νεα κρητη totalfitness news


ΕΝΦΑ ο νέος φόρος ακινήτων

ΕΝΦΑ ο νέος φόρος ακινήτων όλο το νομοσχέδιο 16% μειωμένος, σε σχέση με το χαράτσι της ΔΕΗ (ΕΕΤΑ), είναι ο ΕΝΦΑ (Ενιαίος Φόρος Ακινήτων) σύμφωνα με το νομοσχέδιο που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Oικονομικών, το 90% των αγροτεμαχίων θα επιβαρυνθεί από τον ΕΝΦΑ (ενιαίος φόρος ακινήτων) με ελάχιστο κόστος, ενώ απαλλαγή από τον φόρο ή θα πληρώνουν με έκπτωση  ,οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως άνεργοι, άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι και φτωχά νοικοκυριά. 

Ο ενιαίος φόρος ακινήτων αυξομειώνεται, μεταξύ άλλων, ανάλογα με την παλαιότητα και τον όροφο του ακινήτου. Για πρώτη φορά με τον ΕΝΦΑ φορολογούνται τα αγροτεμάχια τα οποία εξαιρούνταν τα προηγούμενα χρόνια.   Σύμφωνα με το νέο νόμο για τον ΕΝΦΑ, ο φορολογούμενος θα μπορεί να κάνει δήλωση μεταβολών για την ακίνητη περιουσία του οποιαδήποτε χρονική στιγμή μέσα στο έτος, θα φορολογείται δε για αυτά που είχε στην κατοχή του την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους. Προβλέπεται η δυνατότητα ο ΕΝΦΑ να καταβάλλεται σε δόσεις, καθώς και έκπτωση 1,5% για εφ’ άπαξ καταβολή. Πέραν των γενικών μέτρων που προβλέπει ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών, η εισπραξιμότητα του φόρου διαφυλάσσεται και μέσω της υποχρέωσης των συμβολαιογράφων και των υποθηκοφυλάκων να βεβαιώνουν ότι έχουν εκπληρωθεί οι φορολογικές υποχρεώσεις για το ακίνητο, προκειμένου να γίνει μεταβίβαση. 

Επίσης, για πρώτη φορά θα κληθούν να πληρώσουν φόρο ακινήτων, τα κόμματα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα κτίρια νοσοκομείων που αξιοποιούνται εμπορικά, ακίνητα και εκτάσεις επιταγμένες από τον στρατό, η Τράπεζα της Ελλάδας καθώς και Ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου. Υπό προϋποθέσεις θα έχουν απαλλαγή ή εκπτωση από τον ΕΝΦΑ οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Συγκεκριμένα, θα παρέχεται έκπτωση 50% στο φόρο για νοικοκυριά με εισόδημα έως 7.000 ευρώ και 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Δεν θα καταβάλλουν φόρο τα νοικοκυριά που έχουν τρία ή και περισσότερα παιδιά και έχουν εισόδημα έως 11.000 ευρώ. 

Προβλέπεται αναβολή της πληρωμής του φόρου για όσα νομικά πρόσωπα έχουν χαμηλό τζίρο, δηλαδή ο τζίρος δεν υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του φόρου, ενώ επίσης, θα αναβάλλεται η πληρωμή του φόρου εάν έχει υποστεί 30% μείωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Για τον καθορισμό του ΕΝΦΑ ακολουθήθηκε το μοντέλο του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ), ωστόσο, έχει 20 περισσότερες φορολογικές ζώνες σε σχέση με το προηγούμενο. Στις πέντε πρώτες ζώνες βρίσκεται το 85% των κτιρίων , ενώ ο φόρος αυξομειώνεται ανάλογα με τους συντελεστές παλαιότητας , ορόφου (αυξάνεται από τον 2ο όροφο και πάνω) και προσόψεως. 

Οι μονοκατοικίες θα έχουν συντελεστή 1,03 και θα προσμετράται η ηλικία τους. Σημειώνεται ότι το 0,6% των μονοκατοικιών θα πληρώσει μεγαλύτερο φόρο σε σχέση με τον προηγούμενο. 

Σε ότι αφορά τα αγροτεμάχια για την επιβολή του φόρου, θα προσμετράται και ο συντελεστής τοποθεσίας, αλλά και ο συντελεστής χρήσης (μονοετής καλλιέργεια 1, ελαιώνας 2, πολυετής καλλιέργεια 2,5), ενώ θα επιβάλλεται φόρος 10% σε βοηθητικούς χώρους εντός των αγροτεμαχίων. Κανονικό φόρο θα κληθούν να πληρώσουν και τα μαντριά. 

Σημειώνεται ότι η τιμή διαμορφώνεται στα 1,5 έως 2,25 ευρώ ανά στρέμμα για το 90% των μη αστικών οικοπέδων που βρίσκονται στις τρεις πρώτες ζώνες. 

Όλο το νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΑ μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ

www.dikaiologitika.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top