νεα κρητη totalfitness news


Η ελληνική τέχνη «παρελαύνει» στο Λονδίνο! Εντονο γαλανόλευκο εικαστικό άρωμα θα έχουν οι επόμενες δύο εβδομάδες στο Λονδίνο, μιας και τόσο ο οίκος Sotheby's και όσο ο Bonhams προσφέρουν στις προγραμματισμένες δημοπρασίες τους μοναδικά ελληνικά αριστουργήματα.

«Διαμάντια» των Κωνσταντίνου Βολανάκη, Θεόδωρου Ράλλη, Θεόφιλου, Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα, Γιάννη Τσαρούχη, Περικλή Πανταζή καθώς και πολλών ακόμη καλλιτεχνών στις 20 και τις 26 Νοεμβρίου βγαίνουν στο «σφυρί» και ευχή όλων είναι τελικά τα ύψιστης πολιτιστικής σημασίας αυτά έργα -κάποια από τα οποία δημοπρατούνται για πρώτη φορά- να περάσουν ή τουλάχιστον να παραμείνουν σε ελληνικά χέρια. 

Και μπορεί η οικονομική κρίση να έχει πλήξει και την αγορά έργων τέχνης, ωστόσο οι διοργανωτές είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι έχοντας χαμηλώσει αισθητά τις τιμές τα έργα θα καταφέρουν να φύγουν από τις αίθουσες δημοπρασίας με νέους ιδιοκτήτες...

Με μια πλούσια γκάμα ελληνικών έργων του 20ού αιώνα «ρίχνεται» στη μάχη του... greek sale στις 26 Νοεμβρίου ο οίκος Bonhams, επιστρατεύοντας μάλιστα το βαρύ πυροβολικό της εγχώριας ελληνικής τέχνης. Ελληνες και ξένοι συλλέκτες θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ συνολικά 101 αριστουργημάτων, τόσο ζωγραφικών πινάκων όσο και γλυπτικών δημιουργιών που βγαίνουν στο σφυρί, σε μια βραδιά η οποία δίνει την ευκαιρία στους αγοραστές να επενδύσουν σε καλλιτέχνες που έδρασαν και άνθησαν τον περασμένο αιώνα.
Η κορωνίδα της δημοπρασίας είναι αναμφίβολα ο πίνακας του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ «Ο Οδυσσέας φέρων την Ιφιγένειαν θυγατέρα του Αγαμέμνονος εις τον ιερέα Κάλχα», έργο που αποτυπώνει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο του Θεόφιλου ένα αρκετά δημοφιλές θέμα. Είναι αξιοσημείωτο δε ότι ο πίνακας αυτός, που έχει τιμή εκτίμησης τα 140.000-210.000 ευρώ, δημοπρατείται για πρώτη φορά στην ιστορία του, αφού ως σήμερα βρισκόταν στα χέρια Ελληνα συλλέκτη.

Βέβαια, αυτό δεν είναι και το μοναδικό έργο του Θεόφιλου που θα μπορέσουν να «χτυπήσουν» οι φιλότεχνοι στη βραδιά της 20ής Νοεμβρίου, μιας και ο πίνακας του ίδιου καλλιτέχνη με τίτλο «Η εκδίκηση του Αχιλλέα» βγαίνει στο σφυρί. Πρόκειται για ένα αριστούργημα που δικαίως χαρακτηρίζεται εθνικός θησαυρός και στο οποίο απεικονίζεται ο Αχιλλέας θριαμβευτής επί του Εκτορα στα τείχη της Τροίας.

Πίνακας... υψηλού ενδιαφέροντος αλλά και ιδιαίτερα ακριβού γούστου είναι και η ζωγραφική δημιουργία του Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα με τίτλο «Πόλη σε λόφο», που αποτελεί σύμφωνα με τους ιστορικούς τέχνης ύμνο στον γεωμετρικό χαρακτήρα του ελληνικού τοπίου και φέρει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ώριμης καλλιτεχνικής περιόδου του ζωγράφου. Γι' αυτό και η εκτίμηση της «Πόλης σε λόφο» κυμαίνεται στα 95.000-140.000 ευρώ.

Εργο του σπουδαίου Ελληνα ζωγράφου είναι και η «Βάρκα», μια δημιουργία από τη συλλογή Τεριάντ, που για δεκαετίες θεωρούνταν χαμένη. Η τιμή που υπολογίζεται να πιάσει στο «χρηματιστήριο» της τέχνης είναι 95.000-120.000 ευρώ.

«Παρών» θα είναι και ο Γιάννης Τσαρούχης στη δημοπρασία, μιας και οι μανιώδεις συλλέκτες θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν ένα δικό του έργο του με τίτλο «Μανάβικο». Είναι ένας πίνακας του 1963 που απεικονίζει μια καθημερινή σκηνή σε ένα κατάστημα της γειτονιάς, όπου οι αναφορές στον Θεόφιλο είναι εμφανείς. Οσο για την τιμή εκτίμησής του είναι 59.000-83.000 ευρώ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και «Ο θυμός του Αχιλλέα» διά χειρός Αλέκου Φασιανού, που έχει τιμή εκτίμησης τα 36.000-60.000 ευρώ, αλλά και ο πίνακας «Τοπίο, Τήνος» του Νικολάου Λύτρα (59.000-83.000 ευρώ), που παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 1929 σε μεγάλη έκθεση στο Ζάππειο Μέγαρο.

