νεα κρητη totalfitness news

Μείωση της αλληλογραφίας με τον πατροπαράδοτο τρόπο έως και 50%
- Στροφή του κοινού στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο- “Η κουλτούρα του Έλληνα είναι διαφορετική από αυτή του Ευρωπαίου ή του Αμερικανού” δηλώνει ο Διευθυντής των ΕΛΤΑ Σύρου, Δημήτρης Κοσμάς


- Πόσες φορές δεν έχουμε νοσταλγήσει την εποχή εκείνη, όπου η ανθρώπινη επικοινωνία βασιζόταν σε απλούς και παραδοσιακούς τρόπους, ανόθευτη και αμόλυντη από κάθε είδους σύγχρονες επιρροές, που σήμερα την καθιστούν απρόσωπη και πολύ συχνά, επιφανειακή.

Οι καταιγιστικοί ρυθμοί και η πίεση της καθημερινότητας, η οποία δεν αφήνει περιθώρια για 

ρομαντισμούς και έντονες συγκινήσεις έχουν οδηγήσει ακόμα και στην απώλεια σταθερών και 

διαχρονικών αξιών, που κάποτε μας έτρεφαν, ενισχύοντας τον συναισθηματικό πλούτο μας.

Καταλυτική η εξάπλωση της τεχνολογίας

Έχουμε ξεχάσει πλέον την τελευταία φορά που στείλαμε σε κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο ένα γράμμα με τα νέα μας, ή μια καρτ ποστάλ από τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Όπως επίσης έχει ξεθωριάσει στο μυαλό μας η αγωνία που μας κυρίευε για το αν το μήνυμά μας θα φτάσει σώο και αβλαβές στα χέρια του παραλήπτη, αλλά και η προσμονή για την απάντηση.

Με την έκρηξη του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά και την εξάπλωση της τεχνολογίας γενικότερα, ο άνθρωπος στράφηκε 
σε νέες μεθόδους επικοινωνίας, εγκαταλείποντας μια για πάντα το κλασσικό γράμμα. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι τα ταχυδρομεία δεν εξακολουθούν να λαμβάνουν καθημερινά χιλιάδες γράμματα και δέματα. Ειδικότερα, διακινούνται ετησίως 436 δισεκατομμύρια γράμματα και αντικείμενα από τα 660.000 δημόσια ταχυδρομικά γραφεία σε όλο τον κόσμο, όπου απασχολούνται 5.000.000 υπάλληλοι.

Ζωτικής σημασίας ο ρόλος των ταχυδρομικών υπηρεσιών

Η Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείων καθιερώθηκε το 1969 και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Οκτωβρίου, την ημερομηνία που ιδρύθηκε η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση το 1874. Τα μέλη της σε όλο τον κόσμο, βρίσκουν την ευκαιρία την ημέρα αυτή να δώσουν έμφαση στο ζωτικό ρόλο των ταχυδρομικών υπηρεσιών στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων και την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των κρατών. Την Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση απαρτίζουν 192 Ταχυδρομικές Υπηρεσίες, ανάμεσά τους και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία που υπήρξαν ιδρυτικό μέλος της.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείου, ο πρόεδρος του Δ.Σ και Διευθύνων Σύμβουλος των Ελληνικών Ταχυδρομείων, Κωστής Μελαχροινός σημείωσε πως “τα ελληνικά ταχυδρομεία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, παρέχοντας ουσιώδεις κοινωνικές και οικονομικές υπηρεσίες στους πολίτες και στις επιχειρήσεις”. Τόνισε μάλιστα ότι “είναι ίσως η μόνη ελληνική επιχείρηση που έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με τον πελάτη και αυτή η εμπιστοσύνη που έχει αναπτυχθεί μέσα από την παράδοση καθορίζει και την πορεία της στο μέλλον”. Τέλος κατέστησε γνωστό ότι ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι και επιδοματούχοι εξυπηρετούνται κάθε μήνα από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, αριθμός που αποδεικνύει την πολύτιμη συμβολή της επιχείρησης για την κοινωνική συνοχή της χώρας.
Το “απρόσωπο” διαδίκτυο

Παρά τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών ταχυδρομείων, τα οποία φροντίζουν να εμπλουτίζουν διαρκώς τις υπηρεσίες τους με νέα προϊόντα, ο Διευθυντής του Ταχυδρομείου Σύρου, Δημήτρης Κοσμάς σημείωσε ότι η μείωση της αλληλογραφίας για το 2013 κυμαίνεται γύρω στο 50%.

