νεα κρητη totalfitness news

Θλιβερό ρεκόρ στον καρκίνο του πνεύμονα έχουν οι Ελληνες
Θλιβερό ρεκόρ στην εκδήλωση καρκίνου του πνεύμονα στους άνδρες κατέχει η Ελλάδα, καθώς είναι από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη στην εμφάνιση της συγκεκριμένης νόσου. Αυτό βέβαια δεν
προκαλεί καμία έκπληξη στους ειδικούς, καθώς όπως καταγράφεται στη μεγαλύτερη βιοστατιστική μελέτη που έχει γίνει μέχρι σήμερα, το 63% των ενηλίκων στη χώρα μας είναι θεριακλήδες, ποσοστό που τους κατατάσσει παγκόσμια πρώτους! Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνεται στην 920 σελίδων έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι επιτακτική η ανάγκη εμβολιασμού των γυναικών για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) που προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καθώς και σε αυτόν τον τύπο καρκίνου τα ποσοστά στη χώρα μας είναι υψηλά. Τα αποτελέσματα των προηγούμενων ετών και οι εκτιμήσεις για τα κρούσματα καρκίνου τα επόμενα 20 χρόνια καταγράφονται στην έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνας του Καρκίνου (IARC) του ΠΟΥ.

Για μία ακόμη φορά το κάπνισμα στην Ελλάδα βρέθηκε στο στόχαστρο ενός παγκόσμιου οργανισμού. Αυτή τη φορά όμως όχι απλώς σαν «κακή συνήθεια», αλλά σαν δήμιος που προκαλεί τα μεγαλύτερα ποσοστά εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα, καθώς η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες ανεπτυγμένες χώρες όπου καταγράφονται τόσο πολύ υψηλά ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα στους άνδρες. Μάλιστα, η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρώπης, μαζί με τη Ρουμανία, όπου ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο πρώτος πιο συχνός τύπος κακοήθους όγκου. Σε χώρες όπως η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία ο συγκεκριμένος τύπος βρίσκεται στην τρίτη ή τέταρτη θέση.

«Ακόμη και σήμερα να σβήσουν το τσιγάρο οι Ελληνες, τα αποτελέσματα στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα θα είναι ορατά στον γενικό πληθυσμό ύστερα από 20 χρόνια», αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Θεραπευτικής και πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος.

ΚΑΜΠΑΝΙΑ. Οπως εξηγεί, αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα στις ΗΠΑ, όπου τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σημαντική αντικαπνιστική καμπάνια και έχουν ληφθεί και τηρούνται τα μέτρα για την προστασία και των καπνιστών και των μη καπνιστών. «Στη χώρα μας πάντως στη νέα γενιά έχει περιοριστεί αρκετά η συνήθεια του καπνίσματος», επισημαίνει.

Στην έρευνα του ΠΟΥ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στους παράγοντες που προκαλούν καρκίνο, καθώς εκτός από το κάπνισμα συμβάλλουν και άλλες καθημερινές συνήθειες όπως η κακή διατροφή και μεταδοτικά νοσήματα τα οποία προκαλούν νεοπλασίες και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται προληπτικά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της μόλυνσης με τον ιό HPV, τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (κονδυλώματα), τα οποία προκαλούν το 100% των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Ο συγκεκριμένος τύπος κακοήθειας μπορεί να προληφθεί με ένα εμβόλιο, ενώ το τεστ ΠΑΠ είναι η εξέταση που μπορεί να προλάβει τον καρκίνο σε αρχικό στάδιο και να θεραπευτεί. Στην Ελλάδα όμως το 2013 μόλις το 33% των γυναικών προχώρησε σε εμβολιασμό, ενώ οι ειδικοί αναφέρουν ότι για να δημιουργηθεί το επιθυμητό τείχος ανοσίας απέναντι στη μετάδοση του ιού HPV απαιτείται συμμετοχή που να φτάνει το 70% των κοριτσιών ηλικίας 12-14 ετών.

Εξαιρετικά σημαντικές θεωρούν οι συγγραφείς της διεθνούς μελέτης και τις προληπτικές εξετάσεις, όπως το τεστ ΠΑΠ. «Πολλούς συμπαγείς όγκους όπως του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου μπορούμε πλέον να τους θεραπεύσουμε και ο προληπτικός έλεγχος είναι ιδιαίτερα σημαντικός, ώστε ο καρκίνος να ανευρεθεί νωρίς και να είναι ιάσιμος. Και όσο πιο νωρίς γίνει η πρόληψη τόσο καλύτερα», εξηγεί ο κ. Δημόπουλος.

Η ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ. Η Δράμα μαζί με το Κιλκίς, την Καρδίτσα και τα Γρεβενά είναι  στις τέσσερις πρώτες θέσεις σε θνησιμότητα από καρκίνο, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που παρουσίασε ο καθηγητής Παθολογικής Ανατομίας Σάββας Παπαδόπουλος στο συνέδριο «Περιβάλλον και καρκίνος. Η παρέμβαση της φύσης στην παθογένεση - Πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου», που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Δράμα.
Αυξητική τάση του καρκίνου έχει καταγραφεί περισσότερο στη Δράμα και λιγότερο στην Ξάνθη και την Καβάλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που θα παρουσιάσει ο καθηγητής Υγιεινής στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ Θεόδωρος Κωνσταντινίδης. 

Εκτιμά ότι η αυξητική τάση του καρκίνου στη Δράμα μπορεί να είναι δημογραφικό φαινόμενο που σχετίζεται με τη μετανάστευση των Δραμινών τη δεκαετία του '60 στη Δυτική Γερμανία όπου εκτέθηκαν σε καρκινογόνους παράγοντες και στη συνέχεια επέστρεψαν έχοντας επηρεαστεί από αυτούς. Είτε να σχετίζεται με φυτοφάρμακα ή από υπάρχοντες περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως π.χ. το ραδόνιο, το οποίο σε κάποιες περιοχές της Δράμας υπάρχει σε υψηλότερα ποσοστά. 

Επίσης, μπορεί να οφείλεται σε ρύπους που παράγει η γειτονική Βουλγαρία και μεταφέρονται με τα νερά του Νέστου ή ακόμη και στη διαρροή ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι, όπου είχε συμβεί ατύχημα το 2006. «Θα πρέπει όμως να γίνουν διαφορετικού τύπου μελέτες για να μπορούμε να μιλήσουμε με ακριβή στοιχεία και όχι πιθανολογώντας. Οι δικές μου μελέτες είναι περιγραφικής αιτιολογίας και βασίζονται στην παρατήρηση των τάσεων» καταλήγει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα
Η Δράμα μαζί με τις Σέρρες, Κιλκίς και τα Γρεβενά είναι οι περιοχές της Ελλάδας με την υψηλότερη θνησιμότητα στα περιστατικά καρκίνου. Βέβαια, έχουν και τον υψηλότερο δείκτη γήρανσης πληθυσμού που φτάνει στο 26%, επισημαίνουν οι καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

http://www.tanea.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top