νεα κρητη totalfitness news


Ο πληθωρισμός πέφτει οι τιμές ανεβαίνουν

Μείωση 1,1% σημείωσε, σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο εφέτος, αν και επιβραδύνθηκε ο πτωτικός ρυθμός, καθώς τον Αύγουστο είχε καταγραφεί μείωση 1,3%, ενώ μεταξύ Σεπτεμβρίου και Αυγούστου 2013, προέκυψε αύξηση 2,6%.

Επίσης, παρά τη νέα μείωση του πληθωρισμού, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) κατέγραψε περαιτέρω αυξήσεις, σε ετήσια βάση, σε αγαθά και υπηρεσίες που επηρεάζουν τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών. 


Συγκεκριμένα, ανατιμήθηκαν περαιτέρω οι νωπές πατάτες (20,7%), τα νωπά φρούτα (4,5%), τα γαλακτοκομικά- αυγά (0,7%) και τα κρέατα (0,5%), ενώ αυξήθηκαν τα τιμολόγια της ΔΕΗ (18,7%) και το πετρέλαιο θέρμανσης (25,1%). Στον αντίποδα, η πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου έφερε τη μείωση στην τιμή τής βενζίνης (5,2%), ενώ κατά 8,6% μειώθηκαν οι τιμές και στα νωπά λαχανικά. 

Ειδικότερα, από την ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώθηκε ότι από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του Σεπτεμβρίου προς τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2012, προκύπτει μείωση 1,1% έναντι αύξησης 0,9% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση το 2012 προς το 2011. Η εξέλιξη αυτή, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές: 

1. Από τις μειώσεις των δεικτών: 

α) Κατά 0,7% της ομάδας «Διατροφή και µη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα έλαια και λίπη, λαχανικά νωπά, δημητριακά και παρασκευάσματα, χυμοί φρούτων, ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα κρέατα γενικά, γαλακτοκομικά και αυγά, φρούτα νωπά, πατάτες νωπές. 

β) Κατά 3,1% της ομάδας «Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα έπιπλα- καλύμματα δαπέδου, είδη κλινοστρωμνής- λευκά είδη, οικιακές συσκευές, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες. 

γ) Κατά 3,3% της ομάδας «Υγεία», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των φαρμάκων, των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών και των νοσοκομείων και κλινικών. 

δ) Κατά 3,8% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των αυτοκινήτων και των καυσίμων αυτοκινήτου (βενζίνης). 

ε) Κατά 4,2% της ομάδας «Επικοινωνίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών. στ) Κατά 3,3% της ομάδας «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών του οπτικοακουστικού εξοπλισμού- υπολογιστών, των υπηρεσιών αναψυχής, των βιβλίων και του πακέτου διακοπών. 

ζ) Κατά 4,1% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων, ΙΕΚ και μεταπτυχιακών σπουδών. 

η) Κατά 3,1% της ομάδας «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των εστιατορίων- ζαχαροπλαστείων- καφενείων- κυλικείων. 

θ) Κατά 4,8% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των κουρείων- κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας και των ασφαλίστρων μεταφορών. 

2. Από τις αυξήσεις των δεικτών: 
α) Κατά 3,5% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των τσιγάρων. 
β) Κατά 0,1% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης. 
γ) Κατά 7,5% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης και του ηλεκτρισμού. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα ενοίκια κατοικιών και στις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κατοικίας. 

Ο γενικός δείκτης, τον Σεπτέμβριο 2013 σε σύγκριση µε τον Αύγουστο 2013, παρουσίασε αύξηση 2,6% έναντι αύξησης 2,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. 

Εξάλλου, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός μειώθηκε κατά 1% τον Σεπτέμβριο, από μείωση επίσης 1% τον Αύγουστο και έναντι αύξησης 0,3%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση το 2012 προς το 2011. Τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση µε τον Αύγουστο, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός παρουσίασε αύξηση 2,5%, έναντι αύξησης επίσης 2,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

www.dikaiologitika.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top