νεα κρητη totalfitness news

Ακίνητα: Τι θα κληθείτε να πληρώσετε με το νέο σχέδιο για το φόρο
"Στρεβλή" προοδευτικότητα αποκτά ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων (ΕΝΦΑ), που πλέον μετονομάζεται σε Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), μετά τις παρεμβάσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθώς το βάρος της φορολόγησης μετατίθεται σε περιουσίες αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι αξίες έχουν να αναπροσαρμοσθούν από το 2007 και ότι η κατάρρευση της αγοράς ακινήτων έχει οδηγήσει τις εμπορικές τιμές στο 60%- 70% των αντικειμενικών, στις περισσότερες των περιπτώσεων, εγείρει σοβαρά ζητήματα για την λογική και τη δικαιοσύνη του ΕΝΦΙΑ.
Με το νέο μόρφωμα του φόρου ακινήτων, επιβαρύνονται όσοι φορολογούμενοι έχουν ακίνητη περιουσία, η αγοραία αξία της οποίας υπερβαίνει τα 100.000 - 150.000 ευρώ, καθώς θα πιαστούν πλέον και στην τσιμπίδα του διπλού φόρου, με την προσθήκη και του συμπληρωματικού ΦΑΠ.
Με το νέο σχέδιο για την επιβολή ενός φόρου ανά ακίνητο και ενός συμπληρωματικού φόρου - όπως είναι σήμερα ο ΦΑΠ -, προκύπτουν μεγάλες μειώσεις φόρου για όσους έχουν οικόπεδα και μικρές ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων. Ωστόσο, φορολογούμενοι με αστικά ακίνητα και περιουσία αθροιστικής αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ, θα υποστούν μεγάλη επιβάρυνση.

Τα παραδείγματα είναι αποκαλυπτικά:

-Ιδιοκτήτης διαμερίσματος δεκαετίας, 142 τ.μ. στη Γλυφάδα (τιμή ζώνη 4.400 ευρώ), που βρίσκεται σε πέμπτο όροφο και έχει μια πρόσοψη θα πληρώσει το 2014 με τον ΕΝΦΙΑ και τον συμπληρωματικό φόρο 2.600 ευρώ φόρο, όταν με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων θα πλήρωνε 2.346 ευρώ. Σήμερα το διαμέρισμα αυτό πληρώνει ΕΕΤΑ και ΦΑΠ συνολικού ύψους 3.000 ευρώ.
-Ιδιοκτήτης διαμερίσματος δεκαετίας, 160 τ.μ. στο Ψυχικό (τιμή ζώνη 10.000 ευρώ), που βρίσκεται σε δεύτερο όροφο και έχει τρεις προσόψεις θα πληρώσει το 2014 με τον ΕΝΦΙΑ και τον συμπληρωματικό φόρο 12.340 ευρώ φόρο, όταν με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων θα πλήρωνε 3.254 ευρώ. Σήμερα το διαμέρισμα αυτό πληρώνει ΕΕΤΑ και ΦΑΠ συνολικού ύψους 12.902 ευρώ.
-Ιδιοκτήτης μεζονέτας δεκαετίας, 200 τ.μ. στη Βουλιαγμένη (τιμή ζώνη 5.000- ευρώ), και έχει μια πρόσοψη θα πληρώσει το 2014 με τον ΕΝΦΙΑ και τον συμπληρωματικό φόρο 6.980 ευρώ φόρο, όταν με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων θα πλήρωνε 4.028 ευρώ. Σήμερα το διαμέρισμα αυτό πληρώνει ΕΕΤΑ και ΦΑΠ συνολικού ύψους 7.350 ευρώ.
-Ιδιοκτήτης διαμερίσματος 15ετίας, 100 τ.μ. στα Άνω Λιόσια (τιμή ζώνη 500 ευρώ), που βρίσκεται σε πρώτο όροφο και έχει μια προσοψη θα πληρώσει το 2014 με τον ΕΝΦΙΑ και τον συμπληρωματικό φόρο 222 ευρώ φόρο, όταν με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων θα πλήρωνε 255 ευρώ. Σήμερα το διαμέρισμα αυτό πληρώνει ΕΕΤΑ και ΦΑΠ συνολικού ύψους 287 ευρώ.
-Ιδιοκτήτης αδόμητου οικόπεδου στην Εκάλη (τιμή ζώνη 1.800 ευρώ) θα πληρώσει το 2014 με τον ΕΝΦΙΑ και τον συμπληρωματικό φόρο 15.000 ευρώ φόρο, όταν με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων θα πλήρωνε 26.550 ευρώ. Σήμερα πλήρωνε ΦΑΠ συνολικού ύψους 11.500 ευρώ.
Κρίσιμο στοιχείο αποτελεί ο συντελεστής κατοικίας 5, που προβλέπει το σχέδιο για τα αγροτεμάχια, ώστε να υπολογιστεί η αξία τους για τον καθορισμό του ενιαίου φόρου. Κι αυτό, γιατί αν ο υπολογισμός αυτός ισχύσει και για το αφορολόγητο για το ΦΑΠ, τότε ακόμα περισσότεροι ιδιοκτήτες θα επιβαρυνθούν διπλά. 
Πάντως, το γεγονός ότι ο διπλός φόρος ακινήτων επιβάλλεται σε πλασματικές αξίες, ήτοι σε τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο, που δεν μπορούν να τεκμηριωθούν και να αποδειχθούν από τις φορολογικές αρχές, σηματοδοτεί τεράστιες δικαστικές διενέξεις φορολογουμένων και Δημοσίου. Καθώς δε το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει δώσει «αρνητικά δείγματα γραφής» για το πώς προσεγγίζει αυτές τις υποθέσεις, αναμένονται μαζικές προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Διαβάστε επίσης: Ακίνητα: Γλυτώνει η ύπαιθρος την πληρώνουν οι πόλεις


Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top