νεα κρητη totalfitness news

Συναγερμός έχει σημάνει από την αύξηση των φόρων στα ακίνητα το 2014, προκαλώντας προβληματισμό στην κυβέρνηση.
Φέτος οι φόροι στα ακίνητα θα φτάσουν στο ζενίθ, καθώς 5,5 εκατομμύρια...
ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν κατά μέσο όρο ο καθένας 715 ευρώ, αναφέρει το «Έθνος» σε σημερινό του δημοσίευμα.



Σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα ο φόρος έχει σχεδόν επταπλασιαστεί αφού ήταν 105 ευρώ το 2009. Ωστόσο, από το 2015 οι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν λιγότερα ποσά καθώς δεν θα υπάρχουν αναδρομικοί φόροι όπως το 2013, αλλά και τους πρώτους φετινούς μήνες (τρεις ΦΑΠ, χαράτσι της ΔΕΗ, ΕΝΦΙΑ).

Μάλιστα, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στο «Βήμα», σε ταμειακή βάση η μείωση φόρου για τα ακίνητα θα φτάσει το 38% το 2016.

Χαρακτηριστικό είναι, πάντως, ότι πριν από τέσσερα χρόνια οι ιδιοκτήτες καλούνταν να πληρώσουν 105 ευρώ σε φόρους, ενώ φέτος το ποσό αυτό «εκτινάσσεται» στα 715 ευρώ, κατά μέσο όρο.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το 2014 τα έσοδα από τους φόρους στην ακίνητη περιουσία θα ανέλθουν σε 3,93 δισ. ευρώ από 526 εκατ. το 2009.

Κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα της υπερφορολόγησης των ακινήτων είναι τα εξής:

- Η μέση φορολογική επιβάρυνση του ακινήτου στην Ελλάδα διαμορφώνεται σε 0,6% της αντικειμενικής του αξίας, σύμφωνα με το «Έθνος». Αυτό σημαίνει ότι για ένα σπίτι 80 τ.μ. στο Λεκανοπέδιο, με μεσαία αντικειμενική αξία, ο φόρος που θα πληρώσει ο ιδιοκτήτης θα αγγίζει τα 600 ευρώ.

- Οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας πληρώνουν όχι με βάση τις πραγματικές τιμές των ακινήτων αλλά επί των πλασματικών «φουσκωμένων» αξιών. Η εν λόγω στρέβλωση προκύπτει από το γεγονός ότι με απόφαση του υπουργείου από το 2007 έχουν «παγώσει» οι αντικειμενικές αξίες του ακινήτου που αποτελούν τη βάση της φορολόγησης.
Να σημειωθεί ότι το 2013 οι ιδιοκτήτες αναγκάστηκαν να καταβάλουν πέντε «χαράτσια»: το τέλος που πλήρωσαν μέσω ΔΕΗ, τον ΦΑΠ του 2010, του 2011, του 2012 και του 2013.

Τα «χαράτσια» έχουν συμβάλει επίσης στην εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, λόγω της οικονομικής στενότητας που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2013 τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στα 943 εκατ. ευρώ, όταν πριν από ένα έτος ήταν 499 εκατ.

Την ίδια ώρα, ένας στους δύο ιδιοκτήτες αναφέρει ότι πλέον δεν έχει έσοδα από την ακίνητη περιουσία του, παρά μόνο πληρώνει φόρους.

Επιπλέον, τέσσερις στους δέκα δηλώνουν ότι θα εκχωρούσαν ακίνητα στο Δημόσιο, εάν είχαν τη δυνατότητα αυτή


http://news24gr.blogspot.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top