νεα κρητη totalfitness news

Απαντήσεις σε φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο των μηχανικών αλλά και τους πολίτες έδωσε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο ...

prismanews.gr. Ο κ. Χρήστος Σπίρτζης που βρίσκεται στο Ηράκλειο ενόψει και των εκλογών στο ΤΕΕ αναφέρθηκε τόσο στον νέο νόμο των αυθαιρέτων εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι θα κριθεί αντισυνταγματικός όσο και στο ζήτημα των δυσβάστακτων ασφαλιστικών εισφορών των μηχανικών καθώς και για τις επερχόμενες εκλογές.

Τι γίνεται με το ασφαλιστικό των μηχανικών και τις υπέρογκες εισφορές που καλούνται να καταβάλλουν στα ταμεία τους.


Οι μηχανικοί είναι ο μόνος κλάδος που δεν έχουν ισχύσει οι αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό έγινε μετά από πολλές προσπάθειες που έγιναν από το Επιμελητήριο σε πολλές κατευθύνσεις. Τόσο σε κινηματικό επίπεδο όσο και σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Δηλαδή, έχουμε κάνει τρεις αναλογιστικές μελέτες, αναλογιστικό παρατηρητήριο, έχουμε αναδείξει ότι με τις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών δεν είναι βιώσιμο το ταμείο και έχουμε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας οπότε μέχρι στιγμής μέχρι να βγει η απόφαση οι αυξήσεις έχουν παγώσει.

Αυτό που προσπαθούμε είναι να βρεθεί μια λύση σε πολιτικό επίπεδο, ένας σχεδιασμός του τρόπου εισφορών των μηχανικών.

Δεν είναι δυνατόν οι μηχανικοί να θεωρούνται απασχολούμενοι όταν είναι άνεργοι, δεν είναι δυνατόν οι νέοι μηχανικοί να πληρώνουν υπέρογκα ποσά, δεν είναι δυνατόν να έχει πολύ μικρή επαγγελματική ενασχόλιση και να δείνεις χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο και να μη σου καλύπτουν καν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που πρέπει να έχεις. Όλα αυτά τα θέματα τα έχουμε συζητήσει μεθοδικά έχουμε τεχνοκρατική τεκμηρίωση, δυστυχώς δεν έχουμε αντίστοιχη ανταπάκριση από το υπουργείο Εργασίας και από τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων.


Πρόταση

Και εδώ θέλω να κάνω μια επισήμανση διότι η πολιτική κατεύθυνση που δίνει το υπουργείο είναι ένα ασφαλιστικό σύστηκα θεωρητικά πλήρως ανταποδοτικό. Αυτό οδηγεί μαθηματικά και σε πολύ μεγάλες αυξήσεις εισφορών και σε πολύ μικρές παροχές και για τους συνταξιούχους και για τους ασφαλισμένους. Αυτό που προτείναμε είναι σε μια άλλη λογική είναι μείωση των παγίων ασφαλιστικών εισφορών και αύξηση των αναλογικών εισφορών από το 2% και το 0.1% των μελετών και των έργων που υλοποιούνται. Και εκεί είναι μια βασική διαφωνία με το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή και με την κατεύθυνση που προωθείται. Πιστεύουμε ότι έχει αποδειχτεί το πόσο δίκιο έχει το Τεχνικό Επιμελητήριο και σε αυτά που είχε υποστηρίξει πριν δυο χρόνια που πέρασε η συγκεκριμένη ρύθμιση και σήμερα όταν το 60% των ελεύθερων επαγγελματιών και πάνω από 3.000 τεχνικές εταιρίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές εισφορές που υπάρχουν σήμερα. Πόσο μάλλον αν ισχύσουν οι αυξήσεις.

Ένα θέμα είναι το ζήτημα της Αττικής Τράπεζας που εξακολουθεί να είναι ο κύριος μέτοχος του ΤΣΜΕΔΕ. Υπάρχει κίνδυνος για τα χρήματα των μηχανικών;

Η Αττική Τράπεζα είναι η μοναδική που ανακεφαλαιοποιήθηκε χωρίς να μπει στο ΤΧΣ θεωρώ ότι όφειλε ο τεχνικός κόσμος των μηχανικών να διατηρήσει την τράπεζα αυτή για πάρα πολλούς λόγους. Πρώτος λόγος είναι ότι κάθε ευρώ από τα αποθεματικά του ταμείου μας πηγαίνει στην Τράπεζα της Ελλάδος μειώνεται ακόμη και σήμερα την επόμενη στιγμή που θα γίνει η κατάθεση. Η ληστεία δηλαδή στα αποθεματικά του ταμείου μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος και της μετατροπής των αποθεματικών σε ομόλογα συνεχίζει να γίνεται.

