νεα κρητη totalfitness news

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΟΣ ΤΩΝ ΤΗΝΙΩΝ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ 

Σήμερα ημέρα Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 18:00 στα γραφεία της Αδελφότητας των Τηνίων εν Αθήναις οδός Ασημάκη Φωτήλα 40 & Λ. Αλεξάνδρας, ήλθαν σε έκτακτη συνεδρίαση, μετά την αναγγελία θανάτου του συμπατριώτη μας + Χαράλαμπου (Μπάμπη) Κρητικού, τα μέλη του Δ.Σ., κ. κ. Παπαδημητρίου Ιωάννης, Χατζής Νικόλαος, Καραΐσκος Κωνσταντίνος, Κελαδίτου Φωτεινή, Κουρβαράς Σωτήρης, Μιχελής Μαρίνος Περράκης Αλέξανδρος.


Θέματα ημερησίας διάταξης

======================

Θέμα : Αναγγελία θανά του από Προέδρο, του συμπατριώτη μας Γλύπτη, Διευθυντή - καθηγητή της Π.Ε.Σ.Κ.Τ. Πανόρμου Τήνου + Χαράλαμπου (Μπάμπη) Κρητικού.

Στην σημερινή έκτακτη αυτή συνεδρίαση, ο Πρόεδρος και ο Γ. Γραμματέας της Αδελφότητος των Τηνίων εν Αθήναις αναφέρθηκαν στην γλυπτική και καλλιτεχνική δράση του εκλιπόντος συμπατριώτη μας + Χαράλαμπου (Μπάμπη) Κρητικού .

Ο Γ. Γραμματέας της Αδελφότητας ζήτησε να μιλήσει για τον δάσκαλο – γλύπτη – Διευθυντή της Π.Ε.Σ.Κ.Τ Πανόρμου Τήνου + Μπάμπη Κρητικό, που είχε την τύχει να συνεργαστεί μαζί του στην Σχολική Επιτροπή της Π.Ε.Σ.Κ.Τ. επί μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο + Μπάμπης Κρητικός ήταν ένας άνθρωπος με αξιοπρέπεια και πάντα τυπικός στα καθήκοντα του, στην Σχολή προσπάθησε με την σεμνότητα που τον διέκρινε, σε όλο του το βίο να προσφέρει μέσα από την δική φιλοσοφία και πάντα με εντιμότητα, βάζοντας ένα λιθαράκι και αυτός από της γνώσεις του στην τέχνη της γλυπτικής. Δυστυχώς όμως αυτή η προσφορά του τα τελευταία (12) δώδεκά χρόνια κόπηκε ξαφνικά. Πάλεψε όσο μπορούσε με αξιοπρέπεια την ασθένεια που τον έτρωγε … δυστυχώς όμως αυτός ο σεμνός έντιμος άνθρωπος καλλιτέχνης της γλυπτικής έχασε την μάχη. Η γη της Τήνου τον ήθελε στην αγκαλιά της σε ηλικία 68 ετών. Αγαπητοί συνάδελφοι του Δ.Σ., θα σας κάνω μία μικρή αναφορά στον αείμνηστο + Μπάμπη Κρητικό, γεννήθηκε το 1947 στην πόλη της Τήνου, το 1961 ο ίδιος επέλεξε το ταξίδι, στην καλλιτεχνική παράδοση (μαρμαρογλυπτική –γλυπτική) πηγαίνοντας στην Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, όπως λεγόταν την δεκαετία του 1960.Οι πρώτοι δάσκαλοι που του έδωσαν το καλλιτεχνικό ερέθισμα ήταν, ο Δανιήλ Αλεξάνδρου στην ζωγραφική, ο Αχιλλέας Παράσχος στη γλυπτική, ο Ιωάννης Φιλιππότης στη μαρμαρογλυπτική. Μετά το πέρας των σπουδών του στην Σχολή του Πάνορμου, εισέρχεται στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) βρέθηκε τότε κοντά σε μεγάλους δασκάλους της εποχής όπως : τον Γιάννη Παππά, τον Νικολάου, τον Νικόλαο Κερλή, τον Μυλώνα και πολλούς άλλους εξαίρετους . Το 1972 αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Α.Σ.Κ.Τ., επιχειρεί το μεγάλο ταξίδι, φεύγοντας στο Παρίσι όπου συνεχίζει τις σπουδές του στη Ανώτατη Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού. Εργάστηκε κοντά στο ζωγράφο Γιάννη Τσαρούχη και τον γλύπτη Μορίς Λιπσί. Το 1987 αποφασίζει να επιστρέψει στην Ελλάδα όπου δημιουργεί τα δικά του έργα . Το 2002 μετά από την αποχώρηση ενός μεγάλου δασκάλου –καλλιτέχνη από την Π.Ε.Σ.Κ.Τ. Πανόρμου Τήνου του κ. Ιωάννη Μανιατάκο. Προκηρύσσετε από το Υπουργείο Πολιτισμού η αναπλήρωση της κενής αυτής θέσης, μετά από αίτησή του γίνετε δεκτός από το Υπ. Πολιτισμού και αναλαμβάνει καθήκοντα Καθηγητή γλυπτικής και Διευθυντή στην Π.Ε.Σ.Κ.Τ. Πανόρμου. Η μάχη του για την ζωή ήταν πάντα έντονη, ήρθε όμως η στιγμή που η Τηνιακή γη, τον πήρε στην αγκαλιά της, μαζί με τόσους άλλους καλλιτέχνες κοντά της. Ας μείνει στην αιωνιότητα, ο καλλιτέχνης στην γλυπτική, ο δάσκαλος στην Σχολή που έκανε τα πρώτα βήματα στον καλλιτεχνικό τομέα και έφυγε από κοντά της, για το μεγάλο ταξίδι..

