νεα κρητη totalfitness news

Ερχονται συλλήψεις μεγαλογιατρών για το σκάνδαλο μαμούθ με μίζες άνω των 18 εκατ

Στην τελική ευθεία φαίνεται πως μπαίνει μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις «μαύρων ταμείων» που απασχολεί
την ελληνική δικαιοσύνη και σχετίζεται με μίζες τουλάχιστον 18 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στο σκάνδαλο εμπλέκονται πρωτοκλασάτα ονόματα γιατρών, ακόμη και διευθυντών κρατικών νοσοκομείων.

Οι πρωταγωνιστές του κυκλώματος λάμβαναν χρήματα προκειμένου να προωθούν μέσω χειρουργικών επεμβάσεων ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ορθοπεδικά είδη και υλικά της αμερικανικής εταιρείας Johnson & Johnson .

Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», η υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Johnson&Johnson στην Ελλάδα εκκρεμεί στη δικαιοσύνη από το 2010, ωστόσο επανεκκινείται από τον ειδικό ανακριτή διαφθοράς Σπύρο Γεωργουλέα, ο οποίος αναμένεται να στείλει κλήσεις σε τουλάχιστον εννέα μεγαλογιατρούς ενώ διερευνά τη συμμετοχή και άλλων συναδέλφων τους.

Ο κύκλος των κατηγορουμένων αναμένεται να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, καθώς κλήσεις για απολογία θα σταλούν σε τουλάχιστον δύο Έλληνες επιχειρηματίες, που προωθούσαν τα συγκεκριμένα ορθοπεδικά είδη, καθώς και σε στελέχη τουλάχιστον επτά εταιρικών συμβούλων, οι οποίοι φέρονται ότι λειτουργούσαν ως μεσάζοντες για το μοίρασμα της μίζας μεταξύ της ξένης πολυεθνικής και των νοσοκομείων. Στο στόχαστρο του ανακριτή έχουν μπει επίσης μέλη διοικήσεων νοσοκομείων του ΕΣΥ ενώ διερευνάται και η εμπλοκή στελεχών του υπουργείου Υγείας εκείνης της περιόδου.

Ο κ. Γεωργουλέας συνένωσε τρεις σχετικές δικογραφίες που εκκρεμούσαν στη δικαιοσύνη ενώ παράλληλα επέκτεινε την ποινική δίωξη, ζητώντας να προστεθεί και το κακούργημα της απάτης σε βάρος του δημοσίου, που αφορά την υπερκοστολόγηση κατά 35% του ιατρικού υλικού, χρήματα που μετακυλίονταν στους φορολογούμενους, προκειμένου να υπερκαλύπτονται τα ποσά που δίνονταν ως μίζες.

Τα αδικήματα, σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», για τα οποία θα κληθούν να λογοδοτήσουν οι κατηγορούμενοι, αφορούν την ενεργητική και παθητική δωροδοκία σε βάρος του δημοσίου, απάτη σε βάρος του δημοσίου, άμεση συνέργεια στις παραπάνω πράξεις και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Πως αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο

Η αποκάλυψη του σκανδάλου ξεκίνησε από την Αμερική, όταν η Johnson&Johnson ήρθε σε συμβιβασμό με το υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, προκειμένου να καταβάλει 70 εκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα για χρηματισμό κυβερνητικών αξιωματούχων.

Έρευνα του προαναφερόμενου υπουργείου και της επιτροπής κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ έδειξε ότι από το 1998 η εταιρία είχε δωροδοκήσει γιατρούς και διοικήσεις νοσοκομείων σε Ελλάδα, Πολωνία και Ρουμανία, προκειμένου να εξασφαλίσει την προώθηση των προϊόντων της.

Πάνω από 18 εκατ. ευρώ οι μίζες σε επτά χρόνια

Από τα στοιχεία της δικογραφίας, σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», προκύπτει ότι οι μίζες στην ελίτ των ορθοπεδικών άρχισαν να δίνονται από το 2006 και συνεχίστηκαν μέχρι το 2006. Όλα αυτά τα χρόνια υπολογίζεται ότι δόθηκαν ως προμήθειες πάνω από 18 εκατομμύρια ευρώ για να προτιμούν οι γιατροί και όλοι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι συγκεκριμένα ορθοπεδικά εμφυτεύματα της Johnson&Johnson ή της θυγατρικής της DePuy International.

Η μέχρι στιγμής έρευνα αποκάλυψε τραπεζικούς λογαριασμούς γιατρών σε τράπεζες της Ελβετίας και του Λουξεμβούργου, καθώς και ένα πολύπλοκο δίκτυο off shore εταιριών.
Αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση ενός γιατρού, ο οποίος σύμφωνα με μάρτυρα που έχει καταθέσει στον ανακριτή, είχε φτάσει στο σημείο να αρνείται να χειρουργήσει εάν δεν εισέπραττε προκαταβολικά μίζα 20% για να χρησιμοποιήσει στην επέμβαση τα συγκεκριμένα ορθοπεδικά υλικά, φάρμακα κ.ά.


Πηγή:iefimerida.gr 

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top