νεα κρητη totalfitness news

Να προασπιστεί το “λίκνο της Μαρμαρογλυπτικής τέχνης” ζητούν φορείς της Τήνου μέσω παρεμβάσεων που πραγματοποιούν προκειμένου η ιστορικής σημασίας Σχολή Καλών Τεχνών στον Πάνορμο να συνεχίσει ομαλά τη λειτουργία της.

Της ΑΝΝΑΣ – ΤΕΡΕΖΑΣ ΔΑΛΜΥΡΑ

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς είχε απευθυνθεί προς το αρμόδιο υπουργείο ζητώντας να μην καταργηθεί η Σχολή, κυβερνητική σκέψη που ήρθε στην επιφάνεια μετά από ανάλογο δημοσίευμα εφημερίδας, στο οποίο είχε υπάρξει αναφορά στις προς κατάργηση – συγχώνευση Σχολές. Μάλιστα, ο κ. Κροντηράς υπήρξε ιδιαίτερα καυστικός στο σχολιασμό του όσον αφορά στη στάση που θα κρατήσουν οι πολιτικοί για το ζήτημα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “είναι ανεπιθύμητοι στο νησί” στην περίπτωση που δεν υιοθετήσουν υπερασπιστική γραμμή στο αίτημα του Τηνιακού λαού.

Ήδη με νέα παρέμβαση προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο δήμαρχος - επαναφέροντας το ζήτημα στην πρώτη γραμμή και προτάσσοντας ως επιχείρημα ότι η πορεία της Σχολής και η “γέννηση” σημαντικών μαρμαρογλυπτών, οι οποίοι στελεχώνουν συνεργεία πανελλαδικά και όχι μόνο, τα οποία εργάζονται προς αποκατάσταση και διατήρηση του Πολιτισμού και δη των ιστορικών κτιρίων της Ελλάδας -, ζητά να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση που θα διαψεύδει τη... φημολογία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις από τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πανόρμου καθώς και οι αντίστοιχες των βουλευτών του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας σε ερώτηση που κατέθεσαν στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής δραστηριότητάς τους ενώ ιδιαίτερα καθησυχαστική παρουσιάζεται η δήλωση του κκ Δωρόθεου Β΄, ο οποίος ενημερώνει πως δεν τίθεται ζήτημα κατάργησης, όπως τον διαβεβαίωσαν στελέχη του υπουργείου.

Π. Κροντηράς: “Ανεπανάληπτη η επιτυχία της”

“Εξοχώτατε κε Πρωθυπουργέ, Δεν είναι η πρώτη φορά που για θέμα που απασχολεί την Τήνο, απευθύνομαι στην ευαισθησία σας. Σπάνια ασφαλώς αλλά κάποτε αναγκαία, ιδίως όταν παραβιάζονται “κόκκινες γραμμές” και καταργείται η ιστορική μνήμη αλλά και η κοινή λογική”, σημειώνει αρχικά στην ανακοίνωσή του ο δήμαρχος, γνωστοποιώντας πως η εν λόγω πρόθεση, στην περίπτωση που προωθείται να γίνει πράξη, έρχεται να προστεθεί ως μία ακόμη μορφή υποβάθμισης των νησιών και συγκεκριμένα της Τήνου, που αντιμετωπίζει πολυεπίπεδη απειλή στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και όχι μόνο.

Μέσα από τη νέα παρέμβασή του, ο κ. Κροντηράς επικαλούμενος την αξιομίμητη πορεία της Σχολής, υποστηρίζει την ανάγκη διατήρησής της. “Στον Πύργο της Τήνου, σε ένα χωριό - ζωντανό μουσείο και στην ευρύτερη περιοχή της Έξω Μεριάς της Τήνου, άνθισε το λουλούδι της Τέχνης για αιώνες τώρα” τονίζει, προσθέτοντας ότι ανάμεσα σε ανώνυμους κι επώνυμους τεχνίτες “ανέτειλε και θάμπωσε κυριολεκτικά τους πάντες η ασκητική και παράξενη μορφή του Ιεροφάντου της Γλυπτικής Γιαννούλη Χαλεπά”, προσωπικότητα με αφορμή την οποία “μετά τον θάνατό του το 1938, ήλθε η Πολιτεία (1955) ευγνωμονούσα και ίδρυσε μια Σχολή Καλών Τεχνών στον Πύργο, με κεντρική –αλλά όχι μόνη- καλλιτεχνική επιλογή της το μάρμαρο, που λειτουργεί ανελλιπώς από το 1956 μέχρι σήμερα”.

Ο κ. Κροντηράς εξηγεί ότι “η επιτυχία της είναι ανεπανάληπτη” αφού “Η επαγγελματική αποκατάσταση των σπουδαστών της βρίσκεται μόνιμα στο 100% των αποφοίτων και αυτό ισχύει και σήμερα”. Μάλιστα εκτός των ανωτέρω, η Σχολή “ανέδειξε μεγάλους καλλιτέχνες και “αιμοδοτεί” δεκαετίες τώρα τα εξειδικευμένα συνεργεία αποκατάστασης των εργασιών της Ακρόπολης, που προξενούν το παγκόσμιο ενδιαφέρον”.

