νεα κρητη totalfitness news

Ο Δήμαρχος Τήνου Παναγιώτης Κροντηράς, επανέρχεται για το σοβαρότατο θέμα της καθυστέρησης έκδοσης των αναγκαίων εγκρίσεων από πλευράς των Αρχαιολογικών Υπηρεσιών για την ίδρυση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος,
αυτή τη φορά με έγγραφο προς τον Πρωθυπουργό, καθώς, αντί λύση του προβλήματος, μετά την επιστολή του Δημάρχου στις αρμόδιες υπηρεσίες, η γραφειοκρατία διογκώθηκε.
 Παραθέτουμε αυτούσιο το έγγραφο του Δημάρχου:  

"Προς:
Κο Πρωθυπουργό της Ελλάδας

Κοιν.:
1.       ΚΑ’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων
2.       2η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
3.       Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού
Υπόψη Υπουργού
κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου
4.       Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου 
Υπόψη κ. Χριστιάνας Καλογήρου
5.       Βουλευτές Κυκλάδων
κ. Ιωάννη Βρούτση
κ. Νικόλαο Συρμαλένιο
κ. Παναγιώτη Ρήγα

Κε Πρωθυπουργέ,
Την ώρα της κορύφωσης της εθνικής προσπάθειας αλλά και της τουριστικής κίνησης, είναι επιβεβλημένο να ασχοληθείτε με κάτι απλό, που όμως είναι αδύνατον φαίνεται να επιλυθεί. Αντί πολλών, σας παραθέτω το έγγραφό μου προ εβδομάδων (όχι προς εσάς) ώστε ευχερώς να αντιληφθείτε τον απόλυτο παραλογισμό:
«Έρχομαι να θέσω με την παρούσα και εγγράφως (προηγήθηκε σειρά τηλεφωνικών επαφών) το σοβαρότατο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την καθυστέρηση των εκδόσεων των σχετικών εγκρίσεων από την υπηρεσία σας, για την ίδρυση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Συγκεκριμένα παρατηρείται ότι η εισήγησή σας οδεύει προς το Τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κυκλάδων), στο οποίο γίνεται πάντοτε δεκτή. Όμως η αναμονή της λήψεως της αποφάσεως του τελευταίου (σε κάθε συνεδρίαση εξετάζεται συγκεκριμένος αριθμός θεμάτων), της καθαρογραφής της και της εκδόσεως εν τέλει της δικής σας αποφάσεως, δημιουργεί πολύ μεγάλη καθυστέρηση και ανατρέπει τον σχεδιασμό των επιχειρηματιών λαμβανομένων υπόψη και των εξής δύο παραμέτρων:
Α. ότι μέχρι πρότινος δεν είχε αποσαφηνιστεί, αν και για ποιες περιπτώσεις απαιτείται έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, πράγμα που δικαιολογεί μια σχετική άγνοια των επιχειρηματιών για το ζήτημα
Β. για την περίπτωση της Αρχαιολογικής υπηρεσίας, μετά από έρευνά μας, προκύπτει ότι δεν ισχύει η πλασματική (σιωπηρή) λεγόμενη χορήγηση της εγκρίσεως, διά της παρελεύσεως απράκτου της προθεσμίας που προβλέπει ο νόμος, από της υποβολής της αιτήσεως.
Μία λύση θα ήταν η δική σας εισήγηση να αποτελεί εφεξής όχι εισήγηση αλλά απόφαση αφού η εισαγωγή του θέματος στο Τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αποδεικνύεται ότι έχει απλά διεκπεραιωτικό και τυπικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα απλώς την μεγάλη έως και εξοντωτική για κάποιους καθυστέρηση. Ακόμη και αν απαιτηθεί νομοθετική μεταβολή, θα ήταν το ευκταίο. Διευκρινίζω ότι αναφέρομαι μόνο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε καμία άλλη αρμοδιότητά σας.
Άλλως, θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να ικανοποιείται το αίτημα χορηγήσεως της αδείας ιδρύσεως και λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με την θετική σας εισήγηση έστω και υπό την αίρεση της εκδόσεως της οριστικής αποφάσεως με ανάλογο περιεχόμενο, εντός ενός λογικού χρονικού διαστήματος.
Σας τονίζω ότι ως νησί έχουμε μια περιοδική τουριστική έξαρση και κατά συνέπεια μια περίοδο 2-3 μηνών, από την έκβαση της οποίας πολλοί συνάνθρωποί μας επιχειρηματίες προσδοκούν την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της επιχείρησής τους. Στις σημερινές συνθήκες τα πράγματα κάθε άλλο παρά εύκολα είναι και η άνω περίοδος έχει συντμηθεί σημαντικά από τους 3 μήνες στον 1,5 με 2 μήνες. Τα εμπόδια αυτά μας υποχρεώνουν να σφραγίζουμε καταστήματα, υπό το βάρος των κυρώσεων που μας απειλούν και ενώ βλέπουμε ότι καμία υπαιτιότητα δεν βαρύνει τους επιχειρηματίες. Ταυτόχρονα αυτή η κατάσταση επηρεάζει τους εργαζόμενους στα καταστήματα και μια σειρά άλλες παραμέτρους (εμπόριο, σχέσεις μισθωτών και ιδιοκτητών, κλπ).
Παρακαλώ θερμά να κάνετε κτήμα σας την αγωνία μας και να προωθήσετε προς τον Νομικό Σύμβουλο του Υπουργείου την παρούσα ώστε να βρεθεί λύση νόμιμη και ανταποκρινόμενη σε αυτό που ο πολίτης προσδοκά από το κράτος του και που σε τελική ανάλυση είναι προς το συμφέρον και της πολιτείας μας. Σε κάθε περίπτωση, εν μέσω συνεχών εξαγγελιών για απλούστευση διαδικασιών και καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, αυτό που βιώνουμε ως Τήνος, στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι απαράδεκτο».

