νεα κρητη totalfitness news



Μέχρι την πασίγνωστη διαδικτυακή ακτιβιστική κοινότητα avaaz.org, έφθασε το θέμα της πιθανότητας εξόρυξης χρυσού στη Μήλο, με την ιστοσελίδα να καλεί τους χρήστες του διαδικτύου σε εκστρατεία για την αποτροπή της εξόρυξης.

Ήδη, μέχρι την ώρα που συντασσόταν το παρόν κείμενο, 418 πολίτες είχαν συμμετάσχει στην διαδικτυακή ψηφοφορία, η οποία έχει σκοπό «να αποτρέψει την εξόρυξη χρυσού στη Μήλο που θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στην ζωή των κατοίκων του νησιού».

Κάλεσμα σε ακτιβιστική δράση

Στο ελληνικό κείμενο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα προκειμένου να κινητοποιηθούν οι αναγνώστες της, αναφέρεται -μεταξύ άλλων- ότι «εταιρείες χρυσού προσπαθούν τώρα να αρχίσουν εντατικές γεωλογικές έρευνες στη Δυτική Μήλο, όπου πιστεύουν ότι μπορεί να εξαχθεί πάνω από 1 δισ. δολάρια αξίας χρυσού. Η Δυτική Μήλος έχει χαρακτηριστεί ως υψηλής προτεραιότητας περιοχή Natura2000 (GR4220020 Προφήτη Ηλία), αποτελεί υψηλή προτεραιότητα διατήρησης, λόγω της ενδημικής χλωρίδας και ερπετοπανίδας της».

Σύμφωνα με τους συντάκτες του κειμένου, πιστεύεται ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει προτεραιότητα στην εξόρυξη κατά του περιβάλλοντος, ενώ σε ό,τι αφορά στη θέση του Δημάρχου Μήλου, αυτή χαρακτηρίζεται ως «αμφίσημη», και καλούνται οι πολίτες να δημιουργήσουν ένα κίνημα διαμαρτυρίας ώστε «να σταματήσει το έργο πολιτικά στην αρχική του φάση», παραλληλίζοντας την περίπτωση της Μήλου με το θυελλώδες κίνημα που αναπτύχθηκε στη Βόρεια Ελλάδα.

«Καμία αμφισημία. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη»

Φανερά ενοχλημένος για τον εν λόγω χαρακτηρισμό, ο Δήμαρχος Μήλου, Γεράσιμος Δαμουλάκης, δηλώνει κατά σαφή και κάθετο τρόπο ότι τόσο η θέση του ίδιου προσωπικά όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου Μήλου, είναι απολύτως ξεκάθαρη και έχει δηλωθεί και στους αρμόδιους φορείς. «Ο Δήμος Μήλου είναι αντίθετος ακόμη και στη σκέψη της εξόρυξης», τονίζει ο Δήμαρχος, ο οποίος εκτιμά ότι πίσω από την «εκ του μη όντος» αναμόχλευση ενός θέματος, το οποίο για τη Μήλο έχει κλείσει προ πολλού και διά παντός, «υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα.

Τον Αύγουστο 2012 ο Δήμος Μήλου με έγγραφό του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, το οποίο κοινοποιήθηκε και στο Γραφείο του Υφυπουργού Ανάπτυξης και στον Υπουργό και Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έκανε αναφορά στο ενδιαφέρον που είχε εκδηλωθεί από εταιρία για έρευνα και εξόρυξη μεταλλευμάτων στο νησί. Ο Δήμαρχος ενημέρωνε τότε τα αρμόδια Υπουργεία ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού έχει ήδη λάβει ομόφωνη απόφαση ότι «εφόσον δεν έχει αλλάξει κάτι δραστικά στον τρόπο εξόρυξης, που να διασφαλίζει απόλυτα τη δημόσια υγεία των κατοίκων, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας, τέτοιες δραστηριότητες δεν είναι επιθυμητές στο νησί μας».

Στο ίδιο έγγραφο ο Δήμαρχος ζητούσε από τον Υπουργό Ανάπτυξης να μην προχωρήσει σε επεξεργασία και διεξαγωγή διαγωνισμού, χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και τους εκφραστές/εκπροσώπους της, αλλά και να εξετάσει το ενδεχόμενο διάθεσης του αποκλειστικού δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης των πολύτιμων μετάλλων από το Υπουργείο στον Δήμο.
Ο κ. Δαμουλάκης επαναλαμβάνει και σήμερα ότι το θέμα της εξόρυξης χρυσού στη Μήλο έχει κλείσει για το νησί, θεωρώντας ότι όποιος το επαναφέρει το κάνει μόνο εξαιτίας πολιτικών σκοπιμοτήτων.

