νεα κρητη totalfitness news

Με ιδιαίτερη ευλάβεια εορτάστηκε χθες Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013 η πανήγυρη της Παναγίας του Ροδαρίου στον  Μητροπολιτικό Ναό στην Ξινάρα της Τήνου. 

Στο αρχιερατικό συλλείτουργο προΐστατο ο  Αρχιεπίσκοπος Νάξου – Τήνου Σεβασμιότατος π. Νικόλαος καθώς παρόντες ήταν όλοι οι Ιερείς της Τήνου.  
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος με την πανήγυρη της Παναγίας, τελείωσε το ποιμαντικό έτος της Πίστεως που είχε ξεκινήσει πέρυσι στις 7 Οκτωβρίου 2012 και ξεκίνησε το νέο ποιμαντικό έτος. 

Το κλείσιμο του Έτους της πίστεως θα ολοκληρωθεί με επίσημο τρόπο την Κυριακή της εορτής του Χριστού Βασιλιά όπου θα τελεστεί Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό.


Στο κήρυγμα του ο  σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος  κ.κ. Νικόλαος ζήτησε από τον Κύριο να αυξήσει την πίστη μας και έκανε αναφορά μεταξύ άλλων : στα μηνύματα που παίρνουμε από την σημερινή εορτή, στην λειτουργία των 2 κατηχητικών κέντρων , στην επιμόρφωση και στην φροντίδα των εφήβων και έδωσε τον ρόλο του εκκλησιαστικού παραστάτη στην ΕΚΝΕ της Χώρας Τήνου στον π. Ιωάννη Σκλάβο, αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που πρέπει να θέσουμε στην Κυριακάτικη Θεία 
λειτουργία μιας και η Κυριακή είναι η μέρα του Κυρίου, αλλά και ανέφερε επιγραμματικά το έργο που επιτελεί η Κάριτας. 

Τέλος δεν ξέχασε να αναφερθεί και στα προβλήματα της εποχής μας και στα προβλήματα της οικογένειας που ως θεσμός βάλετε  πανταχόθεν και γίνεται όλο και πιο εύθραυστος με πολλά οδυνηρά αποτελέσματα. 

Στην Τελετή παρέστησαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ματθαίος Βίλας, ο Δήμαρχος Τήνου κ. Παναγιώτης Κροντηράς, Δημοτικοί & Τοπικοί Σύμβουλοι και ευλαβείς πιστοί από την πόλη και τα χωριά της Τήνου. 

Στο αρμόνιο ο αγαπητός σε όλους μας κ. Πέτρος Ρήσσος ενώ οι ψαλμοί ακούστηκαν από όλο το εκκλησίασμα.

Στο τέλος της Τελετής στο προαύλιο χώρο του Ναού, ο Δήμος Τήνου πρόσφερε κέρασμα στους παρευρισκόμενους, ενώ την τελετή κάλυψε η τηλεόραση  ”Εξώμβουργο  tv” και τοπικά ηλεκτρονικά μέσα.

Επιμέλεια κειμένου και φωτογραφιών Μάριος Φώσκολος

Παρακάτω θα βρείτε τον λόγο του Σεβασμιότατου για την Πανήγυρη της Παναγίας του Ροδαρίου







































































ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΡΟΔΑΡΙΟΥ

Αδελφοί μου και αδελφές μου,
Επίκαιρος είναι ο λόγος του Κυρίου που μας απευθύνθηκε σήμερα, κατ’ αυτήν την πανήγυρη προς τιμή της Προστάτισσας μας Παναγίας του Ροδαρίου, την οποία τελούμε μέσα στο έτος της πίστεως.
 Οι μαθητές είχαν καταλάβει ότι η βάση στην οποία  πρέπει να στηριχθεί η νέα «εν Χριστώ ζωή» είναι μόνο η πίστη. Διαπίστωναν όμως πως η δική τους δεν ήταν επαρκής,  γι’ αυτό  και ζήτησαν από τον Ιησού να την αυξήσει. «Κύριε δώσε μας κι’ άλλη πίστη».
Τότε ο Ιησούς βεβαιώνει τους μαθητές του και σήμερα  όλους εμάς, ότι  η πίστη ακόμη και στο μέγεθος του κόκκου σιναπιού μπορεί να κάνει θαύματα.
Η πίστη είναι η προϋπόθεση για να αποκτήσουμε αυτό το οποίο ζητάμε από τον Κύριο. Συχνά ο Ιησούς όταν θεραπεύει κάποιον ή κάποια από φυσική ή πνευματική ασθένεια, του λέει «η πίστη σου σε έσωσε» (Λουκάς 7,50; 8,48; 17,19; 18,42).
Η πίστη μεταμορφώνει την καρδιά του ανθρώπου, για να αγαπά αληθινά, το νου του για να σκέπτεται σωστά. Βοηθά τον άνθρωπο  να βλέπει κάθε συνάνθρωπο ως εικόνα του Θεού και ως πρόσωπο του Χριστού.
Σήμερα τιμάμε το πρόσωπο που είναι υπόδειγμα πίστεως. Είναι η Μαρία από τη Ναζαρέτ η οποία απαντά στο θέλημα του Θεού λέγοντας: «Είμαι η δούλη, του Κυρίου, ας γίνει σε μένα σύμφωνα με το λόγο σου. Η πίστη είναι ένα δώρο Θεού, που μας προσφέρεται δωρεάν κι εμείς οφείλουμε να το διαφυλάξουμε και να τον αξιοποιήσουμε. Οφείλουμε όπως μας είπε ο Απόστολος Παύλος «να διαφυλάξουμε την πίστη μας με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος που κατοικεί μέσα μας». Και ο Προφήτης Αβακούμ μας είπε «ο δίκαιος θα ζήσει με την πίστη του». Για να γίνει αυτό πρέπει συχνά να ακούμε το λόγο του Θεού, να τον μελετούμε, να τον τελούμε και να τον εκτελούμε. Η Παναγία που φύλαγε κάθε λόγο του Κυρίου στην καρδιά της μας επαναλαμβάνει: «Κάνετε ό, τι σας».
            Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε, ακόμη καλύτερα, κατά τη νέα ποιμαντική χρονιά που σήμερα εγκαινιάζουμε.
Γι’ αυτήν τη νέα ποιμαντική χρονιά, ζητώ από την Εκκλησία να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στη Λειτουργία της Κυριακής. Είναι η ημέρα του Κυρίου κατά την οποία η ενοριακή κοινότητα συνάζεται για να ακούσει το λόγο του Θεού, να τραφεί με το σώμα και το Αίμα του Χριστού, να στερεώσει την ενότητά της γύρω από Ευχαριστιακό Ιησού. Να τελέσει με τον Πρεσβύτερο το Μυστήριο της Ευχαριστία, να λάβει τη μυστηριακή χάρη του Κυρίου για να μπορέσει να  εκπληρώσει την αποστολή της δίνοντας μαρτυρία της πίστης με έργα αγάπης.
Η ενεργός συμμετοχή των λαϊκών στην τέλεση της Ευχαριστίας δεν είναι παραχώρηση δικαιωμάτων αλλά άσκηση των δικαιωμάτων τους.
 Η χορήγηση ειδικών διακονημάτων που πριν το τέλος αυτής της χρονιάς θα γίνει με την ειδική χειροθεσία που προβλέπει η Εκκλησία, σε κάποια μέλη της Εκκλησίας μας σκοπό έχει να νιώσουν τα λαϊκά μέλη της ότι όταν ενεργοποιούνται μέσα στην Εκκλησία δε κάνουν αγγαρεία, αλλά εκτελούν μία εντεταλμένη αποστολή που πηγάζει από το Βάπτισμά τους.