Οφείλω να πω ότι το Δημοτικό μας Συμβούλιο έρχεται καθηκόντως στην δυσάρεστη θέση να λάβει αποφάσεις για κλείσιμο – σφράγιση επιχειρήσεων. Όμως η θέση των επιχειρηματιών στα νησιά είναι απείρως δυσκολότερη. Βλέπετε όταν φύγει ο Αύγουστος κε Πρωθυπουργέ, αυτό που έχει να περιμένει η τοπική οικονομία, υπό τις σημερινές συνθήκες, είναι το επόμενο καλοκαίρι 10 μήνες μετά!
Διερωτώμαι, βλέποντας την έμφαση που δίνετε στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την καταπολέμηση της ανεργίας… Πώς θα προχωρήσει αυτός ο τόπος όταν για μια έγκριση απαιτούνται μήνες; Όταν για την καθαρογράφηση πρέπει να παρακαλέσεις γιατί το καλοκαίρι φεύγει και καραδοκεί η σφράγιση; Πώς θα γίνει ένας στοιχειώδης προγραμματισμός των επιχειρήσεων αυτών (εργαζόμενοι, κλπ), όταν τα γρανάζια της γραφειοκρατίας απειλούν εν τη γενέσει τους τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Σαν να μην έφταναν αυτά, αντί βελτίωσης, χειροτέρευση! Εξ ού και απευθύνομαι προς Υμάς:
Μέχρι πρότινος και πάντως μέχρι την επιστολή του προηγούμενου εγγράφου μου, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση Γνωμοδότησης Χωροθέτησης Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος από τη 2η ΕΒΑ, εντός ιστορικού κέντρου πόλεως Τήνου, ήταν πέντε (5): α) αίτηση, β) Τοπογραφικό Διάγραμμα οικοπέδου, γ) Τεχνική Περιγραφή έργου, δ) Πινακίδα Σχεδίου Πόλεως και ε) Φωτογραφική Τεκμηρίωση (όψη) για θέση επιγραφής.
Πλέον ενημερώνονται οι Μηχανικοί της Τήνου ότι εφεξής (αρχές Αυγούστου!!!) για την ίδια γνωμοδότηση απαιτούνται πλέον:
Α. Απόσπασμα χάρτη του ιστορικού κέντρου πόλεως Τήνου, με σημειωμένη την ακριβή θέση του καταστήματος και των μνημείων αρμοδιότητάς τους.
Β.  Τοπογραφικό διάγραμμα του οικοπέδου, με σημειωμένη την θέση του καταστήματος.
Γ. Σχέδια αποτύπωσης (κάτοψη, όψη, τομή) του υφιστάμενου καταστήματος, με σημειωμένα όλα τα στοιχεία της όψης.
Δ. Σχέδια πρότασης του καταστήματος (κατόψεις - όψεις - τομές)
Ε. Φωτοαντίγραφο της αδείας λειτουργίας, αν λειτουργούσε πριν ως ΚΥΕ.