Όπως εξηγεί, καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του κόσμου να γυρίσει την πλάτη του στην υπηρεσία “έχει παίξει το διαδίκτυο, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και φυσικά η όλη επικρατούσα πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας μας”. Εκτιμά μάλιστα ότι ο ανθρώπινος παράγοντας έχει υποδαυλιστεί από την υφιστάμενη οικονομική πραγματικότητα και τις προσπάθειες προσωπικής, αλλά και εθνικής ανάκαμψης. “Μας βομβαρδίζουν καθημερινά για το πώς θα ανακεφαλαιοποιήσουμε τις τράπεζες, τα επιτόκια, με αποτέλεσμα να μη δίνεται η δέουσα προσοχή στην ανθρώπινη επαφή και το ανθρώπινο συναίσθημα”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επιδιώκοντας μία σύγκριση ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα, καθιστά γνωστό ότι “παλαιότερα υπήρχε τεράστιος όγκος αλληλογραφίας, ειδικότερα τα Χριστούγεννα και το Πάσχα με την καθιερωμένη ανταλλαγή ευχών”. Ο ίδιος εκτιμά ότι τη συγκίνηση που ένιωθες όταν έφτανε στα χέρια σου μία προσωπική και χειρόγραφη ευχή, δύσκολα θα στην προκαλέσει ένα απλό μέιλ, που θα απευθύνεται ταυτόχρονα σε 150 παραλήπτες, με ένα ξερό “χρόνια πολλά και ευτυχισμένα”. “Αν δεν εντάξουμε ξανά την ανθρώπινη επαφή στην καθημερινότητά μας, θα χάσουμε πολλά πράγματα. Γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από τον πολιτικό και οικονομικό κυκεώνα, ο οποίος μας έχει κυριολεκτικά παρασύρει, υπογραμμίζει.
Επιπροσθέτως, εκτιμά ότι ο παράγοντας “ταχύτητα” και η ανάγκη του ανθρώπου για αμεσότερη εξυπηρέτηση, τον έχουν οδηγήσει στην εύκολη λύση του διαδικτύου, μέσα από το οποίο του δίνεται η ευκαιρία να επικοινωνήσει με κοντινά του πρόσωπα, σε διάστημα λίγων μόνο λεπτών ή δευτερολέπτων. Ωστόσο τονίζει, ότι οι πολίτες που συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να αλληλογραφούν είναι στην πλειοψηφία τους άνθρωποι άνω των 50 ετών, αλλά και ερωτευμένοι νέοι οι οποίοι επιλέγουν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους με τον πατροπαράδοτο τρόπο.

“Το καλοκαίρι δουλεύουμε κυρίως με ξένους επισκέπτες”

Καταλήγοντας, υπογραμμίζει πως η αποστολή ενός γράμματος η μία κάρτα δεν αποτελεί προτεραιότητα των Ελλήνων όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες του εξωτερικού. “Όλοι οι Ευρωπαίοι θεωρούν υποχρέωσή τους να στείλουν μία κάρτα από το μέρος που κάνουν διακοπές” σημειώνει, προσθέτοντας πως “το καλοκαίρι δουλεύουμε κατά βάση με αυτή τη μερίδα του κόσμου”. Όπως εξηγεί “η κουλτούρα του Έλληνα είναι εντελώς διαφορετική από αυτή του Ευρωπαίου ή του Αμερικανού”. Από την πλευρά του εκτιμά ότι “δεδομένων των συνθηκών που βιώνουμε σήμερα, η ανθρώπινη επαφή είναι πλέον το μόνο όπλο, το οποίο μπορεί να μας οδηγήσει να ξεπεράσουμε κάποια πράγματα, τουλάχιστον συναισθηματικά και ηθικά”.
Πες το με ένα γράμμα

Σε μια εποχή όπου το άγχος της επαγγελματικής αποκατάστασης και κατά συνέπεια της επιβίωσης δεν μας επιτρέπει να δούμε περισσότερα πράγματα από αυτά που έχουμε μπροστά μας, είναι σημαντικό να αναζητούμε διεξόδους χαλάρωσης του μυαλού μέσα από τρόπους που μας δίνουν την ευκαιρία να νιώσουμε και πάλι παιδιά.

Ως εκ τούτου, δεν θα ήταν άσχημα να πάρουμε ένα φύλλο χαρτί και να γράψουμε τα νέα μας σε ένα αγαπημένο πρόσωπο, το οποίο έχουμε να δούμε καιρό. Επιπλέον, κρίνεται επιτακτική ανάγκη να διατηρηθούν και να μεταλαμπαδευτούν πολύτιμες αξίες, όπως η φιλία, η ανθρώπινη επαφή και η επικοινωνία και στις νεότερες γενιές, οι οποίες ζουν και μεγαλώνουν στην εποχή του ίντερνετ, των e-mail και των social media, όπου όλα γίνονται απλά με το πάτημα ενός κουμπιού.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top