα ορίσετε το χρέος, αλλά θα απαγορεύσετε και σ' αυτόν που του χρωστάτε να προσφύγει σε ένδικα μέσα για να βρει το δίκιο του», συμπλήρωσε. «Στην Κυψέλη κόπηκαν οι συνδέσεις 120 λαϊκών νοικοκυριών που δεν μπορούσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους -και τους πήρανε και το ρολόι», κατήγγειλε και ο Δημήτρης Στρατούλης.

«Προχωράτε στην κατάργηση της συλλογικής σύμβασης των εργαζόμενων, καθώς αυτά που καταργείτε, προσδιορίζονταν βάσει της ειδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που είχαν υπογράψει», κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). 

«Δεν καταργούμε τις συλλογικές συμβάσεις. Ίσα-ίσα, εμείς πριν από δέκα ημέρες ήρθαμε και πληρώσαμε το εφάπαξ αυτό, από το μέρισμα», απάντησε ο Χ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας: «Αυτό, όμως, που δεν είναι διατεθειμένη να κάνει η ελληνική κυβέρνηση από εδώ και πέρα, είναι να πληρώνει το Δημόσιο και οι Έλληνες φορολογούμενοι αυτά τα ελλείμματα». 

«Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να ανησυχείτε, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς λέτε ότι θα ακυρώσετε τις ιδιωτικοποιήσεις. Το μόνο που μένει, επομένως, είναι να πείσετε τους υπαλλήλους της ΕΥΔΑΠ ότι θα τους ξανακρατικοποιήσετε, αν πουληθούν», είπε η εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, υπενθυμίζοντας πως η ΕΥΔΑΠ έχει ήδη υπαχθεί στο Ταμείο για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Η τροπολογία για την ΕΥΔΑΠ, υπερψηφίστηκε από την Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ (πλην της Θ. Τζάκρη που δήλωσε «παρών»), καταψηφίστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και την ΔΗΜΑΡ, όπως επίσης και από τους ανεξάρτητους βουλευτές κ.κ. Μπόλαρη και Κουράκο. Έτσι, υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν 51 βουλευτές, κατά ψήφισαν 44, ενώ υπήρξε και ένα «παρών».

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top