νεα κρητη totalfitness news

Ευρωεκλογές 2014: ποια τα οφέλη από τη ψήφο με σταυρό
Ποια τα οφέλη που προσδοκά η κυβέρνηση από το σύστημα με τον σταυρό που αποφάσισε για τις Ευρωεκλογές 2014;
Ανατροπή του «μίζερου» σκηνικού που προδιαγραφόταν ενόψει των ευρωεκλογών 2014 της 25ης Μαΐου και οφέλη για τα κυβερνητικά κόμματα από την αυξημένη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία
προσδοκά η ηγεσία της συγκυβέρνησης ότι θα φέρει η αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας για τις ευρωκάλπες με την εφαρμογή του σταυρού προτίμησης και τον διπλασιασμό των υποψήφιων.
Η αιφνιδιαστική απόφαση που έλαβαν το περασμένο Σάββατο οι κύριοι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος δημιουργεί νέα δεδομένα και υποχρεώνει όλους τους σχηματισμούς να αναθεωρήσουν τη στρατηγική τους ενόψει της αναμέτρησης που θα γίνει με πρωτόγνωρους κανόνες, οι οποίοι μπορεί να κινητοποιήσουν μεγαλύτερο αριθμό πολιτών που υπό άλλες συνθήκες μπορεί να επέλεγαν την αποχή, η οποία παραδοσιακά είναι υψηλή στις ευρωεκλογές.
Στο κυβερνητικό επιτελείο κάνουν λόγο για ένα μίνι θεσμικό σοκ που ενισχύει τη δυνατότητα του πολίτη να εκφράζει την προτίμησή του για τους 21 αντιπροσώπους της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο που τα τελευταία 33 χρόνια γινόταν με λίστα, την οποία κατήρτιζαν οι αρχηγοί των κομμάτων, γεγονός που συνέβαλε στην αδιαφορία του εκλογικού σώματος για τις ευρωεκλογές, ακόμη και όταν αυτές δεν συνέπιπταν ή δεν είχαν χρονική εγγύτητα με τις εθνικές εκλογές.
Ταυτόχρονα, ωστόσο, η εφαρμογή του σταυρού αφαιρεί έναν σοβαρό πονοκέφαλο από τους αρχηγούς των κομμάτων που ήταν η κατάρτιση της ευρωλίστας και η σειρά κατάταξης των υποψηφίων στις εκλόγιμες θέσεις του ψηφοδελτίου για τις Ευρωεκλογές 2014, καθώς στις παρούσες συνθήκες της κρίσης και του κατακερματισμού του πολιτικού χάρτη, το αρχηγικό προνόμιο της κατάρτισης της ευρωλίστας έχει μετατραπεί σε πρόβλημα επιλογής ικανών και δραστήριων στελεχών.
Με τον νέο τρόπο επιλογής των υποψηφίων, λύνονται τα χέρια των κομματικών ηγεσιών που θα έχουν πολλές επιλογές προσώπων τα οποία θα μπουν στην κούρσα της διεκδίκησης της εκλογής τους, που στο παρελθόν ήταν λίγο ως πολύ προδιαγεγραμμένη, αφού ο αριθμός των εδρών που λάμβανε κάθε κόμμα ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένος.
Με την εφαρμογή του σταυρού, οι υποψήφιοι θα πρέπει να «οργώσουν» ολόκληρη τη χώρα –που θα αποτελεί μια ενιαία περιφέρεια- για να επιτύχουν την εκλογή τους. Και αυτό αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κινητοποίηση των υποψηφίων, η οποία θα αποτυπωθεί στην κάλπη με την αυξημένη συμμετοχή των πολιτών, που θεωρητικώς τουλάχιστον εκτιμάται ότι θα αποβεί υπέρ των κυβερνητικών κομμάτων που έχουν, όπως υποστηρίζουν τα επιτελεία τους, σαφέστερο ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
Οι υποστηρικτές της αλλαγής του τρόπου ανάδειξης των ευρωβουλευτών υποστηρίζουν ότι ο σταυρός θα συμβάλει στην ανανέωση του πολιτικού προσωπικού στις Ευρωεκλογές 2014, ενώ οι επικριτές αντιτείνουν ότι το κυνήγι του σταυρού θα βγάλει στον αφρό τους αναγνωρίσιμους και διαπλεκόμενους υποψήφιους, καθώς και όσους θα έχουν στήριξη από τους κομματικούς μηχανισμούς.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αν και επικρίνουν την κυβέρνηση για την εξαγγελία της αλλαγής σε χρόνο πολύ κοντινό στις κάλπες, δεν απορρίπτουν την ιδέα. Στις ανακοινώσεις τους τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις στηλιτεύουν μεν τον «τακτικισμό» που κατά την άποψή τους συνιστά η κυβερνητική πρωτοβουλία, αλλά κανείς δεν ζητεί την απόσυρσή της. Υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση δεν θα αποφύγει την ήττα στις ευρωεκλογές 2014, ενώ στις τοποθετήσεις τους αρκετά αντιπολιτευόμενα στελέχη επισημαίνουν ότι η εφαρμογή του σταυρού γίνεται για να διευκολυνθούν οι χειρισμοί του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στα ζητήματα που έχουν ανακύψει με τη συγκρότηση της «Ελιάς».


Πηγή: http://www.fimes.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top