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε για το καλλιτεχνικό του έργο, με τα παρακάτω λόγια που αναφέρει η κριτικός Δρ. Βιβή Βασιλοπούλου, « Προχωρώντας από την παραστατικότητα ως την αφαίρεση ο Χαράλαμπος Κρητικός εστιάζει επιλεκτικά σε λεπτομέρειες σε κορμούς, ανθέμια και συνδέσμους δημιουργώντας τα δικά του επιγράμματα με λέξεις γλυπτικές ηχηρές »

Αυτά είναι τα λόγια ενός κριτικού της τέχνης που δεν αμφισβητούνται από κανένα, όπως και εσείς ως μέλη του Δ.Σ. της Αδελφότητος γνωρίζατε τον + Μπάμπη Κρητικό μέσα από την δράση του Ιστορικού μας Σωματείου και το ενδιαφέρων για την Σχολή, έτσι και εγώ συνεργάστηκα μαζί του σε πολλά θέματα που απασχολούσαν την Σχολή και όχι μόνο, όπως και η Π.Ε.Σ.Κ.Τ. Πανόρμου . Θα προσθέσω μόνο αυτό, ήταν ένας άνθρωπος έντιμος, ευθύς στην σκέψη του και πολλές φορές στις αποφάσεις του.

Η Τήνος, η Εκπαιδευτική Κοινότητα και η Σχολική Επιτροπή της Π.Ε.Σ.Κ.Τ. Πανόρμου Τήνου, έχασε έναν καθηγητή που προσπαθούσε με τον δικό του τρόπο να προσφέρει, ένα ακόμα λιθαράκι στην καλλιτεχνική παράδοση αυτού του Ιστορικού τόπου της τέχνης, ο + Μπάμπης Κρητικός στην Σχολή αυτή ξεκίνησε ως σπουδαστής το καλλιτεχνικό του ταξίδι στο μέρος αυτό κατέληξε ως καθηγητής – γλύπτης – Διευθυντής και μάλλον είναι ο πρώτος Τήνιος σπουδαστής που έγινε και Διευθυντής της Σχολής. Το πανθέων των Τηνίων καλλιτεχνών από σήμερα έχει άλλο ένα εξαίρετο μέλλος του στην αιωνιότητα, Καλό Ταξίδι + Μπάμπη ας είναι αιωνία η μνήμη σου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο απεφάσισε ομόφωνα το παρακάτω Ψήφισμα

1. Να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία ο Πρόεδρος της Αδελφότητος των Τηνίων εν Αθήναις εκπροσωπώντας το Δ.Σ.

2. Την ημέρα της εξοδιού ακολουθίας το κτήριο της Αδελφότητος θα παραμείνει κλειστό και δεν θα πραγματοποιηθεί καμία συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου από μέρος των Συλλόγων που έχουν έδρα τι κτήριο της Αδελφότητος.

3. Στην πρώτη επίσημη εκδήλωση της Αδελφότητος Γενική Συνέλευση ή Γιορτή της Ευρέσεως να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή.

4. Αντί στεφάνου να κατατεθούν στην Π.Ε.Σ.Κ.Τ. Πανόρμου Τήνου ποσό 100,00 ευρώ εις μνήμη του εκλιπόντος

5. Να σταλεί το παρόν ψήφισμα στα μέλη της οικογένειας του, καθώς και στη εκπαιδευτική Κοινότητα και Σχολική Επιτροπή της Π.Ε.Σ.Κ.Τ. Πανόρμου Τήνου.

6. Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον Ηλεκτρονικό τοπικό και Κυκλαδικό τύπο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ | Η ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ 
 ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ | ΚΕΛΑΔΙΤΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ 

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
 ΧΑΤΖΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 

ΤΑ ΜΕΛΗ 
ΚΑΡΑΙΣΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΠΕΡΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (ΑΛΕΚΟΣ) 
ΜΙΧΕΛΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
ΚΟΥΡΒΑΡΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top