νεα κρητη totalfitness news

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ, από τον Σεπτέμβριο του 2012 μέχρι το τέλος του 2013 αυξήθηκε κατά 18 δισ. ευρώ ! ! !...

Αν γινόταν ένας επιμερισμός του συνολικού χρέους της χώρας με τον αριθμό των Ελλήνων πολιτών, θα προέκυπτε για τον καθένα μας επιβάρυνση 29.225 ευρώ

«Θηλιά» για την ελληνική οικονομία παραμένει το υψηλό δημόσιο χρέος, καθώς παρά το PSI+ («κούρεμα») και το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, η τάση του παραμένει αυξητική φτάνοντας τα 321,4 δισ. ευρώ ή το 175,7% του ΑΕΠ στο τέλος του 2013.

Ο «λογαριασμός» του χρέους θα ήταν πολύ μεγαλύτερος αν η τρόικα είχε αποδεσμεύσει νωρίτερα τη δόση των 4,9 δισ. ευρώ (αναλογεί στο τελευταίο τρίμηνο του 2013) που χρωστά και συνεχίζει να κρατά σφιχτά και η οποία δεν περιλαμβάνεται σε αυτό το ποσό.

Κατόπιν τούτου τα συνολικά δάνεια που πήρε η κυβέρνηση από τον μηχανισμό στήριξης δεν παρουσιάζουν καμία αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με αυτά του Σεπτεμβρίου του 2013 που είχαν φτάσει στα 213 δισ. ευρώ.

Τα ταμειακά διαθέσιμα

Αντιθέτως, τη διαφορά στα στοιχεία για το χρέος που ανακοίνωσε χθες ο ΟΔΔΗΧ, έκαναν τα ταμειακά διαθέσιμα, τα οποία τον Δεκέμβριο του 2013 «ψαλιδίστηκαν» στα 4 δισ. ευρώ από 7,548 δισ. ευρώ που ήταν πριν από ένα τρίμηνο.

Γεγονός το οποίο δείχνει ότι το κράτος αναγκάστηκε να… φάει τα έτοιμα από τη στιγμή που η τρόικα κράτησε κλειστή τη στρόφιγγα των δανείων.

Ετσι, οι εσωτερικές ανάγκες της χώρας καλύφθηκαν από τα ταμειακά διαθέσιμα που το προηγούμενο διάστημα είχαν «φουσκώσει» από την υπερφορολόγηση των Ελλήνων.

Από τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ προκύπτει ότι από τον Σεπτέμβριο του 2012 μέχρι και το τέλος του 2013 το κρατικό χρέος αυξήθηκε κατά 18 δισ. ευρώ, ενώ τον προηγούμενο χρόνο προστέθηκαν στο χρέος 16,3 δισ. ευρώ. Αν γινόταν ένας επιμερισμός του συνολικού χρέους της χώρας με τον αριθμό των Ελλήνων πολιτών θα προέκυπτε για τον καθένα μας επιβάρυνση 29.225 ευρώ.

Η κυβέρνηση δεν θα έλεγε «όχι» σε ένα νέο ονομαστικό «κούρεμα» που θα οδηγούσε σε ακόμη μικρότερες δαπάνες για την εξυπηρέτησή του – ζήτημα εξίσου σημαντικό για τον προϋπολογισμό και τα κρατικά ταμεία.

Αλλωστε είναι και οι μόνες «ανάσες» που παίρνει η Ελλάδα από δύο αναδιαρθρώσεις που προηγήθηκαν. Οι δαπάνες για τόκους θα μειωθούν φέτος κατά 50% στα 6,1 δισ. ευρώ από 12,2 δισ. ευρώ το 2013.

Η μεγάλη «έκρηξη» στα χρεολύσια θα σημειωθεί μετά το 2020 λόγω της χρονικής επιμήκυνσης αποπληρωμής των δανεικών, απόρροια του PSI.

Ολα αυτά θα αλλάξουν εφόσον το σχέδιο μετακύλισης των λήξεων των ελληνικών ομολόγων παραταθεί κατά 50 χρόνια ή 30 έτη κατά μέσο όρο, αφού για κάποια χρόνια ο προϋπολογισμός θα έχει πλήρη απαλλαγή από την πληρωμή των δαπανών για τόκους.

Οι Ευρωπαίοι έχουν παραπέμψει για μετά το καλοκαίρι το μείζον θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, προκαλώντας την έντονη δυσφορία του ΔΝΤ.


http://www.plektani.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top