νεα κρητη totalfitness news

Τι αλλάζει σε μεταχειρισμένα ΙΧ, σκάφη και ΦΠΑ στο deliveryΣειρά διατάξεων, που αφορούν μεταξύ άλλων στον ΦΠΑ του καφέ, των σοκολατούχων ροφημάτων και των αφεψημάτων, στην επιβάρυνση των ιδιοκτητών σκαφών, αλλά και στη μείωση του τέλους ταξινόμησης στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα,περιλαμβάνονται σε τροπολογίες που κατέθεσε χθες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας το υπουργείο Οικονομικών.

Αναλυτικότερα, με διάταξη που περιλαμβάνεται σε μία από τις τροπολογίες, προβλέπεται η μείωση του τέλους ταξινόμησης στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ώστε να ευθυγραμμιστεί η ελληνική νομοθεσία με τη σχετική απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Έτσι, τα ποσοστά απομείωσης της φορολογητέας αξίας καθορίζονται πλέον με απόφαση του υπουργού Οικονομικών ανά εξάμηνο και έτος ηλικίας του αυτοκινήτου, καθώς και ανά κατηγορία αμαξώματος. Τα δε στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό των εν λόγω ποσοστών, καθώς και ο τρόπος προσδιορισμού των ποσοστών των ενδιάμεσων μηνών καθορίζονται με την απόφαση που προβλέπεται από την παράγραφο 4 του άρθρου 126 του ν.2960/01.

Η εν λόγω προσέγγιση, όπως αναφέρεται στο κείμενο της τροπολογίας, αποσκοπεί στην πλήρη διασφάλιση ότι το ποσό του οφειλόμενου τέλους ταξινόμησης δεν υπερβαίνει, έστω και σε ορισμένες περιπτώσεις, το ποσό του εναπομένοντος τέλους που είναι ενσωματωμένο στην αξία των ήδη ταξινομημένων στη χώρα μεταχειρισμένων οχημάτων, καθόσον δύνανται να λαμβάνονται υπόψη με δυναμικό και ευέλικτο τρόπο, οιδιακυμάνσεις της αγοράς και οι υπολειμματικές αξίες και εφόσον απαιτείται, τα εν λόγω ποσοστά απομείωσης να τροποποιούνται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Η φορολογητέα αξία, μετά την απομείωση σύμφωνα με τα ως άνω ποσοστά, μειώνεται περαιτέρω ποσοστιαία με χρήση συντελεστή 0,30 για κάθε 500 επιπλέον χιλιόμετρα που έχουν διανυθεί από τον ετήσιο μέσο όρο, αυξάνοντας ουσιαστικά τη βαρύτητα του κριτήριου των χιλιομέτρων στη συνολική απομείωση.

Με άλλη διάταξη, επεκτείνεται και στο delivery καφέ, σοκολατούχων ροφημάτων και έτοιμων αφεψημάτων (όπως τσάι και χαμομήλι) η μείωση του ΦΠΑ στο 13%, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της τροπολογίας, “με την προτεινόμενη διάταξη της παραγράφου 5 προβλέπεται η υπαγωγή στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ του έτοιμου καφέ, των σοκολατούχων ροφημάτων και των έτοιμων αφεψημάτων (τσάι, χαμομήλι, κλπ.), στην περίπτωση που παρασκευάζονται από επιχειρήσεις εστίασης, κατόπιν συγκεκριμένης παραγγελίας του πελάτη. Με τη διάταξη αυτή ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση κατανάλωσης των ανωτέρω ποτών, ανεξάρτητα από το εάν πρόκειται για επιτόπια ή όχι κατανάλωση”. 

Παράλληλα, θεσμοθετείται το Τέλος Παραμονής και Πλόων, με σκοπό, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων μέσα από ήπιες χρεώσεις ευρείας εφαρμογής, ώστε να μη λειτουργήσει ως αντικίνητρο στην τουριστική κίνηση.

Το ειδικό τέλος θα υπολογίζεται σε ετήσια βάση, θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους και καθορίζεται σε 200 ευρώ για σκάφη ολικού μήκους 7 έως και 8 μέτρων, 300 ευρώ για σκάφη μήκους 8 έως 10 μέτρων, 400 ευρώ για σκάφη 10 έως και 12 μέτρων, ενώ για τα σκάφη που ξεπερνούν τα 12 μέτρα το τέλος θα ανέρχεται σε 100 ευρώ ανά μέτρο, υπολογιζόμενο από το πρώτο μέτρο.

Η χρέωση για τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής και τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια θα είναι η μισή, με την προϋπόθεση της αποκλειστικής επαγγελματικής χρήσεως.

Με άλλη τροπολογία θεσπίζεται, για κοινωνικούς λόγους, απαλλαγή από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος για το έτος 2013 σε επιτηδευματίες με αναπηρία σε ποσοστό άνω του 80%.

Σημειώνεται πως σήμερα δεν καταβάλουν τέλος επιτηδεύματος όσοι ασκούν την δραστηριότητά τους αποκλειστικώς σε χωριά με πληθυσμό ως 500 κατοίκων και νησιά έως 3.100 κατοίκων.

Ακόμη, εξαιρούνται τα φυσικά πρόσωπα που έκαναν έναρξη επιτηδεύματος μετά την 01/01/2008 και όσοι ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση και είναι άνω των 62 ετών.

http://www.news.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top