Στ. Φωτοαντίγραφο οικοδομικής άδειας
Ζ. Αντίγραφο συμβολαίου ιδιοκτησίας 
Η. Φωτογραφίες του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου του καταστήματος και περιβάλλοντα χώρου και φωτογραφίες από και προς τυχόν  μνημεία αρμοδιότητάς της υπηρεσίας.
Και τέλος, να υποβληθεί τοπογραφικό διάγραμμα με τις θέσεις λήψης των φωτογραφιών.
Είναι προφανές ότι έτσι δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα, Κε Πρωθυπουργέ. Διερωτώμαι απλώς, μέχρι προ ημερών απαιτούντο 5 δικαιολογητικά. Όταν άρχισαν οι διαμαρτυρίες μου έγιναν 8 (!) και οι όποιες ελπίδες κάποιων να λάβουν γνωμοδότηση εντός του τρέχοντος καλοκαιριού, εξανεμίζονται. Αλλιώς να υποθέσω ότι μέχρι πρότινος υπήρχε εσφαλμένη εφαρμογή του νόμου; Και τι φταίνε όσοι υπέβαλαν αιτήσεις με τα 5 δικαιολογητικά και τώρα λαμβάνουν απαντήσεις επί τη βάσει  της νέας άποψης της Υπηρεσίας;
Επειδή έχω δει κατά καιρούς κάποιες ακαριαίες παρεμβάσεις σας για θέματα απλά, που όμως κανείς δεν τολμά να αγγίξει, αποστέλλω το έγγραφο αυτό που νομίζω ότι εκφράζει αρκετούς Δημάρχους νησιωτικών περιοχών. Δεχθείτε μια άποψη, σεις ο Πρωθυπουργός της χώρας, από έναν Δήμαρχο ενός νησιού: Θεωρώ ότι οι μεγάλες επενδύσεις που επιζητάτε θα φέρουν πράγματι την λύση. Για να υπάρξει  όμως το παραμικρό ενδιαφέρον πρέπει κάποια πράγματα τόσο οφθαλμοφανή να διορθωθούν, τα τρέξουν, να απλουστευθούν. Διότι με τον τρόπο αυτό που σας περιέγραψα αποκαρδιώνονται νέοι επιχειρηματίες απλών καταστημάτων Υγειονομικού ενδιαφέροντος, μόνο και μόνο λόγω απίστευτης γραφειοκρατίας και κακής οργάνωσης, την οποία συνομολογούν προφορικά ακόμη και στελέχη των άνω υπηρεσιών, παραπέμποντας στους ανώτερους, σε αλλαγή του νόμου, κλπ.
Μα αν για ένα τέτοιο απλό κατάστημα Υ.Ε. υπάρχει αυτή η αντιμετώπιση, πώς περιμένουμε, κατά πειστικό τρόπο, να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη επιχειρηματιών από όλο τον κόσμο;
Με εκτίμηση και προσδοκία ενασχόλησής σας με το θέμα.
Ο Δήμαρχος Τήνου
Παναγιώτης Κροντηράς”.


Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top