νεα κρητη totalfitness news

Η εικόνα των ερειπωμένων σπιτιών σε χωριά και πόλεις της Ελλάδας, είναι μια πραγματικότητα η οποία ενδέχεται να γίνει ακόμη πιο δραματική, καθώς σύμφωνα με έρευνα έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των ηλικιωμένων στο συνολικό πληθυσμό της χώρας...
Η αύξηση αυτή έχει ανέλθει σε τέτοιο σημείο, με αποτέλεσμα οι αλλοδαποί να είναι αυτοί οι οποίοι ισοσταθμίζουν κάπως αυτή την διαφορά, καθώς το ειδικό βάρος τον ηλικιωμένων αυξάνεται τόσο στον αγροτικό όσο και στον αστικό χώρο υποστηρίζει η μελέτη με τίτλο «Το νέο ιστορικό πλαίσιο της πληθυσμιακής γήρανσης», της αναπληρώτριας καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μαρί Νοέλ Ντυκέν.

Αναλύοντας τα δεδομένα της δεκαετίας 1991-2001, αναδεικνύονται οι διαφορές που επικρατούν στους ρυθμούς γήρανσης στη χώρα, με την έρευνα να αναφέρει χαρακτηριστικά: «Διαπιστώνουμε ειδικότερα ότι και στις τρεις κατηγορίες των αστικών δήμων που δημιουργήσαμε, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης του ποσοστού των άνω των 65 ετών την δεκαετία 1991-2001 ήταν υψηλότερος του αντίστοιχου στις αγροτικές περιοχές, ενώ, παράλληλα, στους αστικούς δήμους, η ταχύτητα αύξησης του γερασμένου πληθυσμού είναι αντιστρόφως ανάλογη του βαθμού αστικότητας».

«Αιμορραγούν» οι ορεινοί δήμοι σε Κεντρική και Νότια Ελλάδα- Εχουν τα υψηλότερα ποσοστά γήρανσης

Στην έρευνα, αναφέρεται μια ομάδα 254 Καποδιστριακών δήμων η οποία εμφανίζει τα υψηλότερα επίπεδα γήρανσης στη χώρα με ποσοστό 28,9%, τα οποία υπερβαίνουν τον μέσο όρου του συνόλου της περιφέρειας.

Πρόκειται για μια ομάδα σε προχωρημένη διαδικασία γήρανσης από το 1991 και το γεγονός αυτό εξηγεί και το ότι την περίοδο 1991-2001 ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης του ποσοστού των άνω των 65 ετών στον συνολικό πληθυσμό είναι ιδιαίτερα περιορισμένος.

Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία τα χαμηλότερα επίπεδα γήρανσης

Η δεύτερη ομάδα των 144 Καποδιστριακών δήμων οι οποίοι κατά κανόνα βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της χώρας, κυρίως δε στην Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία παρουσιάζει αισθητά χαμηλότερη γήρανση σε σύγκριση με αυτήν της προηγούμενης ομάδας με ποσοστο19,1% έναντι 28,9%. Ο πληθυσμός της ομάδας αυτής αυξάνεται την περίοδο 1991-2001 και αποτελεί στις αρχές της δεκαετίας του 2000 το 10,3% του συνολικού πληθυσμού της χώρας με το αντίστοιχο ποσοστό επί του συνολικού πληθυσμού των μικρότερων των 65 ετών να κινείται στα ίδια επίπεδα.

Διάσπαρτοι δήμοι και δήμοι σε γειτνίαση


Οι 196 Καποδιστριακοί δήμοι της ομάδας αυτής, στους οποίους η γήρανση κυμαίνεται σε επίπεδα αρκετά υψηλότερα του μέσου όρου της περιφέρειας, παρουσιάζουν το μικρότερο ρυθμό αύξησης του ποσοστού των άνω των 6ί ετών ανάμεσα στο 1991 και το 2001 από όλες τις εξεταζόμενες ομάδες.

Οι δήμοι αυτοί συγκεντρώνουν το 8,6% του πληθυσμού της χώρας το 2011 (το αντίστοιχο ποσοστό επί του πληθυσμού των 65 ετών και άνω είναι ελαφρά υψηλότερο) και χαρακτηρίζονται από «υποτονικό» δυναμισμό, καθώς η αύξηση του συνολικού πληθυσμού τους δεν υπερβαίνει το 2%, τη δεκαετία 1991-2001.

Περιφερειακά αστικά και περι-αστικά κέντρα με περιορισμένη γήρανση


Στην ομάδα αυτή εντάσσονται 188 Καποδιστριακοί δήμοι (που βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με τις κύριες μητροπολιτικές περιοχές της χώρας που συγκεντρώνουν το 19% του πληθυσμού της χώρας (το αντίστοιχο ποσοστό επί του πληθυσμού των 65 ετών και άνω κυμαίνεται στα ίδια περίπου επίπεδα). Η γήρανσή τους κυμαίνεται σε επίπεδα χαμηλότερα από τον μέσο όρο της περιφέρειας, ενώ ο πληθυσμός 65 ετών και άνω εμφανίζεται γηραιότερος έναντι του μέσου όρου της.

«Οι συγκεκριμένοι δήμοι κατέγραψαν αύξηση του πληθυσμού τους την περίοδο 1991-2001 και λαμβάνοντας υπόψη τις αναπτυσσόμενες οικονομικές δραστηριότητες, αλλά και τα χαρακτηριστικά των κατοικιών τους θεωρούμε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης» σημειώνεται – μεταξύ άλλων – στη μελέτη.

http://www.plektani.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top