νεα κρητη totalfitness news

Συγκρατημένη είναι η Αθήνα για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, καθώς η κυβέρνηση ανησυχεί ότι μπορεί να ανοίξει ακόμη ένα δύσκολο μέτωπο, την ώρα μάλιστα... που τα μηνύματα από τις ξένες πρωτεύουσες -
συμπεριλαμβανομένης της Αγκυρας - επιμένουν ότι αυτή είναι η «τελευταία ευκαιρία» για την επανένωση του νησιού. Παρά το γεγονός ότι η επιστροφή του αμερικανικού παράγοντα ως ενεργού παίκτη στη διαδικασία θεωρείται θετικός οιωνός, τα μηνύματα ερμηνεύονται και ως προάγγελος πιέσεων για άμεση λύση, γι' αυτό και η κυβέρνηση διαμηνύει ότι κανένας δεν πρέπει να βιάζεται... 
Τον τόνο έδωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Αχμέτ Νταβούτογλου από τις Βρυξέλλες πριν από λίγες ημέρες. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών μίλησε για «τελευταία ευκαιρία», καθώς η Αγκυρα δεν κρύβει ότι αντιμετωπίζει την κατάσταση ως win-win: 
- Αν το όποιο σχέδιο επίλυσης προχωρήσει και εγκριθεί από τις δύο κοινότητες, τα Κατεχόμενα θα βγουν από τη διεθνή απομόνωση και θα ανοίξει ο δρόμος της συνδιαχείρισης του υποθαλάσσιου πλούτου της κυπριακής ΑΟΖ. 
- Αν το σχέδιο απορριφθεί από τους Ελληνοκυπρίους, σε μια επανάληψη του σεναρίου του δημοψηφίσματος του 2004, τότε η Αγκυρα θα έχει με το μέρος της το επιχείρημα ότι έκανε ό,τι μπορούσε (όπως και το 2004) και θα θέσει επισήμως ζήτημα διχοτόμησης της Κύπρου με διεθνή αναγνώριση. 

Σε κάθε περίπτωση, οι χαμηλοί τόνοι που επιλέγει να κρατήσει η Αθήνα για την επανέναρξη των συνομιλιών δέκα χρόνια μετά το σχέδιο Ανάν συνδέονται με το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να ανοίξει ακόμη ένα μέτωπο, το οποίο μάλιστα είναι δύσκολα διαχειρίσιμο. Αυτό δεν είναι ανεξάρτητο από την εκμετάλλευση του ζητήματος του Κυπριακού που θα μπορούσε να γίνει από ακραίες δυνάμεις, όπως η Χρυσή Αυγή, αλλά ούτε και από το γεγονός ότι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε η κυβέρνηση είναι να συρθεί για συναίνεση σε μια λύση με την οποία δεν συμφωνεί, υπό την απειλή της διχοτόμησης του νησιού την επόμενη ημέρα. 


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να ερμηνευθεί το γεγονός ότι παρότι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων χαιρετίστηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα, από ευρωπαίους ηγέτες καθώς και από το γραφείο του τούρκου πρωθυπουργού, δεν υπήρξε καμία σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του έλληνα Πρωθυπουργού. Αντ' αυτού υπήρξε μόνο ανακοίνωση από την πλευρά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλου. Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο το γεγονός ότι στη συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με τον Νίκο Αναστασιάδη ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε εμμέσως στο σχέδιο Ανάν κάνοντας λόγο για «διδάγματα του παρελθόντος». 

Στο Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι το όποιο σχέδιο λύσης δεν μπορεί να είναι ένα νέο σχέδιο Ανάν, ενώ η Αθήνα κρατά χαμηλούς τόνους υπογραμμίζοντας ότι καμία πλευρά δεν πρέπει να βιάζεται για τη λύση. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν, εξάλλου, ότι αυτός είναι ο λόγος που η ελληνική πλευρά δεν βιάζεται να προγραμματίσει την επίσκεψη του διαπραγματευτή τής τουρκοκυπριακής πλευράς στην Αθήνα. Σημειώνεται ότι η σχετική πρόβλεψη για «χιαστί» συνομιλίες - κατόπιν σχετικής πρότασης του κ. Αναστασιάδη - με τις ταυτόχρονες επισκέψεις στην Αθήνα και στην Αγκυρα του τουρκοκύπριου και του ελληνοκύπριου διαπραγματευτή αντίστοιχα συμφωνήθηκε μεταξύ του Βαγγέλη Βενιζέλου και του Αχμέτ Νταβούτογλου τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. 


Ο ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗΣ. Ωστόσο, παρά τις προερχόμενες από την Αγκυρα διαρροές κατά τις προηγούμενες ημέρες ότι ο διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής πλευράς αναμενόταν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας επισημαίνουν ότι το ραντεβού δεν έχει οριστεί. Παρότι δεν λέγεται δημοσίως, η Αθήνα δεν φαίνεται για την ώρα να συμμερίζεται τον ενθουσιασμό των δύο κοινοτήτων του νησιού για την επανέναρξη των συνομιλιών. Αυτό παρότι μετά την χθεσινή συνάντηση των διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι, η UNFICYP ανακοίνωσε ότι τα ταξίδια τους σε Αγκυρα και Αθήνα έχουν προγραμματιστεί για το τέλος του μήνα. 

Και ενώ το περίφημο «η Κύπρος αποφασίζει, η Ελλάδα συμπαρίσταται» παραμένει θέση της ελληνικής πλευράς, κυβερνητικοί κύκλοι παραδέχονταν μεν ότι η επανέναρξη των συνομιλιών είναι μια θετική εξέλιξη προκειμένου να μη διαιωνίζεται το διχοτομικό στάτους κβο στο νησί, υπογράμμιζαν ωστόσο ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ξαναμπούν όλα τα ζητήματα στη διαπραγμάτευση. «Είναι λάθος να συζητηθούν αδιέξοδα που δεν λειτουργούν», σημείωναν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η διαπραγμάτευση «δεν πρέπει να είναι μια ανοικτή διαδικασία που μπορεί να πάει οπουδήποτε». Αυτό δεν είναι ανεξάρτητο από το γεγονός ότι στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει προβληματισμός για το ομοσπονδιακό πέπλο της λύσης και την ενιαία προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για δυσλειτουργικές θεσμικές παραχωρήσεις που ενδεχομένως να ζητηθούν από την ελληνοκυπριακή πλευρά. 


tanea
http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top