Η λειτουργία των δύο κατηχητικών μας κέντρων την οποία επισήμως αρχίσαμε χθες το πρωί, θα συνεχιστεί με αμείωτο ενδιαφέρον και με όσες θυσίες χρειαστούν. Είναι η προτεραιότητα μας και η πρώτη αποστολή της Εκκλησίας.
Η φροντίδα μας για τους έφηβους και τους νέους πρέπει να αυξηθεί και θα επενδύσουμε στην υπηρεσία τους νέες δυνάμεις. Πρέπει να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο για τους έφηβους και τους νέους και να αισθανθούν ως ενεργά μέλη της Εκκλησίας με τη δυνατότητα να ενεργούς συμμετοχής στη ζωή της ενορίας.  Με σημερινή ημερομηνία ονόμασα το Διάκονό μας π. Ιωάννη Σκλάβο νέο Εκκλησιαστικό Παραστάτη της ΕΚΝΕ Τήνου, με την ευχή να προσφέρει ό,τι καλύτερο και νεότερο στα νιάτα της Εκκλησίας.
Μία άλλη προσπάθειά μας πρέπει να είναι η φροντίδα μας για το θεσμό της οικογένειας, ο οποίος βάλλεται πανταχόθεν και γίνεται όλο και πιο εύθραυστος με πολλά οδυνηρά αποτελέσματα. Τα Γραφεία της Αρχιεπισκοπής αλλά και τα Γραφεία των ενοριών μας  ας είναι ανοικτά και διαθέσιμα για να δεχθούμε κάθε άνθρωπο που θα αναζητήσει συμπαράσταση  και βοήθεια στα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι οικογένειές μας.
Η Εκκλησία μας μέσω της Κάριτας και μεμονωμένων ευαίσθητων ανθρώπων, ιερέων και λαϊκών, συνεχίζει χωρίς τυμπανοκρουσίες να βοηθά τους φτωχούς, τους ανήμπορους, τους αρρώστους, τους ανθρώπους της μοναξιάς και της εγκατάλειψης. Έχουν διατεθεί και διατίθενται εντός και εκτός Τήνου αρκετοί τόνοι ρουχισμού και άλλων ειδών, αλλά και χρηματικά ανάλογα με τις δυνατότητες μας για την ανακούφιση αυτών των αδελφών μας και όλα αυτά με ανθρώπινη ευαισθησία και διακριτικότητα.
Θα κλείσουμε το έτος της πίστεως μαζί με όλη την Εκκλησία την Κυριακή του Χριστού Βασιλιά με μία επίσημη ομολογία πίστεως στη διάρκεια Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας εδώ στον Καθεδρικό μας Ναό, αφού προηγηθεί, την παραμονή, Ακολουθία Μετανοίας με δυνατότητα ατομικής εξομολόγησης.  
Ο Κύριος θα επιβραβεύσει την Εκκλησία μας για την προσευχή της για τις ιερατικές και μοναχικές κλήσεις με την ιερατική χειροτονία των δύο Διακόνων μας. Ελπίζω αυτές οι δύο χειροτονίες να γίνουν μέσα στη νέα ποιμαντική χρονιά και να είναι μια αληθινή ευλογία για την τοπική μας  Εκκλησία.  
Δεν κάνουμε θαύματα, αλλά μικρές και απλές πράξεις πίστεως ελπίδος και αγάπης που δείχνουν ότι, η αποστολή μας δεν είναι μόνο η λατρεία, αλλά παίρνουμε  από την τέλεση της  λατρείας δύναμη, για να  δοξάζουμε το Θεό και να υπηρετούμε τον άνθρωπο, ς που δεν είναι μόνο άυλη ψυχή αλλά και υλικό σώμα.
Η Παναγία Μητέρα μας, ας ικετεύει τον Κύριο, ώστε η νέα ποιμαντική χρονιά να είναι μια καινούρια ευκαιρία αύξησης της πίστης μας και όλοι μαζί αγαπημένοι και ενωμένοι, ως Εκκλησία, να συνεχίσουμε την αποστολή μας δοξάζοντας το Θεό εκτελώντας την αποστολή μας.
Και όταν κάνουμε όλα αυτά να λέμε: «είμαστε άχρηστοι δούλοι Σου, κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε». Αμήν.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top