νεα κρητη totalfitness news


Ποιοι συνταξιούχοι του ΙΚΑ θα επιστρέψουν το ΕΚΑΣ

Με εγκύκλιο του το ΙΚΑ κάνει γνωστό ότι οι συνταξιούχους που πήραν το ΕΚΑΣ ενώ δεν το δικαιούνταν τα έτη 2011 2012 , θα επιστρέψουν με την μορφή παρακράτησης στην σύνταξη τους (έως 80 ευρώ κάθε μήνα).

Παράλληλα θα γίνει έλεγχος στους συνταξιούχους δικαιούχους του ΕΚΑΣ εαν λαμβάνουν το βοήθημα και από άλλο ασφαλιστικό ταμείο και θα αναζητηθούν από το ΙΚΑ τα ποσά αυτά να επιστραφούν.

Συγκεκριμένα η εγκύκλιος του ΙΚΑ που παρουσιάσε πρώτο το dikaiologitika.gr καθορίζει το ποσό που θα παρακρατείτε από συνταξιούχους στους οποίους έχει διακοπεί η χορήγηση του ΕΚΑΣ λόγω υπέρβασης του ορίου των 850,00€ σύνταξης το 2013, αλλά επίσης και ότι θα διερευνηθεί εάν λάμβαναν το ΕΚΑΣ χωρίς να το δικαιούνται και για τα τα έτη 2011 και 2012

Επίσης επισημαίνεται ότι θα πρέπει να γίνει έλεγχος από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ για την αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών ΕΚΑΣ από τους συνταξιούχους οι οποίοι ελάμβαναν το επίδομα ταυτόχρονα και από άλλο ασφαλιστικό ταμείο.

Παράλληλα, κάνει γνωστό ότι θα ελεγχθούν συγκεκριμένες περιπτώσεις συνταξιούχων που τυχόν είχαν υπέρβαση του κριτηρίου των 850 ευρώ για τα έτη 2011 και 2012 και θα παρακρατηθούν με τον παραπάνω τρόπο τα αντίστοιχα ποσά ΕΚΑΣ που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως στα έτη αυτά.

Στις περιπτώσεις που η χορήγηση του επιδόματος από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ οφείλεται σε απόκρυψη στοιχείων από τον συνταξιούχο δηλαδή ψευδής δήλωση περί μη είσπραξής του και από άλλο ταμείο δηλαδή διαπιστώνεται ότι έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις, θα συντάσσεται μηνυτήρια αναφορά προς τους αρμόδιους εισαγγελείς.

Εκτός από τις υποδεικνυόμενες ενέργειες, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ θα πρέπει να μεριμνήσουν αμέσως και για τη διακοπή της αχρεώστητης χορήγησης παροχών στους συνταξιούχους που λαμβάνουν περισσότερες από μία συντάξεις από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή από το ΕΤΕΑ και για την ίδια κατηγορία σε διαφορετικό ΑΜΑ. Η εγκύκλιος που παρουσιάζει το ΄΄δικαιολογητικά΄΄ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να επιδειχθεί η δέουσα προσοχή, δεδομένου ότι υπάρχουν διακεκριμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες είναι νόμιμη και επιτρεπτή η χορήγηση δεύτερης σύνταξης από ίδιο δικαίωμα στον ίδιο ασφαλισμένο (π.χ., με τις διατάξεις των Ν.Π.Δ.Δ. και τις κοινές διατάξεις, σε συνταξιούχο συγχωνευθέντος στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ταμείου που είχε καταστεί συνταξιούχος κατά τη συγχώνευση κ.ά.).


www.dikaiologitika.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top