Οι φιλότεχνοι ακόμη θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν έργα των Θεόδωρου Ράλλη, Απόστολου Γεραλή, Σπύρου Παπαλουκά, Αλέκου Κοντόπουλου, Γιάννη Σπυρόπουλου, Παναγιώτη Τέτση, Κώστα Τσόκλη καθώς και πολλών ακόμη καλλιτεχνών.

Να σημειωθεί ότι όλα τα έργα προτού δημοπρατηθούν θα βρίσκονται στη διάθεση του κοινού στην γκαλερί «Image» (Αμαλίας 36, Σύνταγμα), στις 12, τις 13 και τις 14 Νοεμβρίου.


Τα «παγοθραυστικά» με τιμή εκκίνησης 35.900-47.800 ευρώ

Μόλις τέσσερα έργα Ελλήνων καλλιτεχνών περιλαμβάνονται στην ευρύτερη δημοπρασία «Ευρωπαϊκά έργα του 19ου αιώνα», που πραγματοποιεί στις 20 του μήνα ο οίκος Sotheby's στην έδρα του, στο Λονδίνο. Ακολουθώντας την πολιτική που τα τελευταία δύο χρόνια έχει χαράξει ο οίκος -ο οποίος έχει εν ολίγοις σταματήσει τα αυτόνομα greek sales εντάσσοντάς τα σε μεγαλύτερες δημοπρασίες- προσφέρει μοναδικούς πίνακες που φέρουν την υπογραφή μεγάλων Ελλήνων εικαστικών. 

Σίγουρα από τους πλέον ενδιαφέροντες είναι εκείνος του Θεόδωρου Ράλλη με τίτλο «Μια καλή ανάγνωση», έργο που «βγαίνει» από τα σεντούκια μεγάλης ευρωπαϊκής συλλογής και προσφέρεται σε τιμή εκτίμησης τα 9.600-14.400 ευρώ. Με μεγαλύτερη προεκτίμηση τα 12.000-18.000 ευρώ «κατεβαίνει» στη δημοπρασία του οίκου και ο εντυπωσιακός πίνακας του κορυφαίου μας θαλασσογράφου Κωνσταντίνου Βολανάκη. Η δημιουργία, που είναι χαρακτηριστική του ύφους του καλλιτέχνη, φέρει τον τίτλο «Λιμάνι τη νύχτα», ενώ σύμφωνα με τα ενημερωτικά στοιχεία που τη συνοδεύουν ο σημερινός ιδιοκτήτης της την αγόρασε κατευθείαν από την οικογένεια Βολανάκη το 1994. Και ο δεύτερος πίνακας του Βολανάκη που «βγαίνει» στο σφυρί κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα. Μιλάμε για το «Αφήνοντας την ακτή» (18.000-23.900 ευρώ), μια εντυπωσιακή ελαιογραφία υπογεγραμμένη από τον ίδιο τον ζωγράφο, που απεικονίζει ένα ιστιοφόρο να εγκαταλείπει τη στεριά ανοίγοντας πανιά για άλλους προορισμούς.

Την υψηλότερη προεκτίμηση από τις ελληνικές δημιουργίες έχει ο πίνακας του Περικλή Πανταζή με τίτλο «Τα παγοθραυστικά» (35.900-47.800 ευρώ).

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό έργο με επιρροές από τον γαλλικό ιμπρεσιονισμό, που ως σήμερα βρισκόταν στα χέρια Βέλγου συλλέκτη. Εξάλλου, στο Βέλγιο ο καλλιτέχνης που «έφυγε» πρόωρα από τη ζωή ήταν και συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα αγαπητός και δημοφιλής μεταξύ των φιλοτέχνων.

Βέβαια, το ενδιαφέρον των αγοραστών στη δημοπρασία της 20ής Νοεμβρίου αναμένεται να συγκεντρώσουν οι υπόλοιπες δημιουργίες Ευρωπαίων εικαστικών, δίχως να αποκλείεται και το ενδεχόμενο των νέων ρεκόρ. Ενας εξ αυτών είναι και ο πίνακας του Vilhelm Hammershoi υπό τον τίτλο «Εσωτερικό με μια προτομή» με προεκτίμηση τα 716.823-955.764 ευρώ. Αλλά και το έργο του Χοακίν Σορόγια «Η παραλία της Βαλένθια» υπολογίζεται να «πιάσει» υψηλή τιμή (836.293-1.194.705 ευρώ), όπως επίσης η ζωγραφική δημιουργία -πάλι διά χειρός Σορόγια- με τίτλο «Βάρκες στην παραλία» (295.000-414.364 ευρώ). Να σημειωθεί δε ότι στη δημοπρασία συνολικά 114 πίνακες αναζητούν νέους ιδιοκτήτες.

Γιώτα Βαζούρα

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top