νεα κρητη totalfitness news


Εκ του μηδενός ο φόρος ακινήτων

Ξαναγράφουν το νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων στο Υπουργείο Οικονομικών μετά από τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών και των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκαν χθες οι Γιάννης Κουτσούκος και Ανδρέας Μακρυπίδης εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και ο Αντώνης Παναγόπουλος εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας για μία μακρά σύσκεψη υπό τον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Χρύσανθο Λαζαρίδη.

Η ενεργοποίηση του συμβούλου του Πρωθυπουργού οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, εν προκειμένω, ο Γιάννης Στουρνάρας τίθεται σε εφεδρεία και η διαχείριση της φορολογίας ακινήτων θα γίνει με περισσότερο πολιτικά χαρακτηριστικά και όχι μόνον με δημοσιονομικά δεδομένα.
Άλλωστε, ακόμη και μετά την «ψήφο εμπιστοσύνης» που έλαβε η κυβέρνηση την Κυριακή, σημαντικός αριθμός βουλευτών (Κασσής, Μωραϊτης αλλά και ατύπως βουλευτές της ΝΔ) διεμήνυσαν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν το σχέδιο νόμου, αν αυτό δεν υποστεί σημαντικές αλλαγές.
Στη σύσκεψη στο Μαξίμου έδωσε το παρών και ο Νίκος Καραβίτης, σύμβουλος του Γ. Στουρνάρα, ο οποίος και θα αναλάβει να διαμορφώσει τα νέα σενάρια βάσει των πολιτικών εντολών που έλαβε από την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb, στο νέο σχέδιο νόμου θα επιδιώκεται να διατηρηθεί η λογική της φορολόγησης όλων των ακινήτων, ακόμη και των αγροτικών, με συντελεστές ωστόσο που θα είναι σημαντικά χαμηλότεροι.
Παράλληλα, θα επιδιωχθεί να αμβλυνθούν εξόφθαλμες υπερβολές του προηγούμενου σχεδίου, ως προς τα αστικά ή παραθαλάσσια οικόπεδα, ενώ δύσκολο μοιάζει να ικανοποιηθεί το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για επιβολή φόρου ανάλογα με τη συνολική ακίνητη περιουσία κάθε ιδιώτη και όχι σε κάθε ακίνητο ξεχωριστά, όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε.
Στη σύσκεψη εξετάστηκε και το σενάριο να διατηρηθεί για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα το «χαράτσι» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, έστω και μειωμένο, καθώς κάτι τέτοιο θα βοηθούσε την κυβέρνηση ώστε να περιορίσει το συνολικό ύψος των βεβαιωμένων φόρων πάνω στα ακίνητα, καθώς η ΔΕΗ θεωρείται αξιόπιστο μέσο είσπραξης από την τρόικα.
Πάντως, το σενάριο αυτό δεν έχει σημαντικές πιθανότητες υλοποίησης, τόσο γιατί ο κ. Σαμαράς έχει δεσμευθεί για το αντίθετο όσο και γιατί η ίδια η ΔΕΗ, ενόψει ιδιωτικοποίησης, δεν «αντέχει» να σηκώνει το βάρος των απλήρωτων λογαριασμών.
Πρόθεση της κυβερνητικής επιτροπής, υπό τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, είναι η επεξεργασία του νέου νομοσχεδίου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό και να έρθει στη Βουλή.
Προϋπόθεση, βέβαια, αποτελεί αυτό να εγκριθεί από τους κ.κ. Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο και, κυρίως, από τους βουλευτές των δύο κομμάτων.


Read more: http://www.newsbomb.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top