«Σκιές» από ΣΥΡΙΖΑ

Ήδη όμως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει προγραμματίσει για την Παρασκευή ενημερωτική εκδήλωση στη Μήλο με τίτλο «Όχι στην εξόρυξη χρυσού στη Μήλο», στην οποία ομιλητές θα είναι οι βουλευτές Νίκος Συρμαλένιος και Κατερίνα Ιγγλέση.
Μιλώντας χθες σε αθηναϊκό ραδιοσταθμό ο βουλευτής Κυκλάδων κ. Συρμαλένιος υπονόησε ότι Δήμαρχος και Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχουν ξεκάθαρη στάση απέναντι στο ενδεχόμενο εξόρυξης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «υπάρχουν κάποιοι που προωθούν τέτοια συμφέροντα», διευκρινίζοντας ότι πρόκειται και για επιχειρηματικούς παράγοντες που προέρχονται και από τη Μήλο.

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του επιμένει ότι όταν αίτημα εταιρίας που δραστηριοποιείται στη Σλοβακία τέθηκε προ διμήνου υπόψη του δημοτικού συμβουλίου, δεν θα ήταν δυνατόν να μην συζητηθεί στο πλαίσιο λειτουργίας της δημοκρατίας και των θεσμών, τονίζοντας ότι οι ομόφωνα αρνητικές αποφάσεις του Συμβουλίου αποτελούν τη μόνη ξεκάθαρη απάντηση σε οποιαδήποτε «σκιά» μπορεί να υπάρξει.

«Γαϊτανάκι» με την εκδήλωση στη Μήλο

Το θέμα του τόπου διεξαγωγής της αυριανής εκδήλωσης με ομιλητές τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται, πάντως, πως έχει αναχθεί σε μείζον ζήτημα.
Ενώ στην αφίσα που έχει κυκλοφορήσει αναφέρεται ως τόπος διεξαγωγής της εκδήλωσης το Δημαρχείο, μιλώντας στον ραδιοσταθμό ο κ. Συρμαλένιος είπε ότι ο Δήμος απέρριψε «με διάφορες δικαιολογίες» το αρχικό τους αίτημα, που ήταν η εκδήλωση να διεξαχθεί σε ανοικτό χώρο, επισημαίνοντας ότι ως επιχείρημα χρησιμοποιήθηκε ότι κάτι τέτοιο αντενδείκνυται εν μέσω τουριστικής σεζόν που το νησί είναι γεμάτο από επισκέπτες. Μάλιστα, ο κ. Συρμαλένιος εκτίμησε ότι αυτή η στάση είναι συνηθισμένη από φορείς τουριστικών προορισμών, που θεωρούν ότι αν υπάρχουν ανοικτές εκδηλώσεις μπορεί αυτό να αποτελεί δυσφήμιση για τον τόπο τους.

Την άποψη αυτή δεν φαίνεται να συμμερίζεται ο Δήμαρχος Μήλου, ο οποίος δήλωσε ότι υπάρχει έγγραφο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ στις 30/7 για διεξαγωγή της εκδήλωσης σε ανοικτό χώρο στον Αδάμαντα, για το οποίο συγκλήθηκε χθες το δημοτικό συμβούλιο για να λάβει σχετική απόφαση. Ωστόσο, η συνεδρίαση δεν πραγματοποιήθηκε λόγω μη απαρτίας.
Επιπλέον, ο κ. Δαμουλάκης ανέφερε ότι υπάρχει έγγραφο τριών δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι ανέφεραν ότι με προφορικό αίτημα ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε την παραχώρηση χώρου στο αρχαιολογικό μουσείο, όμως δεν υπάρχει γραπτό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ που να απευθύνεται στον Δήμο.

Ο κ. Δαμουλάκης παραδέχθηκε ότι σε κατ’ ιδίαν συνομιλία που είχε με τον κ. Συρμαλένιο, δεν του αρνήθηκε την πραγματοποίηση της εκδήλωσης σε ανοικτό χώρο, προτείνοντας, όμως, ότι ο χώρος που είχε αρχικά ζητηθεί δεν είναι κατάλληλος, καθώς εκεί υπάρχει πληθώρα επισκεπτών και παιδιών που παίζουν. Παρόλα αυτά, ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες, τον διαβεβαίωσε ότι το θέμα θα τεθεί υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως και έγινε.
Όπως όλα δείχνουν, η ενημερωτική εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Δημαρχείο αύριο Παρασκευή 9/8 στις 8 έως 10 το βράδυ.

- See more at: http://www.koinignomi.gr/

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top