Το δεύτερο είναι οτι δεν υπάρχει διαφάνεια στη διαχείριση των αποθεματικών από την Τράπεζα της Ελλάδος και παράνομα κατά τη γνώμη μας έγινε και το κούρεμα των αποθεματικών και των ασφαλιστικών του δημόσιου φορέα. Το τρίτο που έχει μια άλλη κατεύθυνση και λογική ξεπερνώντας οτι αν δε γινόταν η ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής τα χρήματα των αποθεματικών που τοποθετήθηκαν εκεί θα χανόντουσαν μέσω της διαχείρισης του κ. Προβόπουλου και της Τράπεζας της Ελλάδος. Το τρίτο είναι ότι έχουμε μια τράπεζα η οποία έχει δημόσιο χαρακτήρα.

Είναι μια τράπεζα μικρή μεν αλλά είναι η μόνη δημόσια τράπεζα. Δεν μπορεί το Ελληνικό Δημόσιο να μην έχει έστω και μια μικρή τράπεζα που να παρεμβαίνει στο τραπεζικό σύστημα με άλλους όρους από αυτούς που έχουμε συνηθίσει και με άλλους όρους από αυτούς που έχει επιβάλει το τραπεζικό σύστημα στο πολιτικό σύστημα της ώρας με τις γνωστές συνέπειες. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε χρεωθεί όλοι οι πολίτες την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και οι τράπεζες να παραμένουν ιδιωτικές και να μην μπορούν να προσφέρουν ούτε ένα ευρώ σε αναπτυξιακές ή σε παραγωγικές διαδικασίες της χώρας. Επομένως ο τρίτος λόγος θεωρώ ότι είναι και ο πιο σημαντικός για τη διατήρηση της Τράπεζας Αττικής με το δημόσιο χαρακτήρα της και θεωρώ ότι δεν πρέπει να πωληθεί τουλάχιστον αυτή την περίοδο.


Θεωρείτε ότι ο νόμος των αυθαιρέτων θα κριθεί αντισυνταγματικός;

Είμαι βέβαιος. Είμαι βέβαιος και οι ευθύνες του ΥΠΕΚΑ και της πολιτικής τους ηγεσίας είναι τεράστιος. Καταρχάς είναι ένας νόμος που χρειάζεται τριάντα κανονιστικές διατάξεις για εφαρμοστεί. Έχουμε ένα υπουργείο που μόνο κάνουν εξαγγελίες και διαρροές στον τύπο. Απο δουλειά δεν κάνει τίποτα εδώ και αρκετά χρόνια.

Έχουμε στείλει το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος έτοιμο για την ταυτότητα του κτιρίου εδώ και τρία χρόνια. Το καμαρώνουν. Εδώ και 2,5 - 3 χρόνια έχουμε βγάλει μια τεχνική οδηγία για τη στατική επάρκεια των κτιρίων και τον τρόπο εξέτασης τρωτότητας. Πριν ένα μήνα το έβγαλαν σε διαβούλευση να δουν ποτε θα το θεσμοθετήσουν. Δεν έχει γίνει τίποτα γύρω από τη χωροταξική πολεοδομική πολιτική της χώρας.

Δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως σε σχέση με το πως θα απλοποιήσουν διάφορες διαδικασίες γύρω από τη χωροταξική πολεοδομική πολιτική για να καθορίσουν επιτέλους που χτίζουμε πως χτίζουμε ποιες είναι οι προστατευμένες περιοχές για να μην αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη και απο την άλλη πλευρά να μην ξηλώνουν επί της ουσίας τις συνταγματικές επιταγές για την προστασία του περιβάλλοντος.

Υπάρχουν αυτή τη στιγμη νομοθετήματα που παρακάμπτουν και τους νόμους και το ΥΠΕΚΑ. Για παράδειγμα ο τελευταίος νόμος για την τουριστική κατοικία. Πρώτο απευθύνεται σε 5 μεγαλοξενοδόχους σε ολόκληρη τη χώρα δεν έχει σχέση με την άναπτυξη και τη διασύνδεση του τουρισμού και κοινωνίας και βάζει πολύ μεγάλα θέματα ανταγωνιστικότητας σε σχέση με επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε κάθε περιοχή. Όλα αυτά τα θέματα μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο αν έχουμε και να προχωρήσει μια άλλη λογική και στο χωροταξικό πολεοδομικό σχεδιασμό και στον τρόπο αδειοδοτήσεων και στις προδιαγραφές και τους κανονισμούς που πρέπει να έχει η χώρα. Το ΥΠΕΚΑ κοιμάται.

