νεα κρητη totalfitness news

Καταθέσεις: πώς θα δηλωθούν στην εφορία το 2014
Πώς θα δηλωθούν στην εφορία οι καταθέσεις το 2014; Διαβάστε πώς θα γίνει το πλήρες φακέλωμα από την εφορία.
Σε πλήρες και αναλυτικό «φακέλωμα» των τόκων που εισπράττουμε από τις καταθέσεις προχωράει η εφορία. Με έναν νέο κωδικό που θα προστεθεί στο έντυπο Ε1 του 2014 και ο οποίος θα φέρει τον αριθμό «667», οι τόκοι πλέον θα αναγράφονται σε ξεχωριστό σημείο.
Φυσικά, εκτός από το φακέλωμα από την εφορία τίθεται και εισπρακτικό ζήτημα καθώς επί των τόκων θα επιβάλλεται και φόρος. Φέτος υπάρχει μια μεγάλη παγίδα που είναι πολύ πιθανό να μας οδηγήσει στην καταβολή περισσότερου φόρου λόγω των καταθέσεών.
Με την προσθήκη του καινούργιου κωδικού, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να αποφύγει το περυσινό «μπάχαλο» που οδήγησε σε τεράστια καθυστέρηση όλη τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων. Τι έγινε πέρυσι; Οι τόκοι ναι μεν δηλώθηκαν αλλά εμφανίστηκαν στον ίδιο κωδικό μαζί με άλλα εισοδήματα που φορολογούνται αυτοτελώς ή απαλλάσσονται της φορολογίας. Τι έγινε στην πράξη; Το έλα να δεις. Το υπουργείο Οικονομικών έβαλε τις τράπεζες να στείλουν στοιχεία με βάση τον ΑΦΜ των καταθετών.
Τα ποσά αυτά εμφανίστηκαν αυτόματα στο ηλεκτρονικό έντυπο Ε1 και ο φορολογούμενος εκλήθη στη συνέχεια να ελέγξει την ορθότητα των στοιχείων, να προσθέσει μόνος του τα υπόλοπα στοιχεία που αντιστοιχούν στον κωδικό με τα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα, να διαχωρίσει τους τόκους ανάλογα με το αν ο υπόχρεος είναι ο ίδιος ή η σύζυγος κλπ. Επί εβδομάδες ολόκληρες, οι τόκοι των καταθέσεων, ήταν πρώτο θέμα στα «πρωϊνάδικα». Έγιναν χιλιάδες λάθη ενώ πολλοί πλήρωσαν διπλή εισφορά αλληλεγγύης καθώς εμφάνισαν τους ίδιους τόκους και στον εαυτό τους και στη σύζυγο ή άλλους συνυπόχρεους. Τι θα γίνει φέτος;
  • Καταρχήν οι τόκοι θα εμφανίζονται σε ξεχωριστό κωδικό. Τον κωδικό 667 ο οποίος όμως θα αφορά μόνο τους τραπεζικούς λογαριασμούς των «ημεδαπών» τραπεζικών ιδρυμάτων. Οι καταθέσεις στο εξωτερικό θα εμφανίζονται σε ξεχωριστό κωδικό. Οι τόκοι της συζύγου, θα δηλώνονται στον κωδικό 668
  • Και φέτος θα λειτουργήσει ο δίαυλος επικοινωνίας με τις τράπεζες. Δηλαδή, στην ηλεκτρονική εφαρμογή, θα υπάρχει βοηθητικός πίνακας όπου ο καταθέτης θα μπορεί να διαπιστώσει πόσους τόκους του έχουν «χρεώσει» με βάση τον ΑΦΜ του.
  • Θα δοθεί, εκτός απροόπτου, και φέτος η δυνατότητα στον φορολογούμενο να κατανείμει τους τόκους στα ονόματα των συνυπόχρεων του λογαριασμού. Πλέον όμως, με την καταγραφή σε ξεχωριστό κωδικό, θα είναι πολύ πιο εύκολο για το υπουργείο Οικονομικών να διαπιστώσει αν το άθροισμα των τόκων που δηλώνουν οι δύο σύζυγοι είναι αυτό που προκύπτει και από τα στοιχεία των τραπεζών. Το «φακέλωμα» ολοκληρώνεται.
  • Εκτός απροόπτου, δεν πρόκειται να ισχύσει και φέτος η απαλλαγή από την υποχρέωση δήλωσης των τόκων για όσους έχουν εισπράξει ποσά έως 250 ευρώ. Η νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε πέρυσι, είχε ημερομηνία λήξεως καθώς ανέγραφε χαρακτηριστικά: «Στο τέλος της παραγράφου 6 του άρθρου 62 του Κ.Φ.Ε. προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής:
    «Ειδικά για τα εισοδήματα της παραγράφου 1 του άρθρου 12 του Κ.Φ.Ε. του οικονομικού έτους 2013 δεν υφίσταται υποχρέωση δήλωσής τους, εφόσον το συνολικό καθαρό ποσό αυτών δεν υπερβαίνει τα διακόσια πενήντα (250) ευρώ.».
    Για να ισχύσει και φέτος η απαλλαγή από την υποχρέωση δήλωσης των τόκων έως το ποσό των 250 ευρώ, θα πρέπει να κατατεθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση κάτι που προς το παρόν δεν έχει γίνει. Αν δεν υπάρξει η ρύθμιση, εννοείται ότι θα πληρώνουμε φόρο (εισφορά αλληλεγγύης) από το πρώτο ευρώ των τόκων.


    Πηγή: http://www.fimes.gr

    Φόρμα επικοινωνίας

    Όνομα

    Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

    Μήνυμα *

    ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

     
    Top