νεα κρητη totalfitness news

notio aigaio

Κι ενώ βρισκόμαστε σχεδόν στη τελική ευθεία προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στη Βουλή τέθηκε θέμα διάσπασης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου. Συγκεκριμένα, στην τελευταία συνεδρίαση της Διαρκούς
Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, άνοιξε εκ νέου χωροταξικό ζήτημα στον «Καλλικράτη», καθώς αρκετοί βουλευτές μετέφεραν το δίκαιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών για διάσπαση των μεγάλων νησιωτικών Δήμων (δεν αφορά το νομό Κυκλάδων).
Στην ίδια συνεδρίαση, ο βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ Βασίλης Υψηλάντης έθεσε επί τάπητος το ζήτημα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, τονίζοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη να «σπάσει» σε δύο αυτόνομα κομμάτια Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, προκειμένου να ξεπεραστούν οι τεράστιες δυσλειτουργίες που παρουσιάζονται.

«Παραζάλη η δημιουργία Περιφέρειας 47 νησιών»
«Ήταν παραζάλη η δημιουργία μιας Περιφέρειας 47 νησιών. Κύριε Υπουργέ, αυτή η αντιαναπτυξιακή, η μη συμβατή με την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας, συνένωση 47 νησιών, από την Κάσο μέχρι την Μύκονο και μέχρι την Σαντορίνη, θα πρέπει εδώ και τώρα να σταματήσει», είπε ο κ. Υψηλάντης, για να προσθέσει επίσης:
«Ο χωρισμός της Περιφέρειας αυτής είναι ήδη έτοιμος. Έχουμε ανεξάρτητες οικονομικές υπηρεσίες, ανεξάρτητους οργανισμούς και είναι ευκαιρία τώρα, μαζί με κάποιους Δήμους, άμεσα με το νομοσχέδιο που θα διορθώνει καθημερινές ελλείψεις του «Καλλικράτη», να τις προχωρήσουμε.
Κύριε Υπουργέ, δεν μπορούμε να περιμένουμε 5 χρόνια και νομίζω, ότι η Βουλή, όπως έχει διαχρονικά μέσα από πορίσματά της αναγνωρίσει τον ρόλο των Δωδεκανήσων, τον ρόλο των Κυκλάδων, των νησιών μας σαν ξεχωριστές οντότητες μέσα σε αυτήν την Ελληνική κοινωνία, θα το δεχθεί άμεσα χωρίς περιστολές και αναστολές».
Για το ίδιο θέμα, ο κ. Υψηλάντης δήλωσε:  «Ας αφήσουμε αυτόν τον ελληνικό επαρχιωτισμό για το τί θα πει η Ευρώπη. Η Ευρώπη μας επιβάλλει μεγάλες Περιφέρειες ή μεγάλα νησιά; Η Ευρώπη επιβάλλει κάποιους βαθμούς Αυτοδιοίκησης. Δεν θα μας πουν οι Γερμανοί, ή οι Άγγλοι, ή οι Γάλλοι πού θα δημιουργήσουμε τις δικές μας ανάγκες σε μια ελληνική πραγματικότητα”.

Συμφώνησε ο υπουργός
Το αξιοσημείωτο είναι ότι η τοποθέτηση του κ. Υψηλάντη φάνηκε να βρίσκει σύμφωνο τον υπουργό Εσωτερικών. «Ναι, κανονικά θα πρέπει να υπάρχουν δύο Περιφέρειες. Ξαναλέω, για αυτό την κάνουμε την Επιτροπή, έτσι ώστε ο καθένας να βάλει τα θέματά του», είπε ο κ. Μιχελάκης αναγνωρίζοντας την ανάγκη διάσπασης του ενιαίου σχήματος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου που κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας αποδείχθηκε αναποτελεσματικό λόγω των σοβαρότατων και ανυπέρβλητων προβλημάτων νησιωτικότητας.
Πάντως, για να είμαστε ρεαλιστές, το θέμα δεν έχει σοβαρές πιθανότητες να προχωρήσει στην παρούσα φάση και πριν τη διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου. Θα πρόκειται για έκπληξη μεγατόνων αν 3 μήνες πριν τις εκλογές άνοιγαν διαδικασίες για το «σπάσιμο» της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται να επανεξεταστεί στο μέλλον, κάτι το οποίο μπορεί να εξαρτηθεί και από την πορεία που θα έχει η επόμενη θητεία στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου η οποία ξεκινάει την 1η Σεπτεμβρίου του 2014 και θα είναι 5ετής. 

http://cyclades24.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top