Αυτός ο μήνας είναι μήνας εκλογών για το ΤΕΕ. Στην διάρκεια της θητείας σας στα χρόνια που βρίσκεστε στο τιμόνι του ΤΕΕ ποια σημεία θεωρείτε αξιόλογα;

Έχουμε ως κλάδος πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο διότι η μηχανική δραστηριότητα έχουν να κάνουν με παραγωγή και με πραγματική οικονομία. Δυστυχώς οι πολιτικές των τελευταίων χρόνων αυτό το κομμάτι το έχουν αμελήσει ή το έχουν χτυπήσει όπως έχουν στοχοποιήσει και κάθε παραγωγική δραστηριότητα που υπάρχει στη χώρα. Για τους μηχανικούς υπάρχει ένα πολύ μεγάλο δίλλημμα. Και πιστεύω και για όλη την κοινωνία. Το που πάμε. Θεωρώ λοιπόν ότι το τεχνικό επιμελητήριο και ο τεχνικός κόσμος της χώρας δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια ούτε στις λάθος πολιτικές κατευθύνσεις που έχουν ακολουθηθεί ως τώρα αλλά ούτε και σε λαϊκίστικες αντιλήψεις που προωθούνται. Είναι λοιπόν το στοίχημα αν το Τεχνικό Επιμελητήριο διατηρήσει έναν ακηδεμόνευτο χαρακτήρα θα συνεχίσει να είναι ένας φορέας που θα καλύπτει το θεσμικό του ρόλο ως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας. Αν θα εισφέρει με θέσεις, με προτάσεις αλλά και με δράσεις στην παραγωγική διαδικασία της χώρας, αν θα εισφέρει στην απλοποίηση των διαδικασιών με διαφάνεια για να ξεπεράσουμε δογματισμούς και στρεβλώσεις του χτες αυτό είναι απο τη μια πλευρά και είναι αυτό που προτείνουμε. Ή αν θα γίνει ένας φορέας που θα γίνει η ουρά της κυβέρνησης όπως κάποιοι θέλουν είτε συνδικάτο διαμαρτυρίας όπως θέλουν κάποιοι άλλη.

Θεωρώ ότι ο ρόλος του τεχνικού επιμελητηρίου δεν είναι ούτε να είναι συνδικάτο διαμαρτυρίας κλείνοντας στα μάτια στις αγκυλώσεις και τους δογματισμούς του χτες ούτε βέβαια ουρά της κυβέρνησης ή κατευθύνσεων που έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια μέσα απο τις πολιτικές που ασκούνται που βαθαίνουν την κρίση και ρίχνουν τη χώρα στα βράχια όπως έχουμε συνηθήσει τα τελευταία 3 - 3,5 χρόνια. Θεωρώ λοιπόν ότι οι μηχανικοί και γενικότερα οι επιστήμονες είναι εκείνος ο χώρος που μπορεί μέσα από τους φορείς τους τους επιστημονικούς φορείς να εισφέρουν στο να υπάρχει μια συγκεκριμένη πρόταση για την παραγωγική αναδόμηση της χώρας και μια προταση που θα διασφαλίσει τον κοινωνικό χαρακτήρα του κράτους και τους θεσμούς και τη δημοκρατία που έχουν πληγεί.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει με λογικές και πολιτικές που προέρχονται από την αγανάκτιση ούτε με λογικές και πολιτικές που προέρχονται από το μετερίζι τις κυβέρνησης. Πρέπει να σταθούμε όρθιοι να δώσουμε προτάσεις και λύσεις και προφανώς αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα από φορείς ή μέσα από κινήσεις που ο προσανατολισμός είναι να υπηρετήσουν κομματικές ή κυβερνητικές λογικές. Πρέπει να έχουμε φορείς που θα αντεπεξέλθουν στον ιστορικό ρόλο που έχουν και στο καθήκον τους στο να βγει η χώρα από την κρίση και να κινείται σε άλλη λογική από αυτή που κινούνταν μέχρι χτες.

Θα είστε υποψήφιος και φέτος για το τιμόνι του ΤΕΕ. Ποιοί είναι οι στόχοι σας αν εκλεγείτε ξανά;

Το σχήμα που κατεβαίνει στο ψηφοδέλτιο που κάνουμε η πρόταση είναι να διεκδικήσω ξανά την προεδρεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν πλατιές συμφωνίες για την διοίκηση του επιμελητηρίου και όχι μόνο για τη διοίκηση του επιμελητηρίου διότι πρέπει να γίνει σε επίπεδο ΤΕΕ μια πρόταση για το εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας που πρέπει να συγκεντρώνει απόψεις από όλο το επιστημονικό εύρος και από όλο το πολιτικό εύρος αλλά θα είναι και σε παραγωγική κατεύθυνση και σε κατεύθυνση ισόρροπης και αειφόρου ανάπτυξης για όλη τη χώρα. Να ξεπεράσουμε το δίπολο ανάπτυξης Αθήνας-Θεσσαλονίκης.

Από την άλλη θα πρέπει να είναι σε μια κατεύθυνση που θα ξεπεράσουμε δυσάρεστες καταστάσεις του χτες που κρατούν τη χώρα πίσω. Δεν μπορεί δηλάδη να μη γίνουν οι αναγκαίες πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές, όχι αυτές που προωθεί η κυβέρνηση ξηλώνοντας το κοινωνικό κράτος ή το δημόσιο τομέα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα διατηρήσουμε δομές που κρατούν και την ανάπτυξη και τη διαφάνεια και τους αξιόπιστους μηχανισμούς ελέγχου του δημόσιου τομέα σε άλλη λογική και όχι σε μια λογική του πως να αναπαράγουμε κυκλώματα μέσα και έξω από το δημόσιο.

prismanews.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top