νεα κρητη totalfitness news



«Στην Τήνο, τα σπίτια είναι άσπρα και τα παράθυρα είναι μπλε. Μερικά είναι πράσινα. Κάποια είναι γαλαζοπράσινα. Μόνο ένα κτίριο έχει μαύρα, κατάμαυρα παντζούρια και μαύρη πόρτα».

Του Κώστα Μαρίνου

Με αυτές τις τέσσερις σύντομες προτάσεις, η Λώρη Κέζα, παίρνει τον αναγνώστη από το χέρι για να τον οδηγήσει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της που έχει τίτλο «Υπόθεση Laurus» και υπότιτλο «Τα κατορθώματα της Ρόζας Δελλατόλα» σε ένα μαγικό ταξίδι. 


Δεν έχει σημασία εάν είναι πραγματικοί ή όχι οι τόποι που περιλαμβάνονται στο δρομολόγιο το οποίο θα ακολουθήσει. Δεν έχει σημασία εάν όσα ζουν οι ήρωές της μπορεί να συμβούν ή όχι. 
Σημασία έχει, πως με μαεστρία τον εισάγει καταρχήν στην ατμόσφαιρα ενός νησιού, που σίγουρα το αγαπάει και θέλει να μοιραστεί με τον αναγνώστη τη μαγεία που νιώθει όταν βρίσκεται εκεί.


«Γνώρισα την Τήνο κατά λάθος, όταν πριν από 25 χρόνια γυρίζοντας από τη Μύκονο κατέβηκα εκεί επειδή η θάλασσα είχε αγριέψει. Και ήταν κεραυνοβόλος έρωτας».


Αυτός ο έρωτας διαρκεί και ανανεώνεται, έστω και εάν συχνά εξιδανικεύει, αλλά αυτό συμβαίνει με κάθε ερωτευμένο/η, το πρόσωπο του τόπου. Σε αυτό λοιπόν, το μυθικό νησί -παρ’ όλο που η ίδια υποστηρίζει πως βασίζεται απόλυτα στην πραγματικότητα- ένα μικρό κορίτσι θα γνωρίσει τις περιπέτειες της γνώσης και θα ακούσει στο νέο της σχολείο να της λένε «πρέπει να σε ετοιμάσω για το μάθημα γλώσσας. Σήμερα θα φορέσεις στολή ιππασίας για τη γλώσσα». Θα νιώσει τις αλλαγές μιας κοινωνίας, που νιώθει το βάρος του παρελθόντος και το φοβάται πολύ, που αναζητά ανερμάτιστη το αύριό της και έτσι ο προύχοντας διαλαλεί «Θα γκρεμίσουμε όσα υπάρχουν μέσα στο κτήμα, το φούρνο, το στάβλο. Θα βγάλουμε λεφτά, πολλά λεφτά, με το τσουβάλι».


Θα μάθει πολλά ο μικρός και η μικρή που θα περπατήσουν μαζί με τη Ρόζα Δελλατόλα στους δρόμους της Τήνου. Όμως, θα μάθει πολλά και ο ενήλικας στις σελίδες ενός άψογα φροντισμένου βιβλίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Σίγουρα, και οι μικροί και οι μεγάλοι θα χαρούν και τη θαυμάσια εικονογράφηση του βιβλίου, στο οποίο τα ασπρόμαυρα σχέδια του Κωνσταντίνου Παπαμιχαλακόπουλου, ξεφεύγοντας από τον συνήθη ‘παιδισμό’ άλλων ανάλογων βιβλίων, γίνονται ένα παράλληλο και εξίσου ενδιαφέρον ‘κείμενο’ προς ανάγνωση.

http://www.makthes.gr/

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top