νεα κρητη totalfitness news

Δεκατέσσερις «γκρίζες ζώνες» του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, που κρύβουν παγίδες υπερφορολόγησης και προκαλούν αδικίες σε βάρος μεγάλου αριθμού ιδιοκτητών ακινήτων, αποκαλύπτει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος»....
Το νέο επαχθές φορολογικό καθεστώς που επιχειρεί να νομοθετήσει η κυβέρνηση για τα ακίνητα εγκυμονεί τον κίνδυνο της πλήρους απαξίωσης των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων των περισσοτέρων Ελλήνων πολιτών, καθώς τα φορτώνει με δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη και καθιστά ασύμφορη πλέον την κατοχή τους!

Οι παγίδες αυτές βρίσκονται στο «τραπέζι» των συζητήσεων της κυβέρνησης με τους βουλευτές της Ν.Δ. προκειμένου να εξομαλυνθούν και να οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση των επιβαρύνσεων.

Αν το σχέδιο νόμου δεν αλλάξει εκ βάθρων ώστε να γίνει δικαιότερο και να εξαλειφθούν οι παραλογισμοί και οι ακρότητες των ρυθμίσεών του, τότε πάρα πολλοί φορολογούμενοι ιδιοκτήτες με πενιχρά εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητη περιουσία θα υπερφορολογηθούν άδικα και δεν θα καταφέρουν να εξοφλήσουν τα ποσά του ΕΝ.Φ.Α. που θα τους καταλογίσει το υπουργείο Οικονομικών.

Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι όχι μόνο η περαιτέρω μείωση της αξίας των ακινήτων των περισσοτέρων πολιτών αλλά και η μη επίτευξη του στόχου για την είσπραξη 2,9 δισ. ευρώ από την επιβολή του νέου φόρου.

Στην περίπτωση αυτή, θα χρειαστεί πλέον να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για να καλυφθεί το νέο δημοσιονομικό κενό που θα προκύψει.

Οι αδικίες και οι στρεβλώσεις που προκαλούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τον ΕΝ.Φ.Α. είναι αναλυτικά οι εξής:

1. Αύξηση φορολογικών επιβαρύνσεων για εκατομμύρια μικροϊδιοκτήτες

Φορολογούμενοι με μικρής αξίας ακίνητη περιουσία, κάτω των 200.000 ευρώ, αποτελούμενη από διαμερίσματα ή μονοκατοικίες και αγροτεμάχια θα κληθούν να πληρώσουν το 2014 αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις, εφόσον εφαρμοστούν ως έχουν οι νέες ρυθμίσεις για τον Ενιαίο Φόρο.

2. Σημαντική μείωση επιβαρύνσεων για πλούσιους που κατέχουν πολυτελείς βίλες

Η επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων το 2014 συνεπάγεται αυτόματα την κατάργηση του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΑ ή «χαρατσιού») αλλά και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), ο οποίος επιβαρύνει σήμερα όσους κατέχουν κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

3. Υπολογισμός επί των εξωπραγματικών αντικειμενικών αξιών

Οι βασικοί συντελεστές υπολογισμού του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων για τα κτίσματα και τα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών οικόπεδα δεν προσδιορίζονται με βάση τις πραγματικές τιμές των ακινήτων αλλά με βάση τις αντικειμενικές αξίες τους, που είναι υψηλότερες από τις πραγματικές στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

4. Φορολόγηση «κενών», ξενοίκιαστων, μη ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων που δεν αποδίδουν εισόδημα Όλα τα κτίσματα είτε χρησιμοποιούνται είτε είναι κενά είτε ηλεκτροδοτούνται είτε όχι φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο. Δεν προβλέπεται δηλαδή καμία μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για κτίσματα κατοικιών ή επαγγελματικής στέγης που έχουν ξενοικιαστεί, είναι «κενά» και δεν ηλεκτροδοτούνται.

5. Αναντιστοιχία μεταξύ Συντελεστών Αξιοποίησης Οικοπέδων και συντελεστών δόμησης

6. Υπερφορολόγηση πολλών οικοπέδων που βρίσκονται εντός σχεδίων πόλεων

Σε πολλές περιπτώσεις οικοπέδων που βρίσκονται σε περιοχές εντός σχεδίων πόλεων και δεν έχουν οικοδομηθεί, οι φόροι που προκύπτουν είναι μεγαλύτεροι από αυτούς που θα προέκυπταν αν τα ίδια οικόπεδα είχαν οικοδομηθεί!
 
7. Επιβολή του φόρου και στα «γιαπιά»

Τα κτίσματα των οποίων η κατασκευή δεν έχει ολοκληρωθεί αλλά παραμένουν ημιτελή, δηλαδή τα «γιαπιά», θα φορολογούνται, είτε έχουν είτε δεν έχουν εργοταξιακό ρεύμα!

8. Φορολόγηση ακόμη και κατεστραμμένων ή εγκαταλελειμμένων κτισμάτων

9. Επιβολή βαρύτατου φόρου σε αγροτεμάχια εντός ορίων οικισμών

Τα αγροτεμάχια που βρίσκονται σε περιοχές εντός ορίων οικισμών θα φορολογούνται ως οικόπεδα με πολύ υψηλούς συντελεστές φόρου.

10. Φορολόγηση αγροτεμαχίων που δεν αξιοποιούνται ή έχουν καταπατηθεί

11. Πενταπλασιασμός του φόρου αγροτεμαχίων σε κάθε περίπτωση ύπαρξης εξοχικής κατοικίας οποιασδήποτε επιφάνειας.

12. Φορολόγηση ακινήτων υποθηκευμένων, επιδίκων, διατηρητέων και απαλλοτριωτέων χωρίς καμία διάκριση.  

13. Φορολόγηση αποθηκευτικών χώρων που έχουν ποσοστά επί του οικοπέδου ως χώρων κύριας χρήσης.

14. Ακόμη και πάμφτωχοι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώνουν κάθε χρόνο τουλάχιστον το 50% του νέου φόρου!
                                                                                                                Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top