νεα κρητη totalfitness news

eforia-foros-thema
Κλάταραν οι φορολογούμενοι, βουλιάζουν τα δημόσια έσοδαΕκτός στόχων οι εισπράξεις της Εφορίας για καύσιμα, ακίνητα, χαράτσια καθώς και οι έλεγχοι στις μεγάλες επιχειρήσεις - Εννιά δισ. ευρώ τα νέα ληξιπρόθεσμα του .

Εκτός στόχων οι εισπράξεις της Εφορίας για καύσιμα, ακίνητα, χαράτσια καθώς και οι έλεγχοι στις μεγάλες επιχειρήσεις – Εννιά δισ. ευρώ τα νέα ληξιπρόθεσμα του 2013
 Του Κώστα Τσάβαλου
 









Τα «επίχειρα» της αδιέξοδης φορολογικής πολιτικής που ακολουθεί εισπράττει η κυβέρνηση, η οποία φόρτωσε τους Ελληνες με δυσβάσταχτους φόρους σε μια περίοδο βαθιάς ύφεσης.
 Η αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα και τα ακίνητα οδήγησε εκτός στόχων τα έσοδα του προϋπολογισμού από τους συγκεκριμένους τομείς, ενώ οι εξοντωτικοί φόροι που επέβαλε συνολικά η μνημονιακή πολιτική στα νοικοκυριά «φούσκωσαν» τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο κατά 9 δισ. ευρώ μέσα σ’ έναν χρόνο!
 Οι φορολογούμενοι «κλάταραν» υπό την πίεση της συρρίκνωσης των εισοδημάτων τους και τη φορολογική επιδρομή της κυβέρνησης, όπως επιβεβαιώνουν περίτρανα τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για έσοδα και ληξιπρόθεσμα.
 Οι Ελληνες φορολογούμενοι το 2013 δεν κατάφεραν να πληρώσουν εμπρόθεσμα φόρους συνολικού ύψους 9,278 δισ. ευρώ, ενώ το Δημόσιο κατάφερε να τελικά να εισπράξει από το ποσό αυτό μόνο 1,688 δισ. ευρώ.
 Συνολικά, οι ληξιπρόθεσμες προς το Δημόσιο οφειλές εκτινάχθηκαν στα 63,5 δισ. ευρώ, αν ληφθούν υπόψη και τα μη φορολογικά χρέη.
 Παράλληλα, τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, αποκαλύπτουν ότι οι εισπρακτικοί μνημονιακοί στόχοι του περασμένου έτους, στους κρίσιμους τομείς των ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων και των ακινήτων, δεν επιτεύχθηκαν.
 Η υστέρηση έφθασε τα 700 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 500 προήλθαν από την εμμονή της κυβέρνησης να μη… ζεσταθούν με πετρέλαιο θέρμανσης οι Ελληνες πολίτες. Η απαγορευτική τιμή του καυσίμου ανάγκασε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να αναζητήσουν άλλες πηγές θέρμανσης, με αποτέλεσμα την κάθετη πτώση της ζήτησης του συγκεκριμένου καυσίμου.
 Εκτός όμως βγήκε η κυβέρνηση και στους στόχους που είχε θέσει ως προς τους φορολογικούς ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις και φορολογούμενους με υψηλά εισοδήματα και μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Τα έσοδα…
 Ειδικότερα:
 Στο μέτωπο των εσόδων, οι συνολικές εισπράξεις από τον ΦΠΑ, τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, τους φόρους εισοδήματος νομικών και φυσικών προσώπων και τους φόρους στην περιουσία διαμορφώθηκαν το 2013 στα 35,49 δισ. ευρώ.
 Τα έσοδα από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης ήταν μειωμένα κατά 512 εκατ. ευρώ. Το Μνημόνιο προέβλεπε εισπράξεις 9,506 δισ. ευρώ και τελικώς εισπράχθηκαν 8,994 δισ. ευρώ, εξέλιξη η οποία οφείλεται στην πτώση των εσόδων από τον ΕΦΚ στα πετρελαιοειδή, στον καπνό, τα ποτά κ.ά.
 Στους φόρους από την περιουσία (κυρίως τα «χαράτσια» που επιβλήθηκαν στα ακίνητα) η υστέρηση ανήλθε στα 185 εκατ. ευρώ. Το Μνημόνιο έθετε στόχο για έσοδα 3,176 δισ. ευρώ, αλλά τελικώς εισπράχθηκαν 2,991 δισ. ευρώ.
 Εντονος προβληματισμός υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο και για την πορεία είσπραξης των φόρων του διμήνου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2014, οι οποίοι ανέρχονται στα 1,3 δισ. ευρώ.

Τα ληξιπρόθεσμα…
 Στο τέλος Δεκεμβρίου 2013, τα «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο (αυτά που δημιουργήθηκαν εντός του 2013) ανήλθαν σε 9,278 δισ. ευρώ από 8,263 δισ. ευρώ που είχαν φθάσει στο τέλος Νοεμβρίου 2013. Μέσα σε έναν μήνα προστέθηκαν στη μεγάλη «δεξαμενή» των ληξιπρόθεσμων άλλα 1,015 δισ. ευρώ.
 Οι εισπράξεις έναντι των «νέων» ληξιπρόθεσμων οφειλών ανήλθαν στο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2013 στα 1,688 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το 18,69% του συνόλου των συγκεκριμένων οφειλών. Σύμφωνα με το Μνημόνιο, το 2013 θα έπρεπε να είχε εισπραχθεί το 24,5% των «νέων» ληξιπρόθεσμων χρεών (2,273 δισ. ευρώ). Δηλαδή εισπράχθηκαν 585 εκατ. ευρώ λιγότερα.
 Οι «παλαιές» ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (αυτές που είχαν δημιουργηθεί μέχρι το τέλος του 2012), ανήλθαν στο ποσό των 53,017 δισ. ευρώ. Εντός του 2013 εισπράχθηκαν «παλαιές» ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ύψους 1,518 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με το Μνημόνιο θα έπρεπε να είχαν εισπραχθεί 1,9 δισ. ευρώ (-382 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου).

Οι έλεγχοι…
 Εκτός στόχων κινήθηκαν και οι φορολογικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις.
 Στο 12μηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2013 ολοκληρώθηκαν μόλις 324 τακτικοί φοροέλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ, σύμφωνα με το Μνημόνιο, έπρεπε να είχαν διενεργηθεί 596 έλεγχοι. Από τους ολοκληρωμένους τακτικούς ελέγχους βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 179,2 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 97,9 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, το 2013 πραγματοποιήθηκαν 561 προσωρινοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις ενώ, σύμφωνα με το Μνημόνιο, θα έπρεπε να είχαν γίνει 680. Από τους προσωρινούς ελέγχους που τελικά πραγματοποιήθηκαν βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 132,7 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 72,7 εκατ. ευρώ.
 Με ρυθμό «χελώνας» γίνονται οι έλεγχοι και σε αυτοαπασχολούμενους και φορολογούμενους μεγάλου πλούτου.
 Πέρυσι έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί 910 έλεγχοι σε αυτές τις κατηγορίες φορολογουμένων. Τελικώς, ολοκληρώθηκαν μόλις 454 έλεγχοι σε φορολογούμενους μεγάλης οικονομικής επιφάνειας.
 Τα έσοδα από αυτούς τους ελέγχους, πενιχρά: μόλις 16,4 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 73 εκατ. ευρώ που βεβαιώθηκαν.

http://www.efsyn.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top