νεα κρητη totalfitness news

Πλεόνασμα €1,2 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έναντι ελλείμματος €4,6 δισ. το 2012

Για πρώτη φορά μετά από 67 χρόνια - Ανακοινώθηκε την Τετάρτη από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Συνεχίζονται τα καλά νέα για την πορεία της οικονομίας, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι «έχουμε πιάσει πάτο».
Μετά τη μικρότερη απ' ότι αναμενόταν ύφεση το 2013 (-3,5% έναντι πρόβλεψης για υποχώρηση κατά -4,2%), το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα (πάνω από 1,5 δισ. ευρώ έναντι 812 εκατ. που προβλέπει ο προϋπολογισμός), την Τετάρτη η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε πλεόνασμα και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Είναι η πρώτη φορά από το 1948, όταν η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε να καταγράφει το συγκεκριμένο μέγεθος, που η ελληνική οικονομία εμφανίζει πλεόνασμα στο ισοζύγιο των συναλλαγών της με το εξωτερικό. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η χώρα ενδέχεται να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά από καταβολή του ελληνικού κράτους. 

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος

Αναλυτικά το Ισοζύγιο Εξωτερικών Συναλλαγών

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στη σημαντική υποχώρηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο από το ύψος των 27 δισ. ευρώ το 2012 διαμορφώθηκε στα 17 δισ. ευρώ και την ταυτόχρονη αύξηση των εισπράξεων από κοινοτικές μεταβιβάσεις και τουρισμό.

Ειδικότερα, η μείωση του εμπορικού ελλείμματος είναι αποτέλεσμα της αύξησης των εισπράξεων από εξαγωγές και της ταυτόχρονης μείωσης της δαπάνης για εισαγωγές. Εξάλλου, ιδιαίτερα αυξημένες εμφανίζονται οι μεταβιβάσεις από την ευρωπαϊκή ένωση, τάση η οποία εκτιμάται ότι δεν είναι διατηρήσιμη.

Σημείωνεται ότι μετά και από αυτή τη εξέλιξη, η ελληνική οικονομία μέσα σε μια τετραετία πέτυχε να εξάλειψει τα δυο αίτια της ελληνικής οικονομικής κρίσης, δηλαδή τα μεγάλα δίδυμα ελλείμματα στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Οπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, το καλό αυτό νέο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά θετικών ειδήσεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που έχουν δεί το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό ενισχύοντας το καλό κλίμα για την Ελλάδα που έχει δημιουργηθεί διεθνώς και δίνοντας ώθηση στις προοπτικές ανάκαμψης.
Το υπουργείο Οικονομικών 

Για πρώτη φορά έπειτα από πολλές δεκαετίες και όσο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για το 2013 παρουσιάζει πλεόνασμα. Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Οικονομικών με αφορμή τα στοιχεία για το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου σημείωνονται τα εξής:
«Το πλεόνασμα στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας, σε συνδυασμό με το πρωτογενές πλεόνασμα που επετεύχθη στον κρατικό προϋπολογισμό το 2013, εξαλείφουν πια τα δυο αίτια της ελληνικής οικονομικής κρίσης, δηλαδή τα μεγάλα δίδυμα ελλείμματα στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Σηματοδοτείται έτσι η έναρξη αναστροφής των παλαιών και επίμονων τάσεων ελλειμμάτων της Ελληνικής οικονομίας και αποτελεί θετικό οιωνό για την εκπλήρωση των εκτιμήσεων για το 2014 ως το έτος επιστροφής της οικονομίας σε τροχιά υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2013 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε  πλεόνασμα περίπου €1,2 δισ. ή 0,7% του ΑΕΠ (το αντίστοιχο διάστημα του 2012 είχε παρουσιάσει έλλειμμα €4,6 δισ. ή 2,4% του ΑΕΠ).
Είναι ιδιαίτερης αξίας για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας η παρατήρηση πως το πλεόνασμα οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στη σημαντική βελτίωση του εμπορικού ελλείμματος (12%). Αναλυτικότερα, μειώθηκαν οι πληρωμές για εισαγωγές αγαθών (11%) αλλά υπήρξε και αύξηση των εισπράξεων από εξαγωγές αγαθών (2%). Επίσης, αυξήθηκαν και οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες (18%)».

http://www.tovima.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top