Οικονομική στήριξη από το Πανελλήνιο Ίδρυμα της Παναγίας

Σημαντικό επιχείρημα που στηρίζει το αίτημά του Τηνιακού λαού, ο κ. Κροντηράς ισχυρίζεται πως αποτελεί η μηδαμινή οικονομική συμμετοχή του κράτους στη λειτουργία της. “Η Σχολή αυτή δεν στοιχίζει παρά ελάχιστα στο Ελληνικό Δημόσιο” καθώς είναι “ιδιόκτητα τα κτίριά της και το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών της καλύπτονται από το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα της Παναγίας της Τήνου”, εξηγεί, συμπληρώνοντας ότι “πέραν όλων αυτών, η προσφορά της είναι μη αποτιμητή σε χρήμα. Περιττό να αναφερθώ ότι αποτελεί μοναδική σχολή σε Ελλάδα και Ευρώπη, πόλο έλξης ανθρώπων από όλο τον κόσμο και κύριο λόγο που κοντά της έσπευσε η Τράπεζα Πειραιώς να κατασκευάσει πρότυπο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας”. Για τους παραπάνω λόγους απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, ο δήμαρχος υποστηρίζει, “Μην επιτρέψετε Κε Πρωθυπουργέ, “η πατρίδα ευγνωμονούσα” του 1955, να μετατραπεί σε πατρίδα της αγνωμοσύνης και της άγνοιας, το 2013. Μην αμαυρώσετε την τιμή που έγινε στον σεμνό Γιαννούλη Χαλεπά, στο χωριό του, στις γενιές των μαρμαρογλυπτών που προηγήθηκαν, σε ένα νησί συνώνυμο της Τέχνης και του Πολιτισμού”, ζητώντας την επίσημη “διαβεβαίωση ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα μεταβολής της Σχολής Καλών Τεχνών του Πύργου Τήνου”.

“Να λειτουργεί με κρατική χρηματοδότηση”

Το θέμα που απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία της Τήνου έφερε στα κοινοβουλευτικά έδρανα η παρέμβαση προς τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, των βουλευτών του Κομμουνιστικού Κόμματος. Ανάμεσα σε άλλα, στην ερώτηση που κατέθεσαν, σημείωσαν, “Όπως είναι γνωστό στον Πύργο Τήνου λειτουργεί το προπαρασκευαστικό και επαγγελματικό σχολείο καλών τεχνών Πανόρμου, το οποίο ιδρύθηκε με το Ν. 3136/1955 με σκοπό τη διδαχή της καλλιτεχνικής μαρμαροτεχνίας. Σήμερα στη σχολή φοιτούν 37 σπουδαστές και διδάσκουν 5 καθηγητές. Η δε φοίτηση είναι τριετής” υπογραμμίζοντας ότι “από τους σπουδαστές που αποφοιτούν από αυτήν, καλύπτονται σήμερα μια σειρά έργα παγκόσμιας σημασίας με συντήρηση, όπως πχ. αυτά της Ακρόπολης”. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, ρωτά τον υπουργό, “τι μέτρα θα λάβει για να μην καταργηθεί η πιο πάνω σχολή, και να συνεχίσει τη λειτουργία της με αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος;”.

“Να αναβαθμιστεί η Σχολή”

Παρόμοια είναι η επιχειρηματολογία και των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Πανόρμου, τα οποία μεταξύ άλλων υποστηρίζουν ότι “Παρά την απουσία της Πολιτείας τόσα χρόνια, αλλά με τη πολύτιμη βοήθεια του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου η Σχολή συνεχίζει να χαράζει πορεία ανοδική και να υπερπηδά τα προβλήματα και τις ελλείψεις που εμφανίζονται”, επισημαίνοντας ότι “μετά από 58 χρόνια λειτουργίας έχουμε δικαιωθεί διότι η Σχολή γέννησε αξιόλογους καλλιτέχνες που διέπρεψαν στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Μη ξεχνάμε ότι η Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου παράγει έργο μοναδικό σε όλη την Ευρώ- πη”. Προσθέτουν δε, ότι “πρωταρχικός σκοπός μας θα έπρεπε να είναι η διατήρηση, αναβάθμιση και η προβολή της Σχολής με το καλύτερο δυνατό τρόπο και με όλα τα μέσα” δηλώνοντας ότι η φημολογία “Μας βρίσκει αντίθετους στο κλείσιμο της Σχολής του Πολιτισμού και της Τέχνης”.

Δωρόθεος Β΄: “Δεν υφίσταται θέμα”

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου κλπ Δωρόθεος Β΄, ο οποίος μέσω λακωνικής ανακοίνωσής του, ενημερώνει τους πολίτες πως κατόπιν “επικοινωνίας του με υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας, τον διαβεβαίωσαν ότι δεν υφίσταται παρόμοιο θέμα, δεδομένου μάλιστα ότι το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών λειτουργίας της ιστορικής αυτής Σχολής καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου”.


Επιστολή στο Πρωθυπουργό από τον Δήμαρχο Τήνου : "Η Τήνος ξέρει να αγωνίζεται για την διαφύλαξη της πιο πολύτιμης κληρονομιάς της και θα το πράξει."

Σύρου Δωρόθεος : Διαβεβαιώσεις Υπουργείου Πολιτισμού "δεν υφίσταται θέμα συγχώνευσης της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου "

Πολιτιστικός Σύλλογος Πύργου Πανόρμου : "Η εφαρμογή του παράλογου σχεδίου κατάργησης της Σχολής θα μας βρει όλους αντίθετους"

Ερώτηση κατάθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ σχετικά με την επικείμενη κατάργηση του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου.
Δήμαρχος Τήνου : "«Η πατρίδα ευγνωμονούσα» του 1955, ετοιμάζεται να μετατραπεί σε πατρίδα της αγνωμοσύνης και της άγνοιας, το 2013."

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top