νεα κρητη totalfitness news

New York Times: Επανήλθε το στερεότυπο πως «οι τσιγγάνοι θα αρπάξουν τα παιδιά»- Οι Ρομά φοβούνται αντίποινα σε βάρος τουςΓια την κατάσταση στην οποία ζουν και μεγαλώνουν οι οικογένειες των Ρομά αναφέρονται οι New York Times, οι οποίοι σχολιάζον τα στερεότυπα τα οποία κυριαρχούν όσον αφορά τις απαγωγές παιδιών οι οποίες πολλές φορές «χρεώνονται» στους Ρομα.

Σε δημοσίευμα τους, οι New York Times επισημαίνουν πως «επί σειρά αιώνων στην Ευρώπη, τα παιδιά είχαν μεγαλώσει με ιστορίες που είχαν ένα ενοχλητικό μήνυμα: ''Περπάτα στα δάση και θα έχει τον κίνδυνο να σε πάρουν οι τσιγγάνοι''. Τέτοια προειδοποίηση μοιάζει αναχρονισμός από τον μεσαίωνα». Ωστόσο, το δημοσίευμα τονίζει πως «το στερεότυπο με τους Ρομά που κλέβουν παιδιά» έχει αναζωπυρωθεί μετά την υπόθεση αρπαγής της μικρής Μαρίας, αλλά και τα πρόσφατα περιστατικά των δύο ξανθών παιδιών Ρομά στην Ιρλανδία, όπου έκαναν εξετάσεις DNA προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν απαχθεί.

Στη συνέχεια, η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει πως «οι Ρομά υποστηρίζουν πως αυτοί είναι που ζουν μέσα στον φόβο να πάρουν τα παιδιά τους από αυτούς με μόνο λόγο την ''πολιτισμική'' τους ταυτότητα και το χρώμα του δέρματος τους. Οι πρόσφατες περιπτώσεις υποστηρίζουν, έχουν υποβοηθήσει μια -μερικές φορές βίαιη- αναταραχή σε βάρος τους. Σε μια εποχή περικοπών και υψηλής ανεργίας, πολιτικοί της Αριστεράς και της Δεξιάς, έχουν στιγματίσει τους Ρομά ως έμβλημα του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης και αναρωτιούνται εάν θα μπορέσουν ποτέ να ενταχθούν στην κοινωνία».

Το αίσθημα μίσους κατά των Ρομά
Παράλληλα, οι New York Times σημειώνουν πως η αντί- Ρομά συμπεριφορά έχει αρχίσει να αυξάνεται, παραθέτοντας ως παραδείγματα την απόπειρα απαγωγής ενός λευκού Ρομά ανηλίκου από Σέρβους εθνικιστές, αλλά και στην Ιταλία, όπου τα ακροδεξιά κόμματα ζητούν να ελεγχθούν και να καταγραφούν οι Ρομά που ζουν σε καταυλισμούς για να εντοπιστούν πιθανές απαγωγές.

Οι Ρομά στην Ελλάδα
Τέλος, οι NYT σχολιάζουν και την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, επισημαίνοντας πως σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ελληνικής Ενωσης Ρομά, Γιάννης Χαλιλόπουλος, είπε πως «η κάλυψη από τα ελληνικά ΜΜΕ και το φυλετικό προφίλ που παρουσιάσθηκε, μας γύρισε 100 χρόνια πίσω. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, άκουσα ανθρώπους να φωνάζουν ''Κλέφτες Τσιγγάνοι''», ενώ κλείνοντας υποστηρίζει πως πλέον οι Ρομά επαίτες αρχίζουν και πέφτουν θύματα προπηλακισμού.


Πηγή: iefimerida.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top