νεα κρητη totalfitness news


Ακίνητα: Φόρος υπεραξίας τέλος - 7% επιβάρυνση στον πωλητή

Δραστικές αλλαγές στον φόρο υπεραξίας δρομολογεί η κυβέρνηση. Με νομοθετική ρύθμιση προχωρεί στην κατάργησή του στις μεταβιβάσεις των ακινήτων που οι ιδιοκτήτες κατέχουν για διάστημα μεγαλύτερο από 20 έως 25 χρόνια.

Η διορθωτική ρύθμιση συμφωνήθηκε στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο φαίνεται ότι αυτό που συμφωνήθηκε είναι σαφώς χειρότερο από το προηγούμενο σενάριο.
Συγκεκριμένα στην κατάργηση του φόρου υπεραξίας 15% στις μεταβιβάσεις ακινήτων που κατέχουν οι φορολογούμενοι για διάστημα μεγαλύτερο από 20 έως 25 χρόνια προχωρά το υπουργείο Οικονομικών μετά τις αντιδράσεις και τα προβλήματα που ανέκυψαν στον υπολογισμό του φόρου κυρίως για τα παλιά ακίνητα όπου δεν υπάρχει βάση δεδομένων για αντικειμενικές τιμές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με τηρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή, όσοι πολίτες είχαν αγοράσει ακίνητο πριν από το 2013 δεν θα επιβαρυνθούν με φόρο υπεραξίας όταν το πωλούν, αλλά με φόρο 7% επί της τιμής του, τον οποίο θα καταβάλλουν οι ίδιοι. Ουσιαστικά δεν πρόκειται για διόρθωση, αλλά για ένα νέο φόρο ανεξαρτήτως από την τιμή αγοράς ενός ακινήτου και την τιμή πώλησης. Ο φόρος υπεραξίας είχε σχεδιαστεί με συντελεστή 15% επί της διαφοράς στην τιμή κτήσης και στην τιμή πώλησης. Ο νέος φόρος είναι 7% ανεξάρτητα από το εάν η τελική τιμή πώλησης είχναι χαμηλότερη από τη τιμή αγοράς.
Πάντως εδώ και 45 μέρες δεν γίνεται καμία αγοραπωλησία ακινήτου και έχει παγώσει κάθε πράξη προκαλώντας πονοκέφαλο σε πωλητές και αγοραστές.
Στο υπουργείο οικονομικών έγινε σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη, με αντιπροσωπεία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αποτελούμενη από τους κ.κ. Α. Μακρυπίδη, Φιλ. Σαχινίδη, Χρ. Πρωτόπαπα και Π. Κουκουλόπουλο για τα φορολογικά πρόστιμα, τον φόρο υπεραξίας ακινήτων και στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
Πιο αναλυτικά:
-Για τη μη υποβολή ή εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να αντικατασταθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα των 1.000 και 2.500 ευρώ από πρόστιμο 100 ευρώ. Για το θέμα αυτό ζήτησε στις χρεωστικές δηλώσεις να επιβάλλονται τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής (10% - 30%) και ο προβλεπόμενος μηνιαίος τόκος και στις πιστωτικές και μηδενικές δηλώσεις με το πρόστιμο των 100 ευρώ αυτό να οριστικοποιείται η ποινή του φορολογούμενου. Για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να υποβάλλονται κάθε τρίμηνο και οι καταστάσεις πελατών και προμηθευτών από όλους τους υπόχρεους.
Πληροφορίες λένε ότι ο κ. Στουρνάρας πείστηκε, από επιχειρήματα που του παρουσιάστηκαν από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι δεν είναι δυνατόν να πληρώνει το ίδιο πρόστιμο των 1.000 ευρώ ένας μικρομεσαίος επιτηδευματίας, επειδή καθυστέρησε για μία ή δύο ημέρες να υποβάλει μία περιοδική δήλωση ΦΠΑ ή μία προσωρινή δήλωση απόδοσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, από την οποία προκύπτει ένα πολύ μικρό ποσό φόρου (π.χ. 10 ευρώ), με έναν άλλον φορολογούμενο ο οποίος υπέβαλε εκπρόθεσμη δήλωση από την οποία προκύπτει η υποχρέωση καταβολής ενός πολύ μεγάλου ποσού (π.χ. 4.000 ευρώ).
Για μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση στοιχείων ή άλλων παραβάσεων, το ΠΑΣΟΚ ζητά να συνδεθεί η ποινή με την απόκρυψη συνολικής συναλλαγής. Εάν η συνολική αποκρυφθείσα αξία είναι μικρότερη ή ίση των 5.000 ευρώ, να επιβάλλεται πρόστιμο για το 30% της αξίας της συναλλαγής, με ελάχιστο ύψος προστίμου τα 600 ευρώ για υπόχρεους με απλογραφικά βιβλία και 1.200 για υπόχρεους με διπλογραφικά.
-Για τις αποδείξεις πρότεινε η ποινή για μη συγκέντρωση του οριζόμενου ποσού να καθοριστεί στο 10% και να καταργηθεί η ποινή του 22%. Η υποχρέωση δε συλλογής αποδείξεων να αφορά όλους τους φορολογούμενους και όχι μόνο τους μισθωτούς.
-Για το φόρο υπεραξίας ακινήτων φαίνεται ότι συμφωνήθηκε η θέσπιση συντελεστή φόρου 7% που θα επιβαρύνει τον πωλητή, για τα ακίνητα τα οποία έχουν αποκτηθεί πριν από την 1η-1-2013. Για τα ακίνητα που αποκτώνται από την 1η-1-2013 και μετά θα λειτουργεί ο φόρος υπεραξίας, όπου θα υπάρχουν πλέον τιμές σε κάθε περίπτωση. Τέλος, ζήτησαν να κατατεθεί ρύθμιση με την οποία θα επανέρχεται η διάταξη για εκχώρηση στο Δημόσιο μη εισπραχθέντων μισθωμάτων.

http://www.news.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top