νεα κρητη totalfitness news



Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) έχει θέσει ως στόχο του τη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, με έμφαση στη βιοτεχνική και βιομηχανική τεχνολογία, προωθώντας παράλληλα τη σύνδεση του Πολιτισμού με το Περιβάλλον
Μπορεί η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα να ταλανίζει χρόνια εγχώριους και μη υποστηρικτές, εκτός από τους ανεκτίμητους θησαυρούς όμως
που δεν έχουμε, υπάρχουν και αυτοί που έχουμε. Είναι οι θησαυροί της εύφορης ελληνικής γης, της πλούσιας παράδοσης και της πιο πρόσφατης ιστορίας, με τους οποίους δεν φαίνεται να υπάρχουν και πολλοί που ασχολούνται τη σήμερον ημέρα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) είναι μάλλον η λαμπρή εξαίρεση, αφού έχει θέσει ως στόχο του τη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, με έμφαση στη βιοτεχνική και βιομηχανική τεχνολογία, προωθώντας παράλληλα τη σύνδεση του Πολιτισμού με το Περιβάλλον.
Τα επτά Θεματικά Τεχνολογικά μουσεία που διαχειρίζεται το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, το αποδεικνύουν. Είναι αφιερωμένα σε παραδοσιακά επαγγέλματα και στην παραδοσιακή τεχνολογία που αναπτύχθηκε στην χώρα μας για την παραγωγή μεταξιού, μαρμάρου, πλίνθων και κεράμων, λαδιού και άλλων ξεχωριστών παραδοσιακών προϊόντων. Κάποια από αυτά στεγάζονται σε αναστηλωμένα εργαστήρια και βιομηχανικούς χώρους, όπως το υπαίθριο μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα, το μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα στο Βόλο, το μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στη Λέσβο, το μουσείο Ελιάς-Λαδιού στη Σπάρτη και το μουσείο Μετάξης στο Σουφλί. Διατηρώντας το αυθεντικό τους κέλυφος, τις καμινάδες, τους κλιβάνους και τα παλιά μηχανήματά τους, τα μουσεία αυτά κάνουν ένα ταξίδι στον χρόνο, παραμένοντας παράλληλα απόλυτα εναρμονισμένα με το περιβάλλον τους.
Υπάρχουν και τα σύγχρονα, ως προς το εξωτερικό τους, μουσεία του Ιδρύματος, όπως το μουσείο Περιβάλλοντος στη Στυμφαλία ή το μουσείο Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο. Όμως και αυτά τα σύγχρονα μουσεία είναι εναρμονισμένα απόλυτα με το περιβάλλον τους. Επιπλέον, δημιουργούν ζωντανούς πυρήνες πολιτισμού στην ελληνική περιφέρεια. Για τη δημιουργία και λειτουργία των μουσείων, το ΠΙΟΠ συνεργάζεται αποτελεσματικά με το Υπουργείο Πολιτισμού, την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, την τοπική κοινωνία, καθώς και με ευρύ δίκτυο ειδικών σε θέματα περιβάλλοντος και πολιτισμού. Το ΠΙΟΠ έχει δημιουργήσει επίσης δίκτυα συνεργασίας με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα, πολιτιστικούς φορείς, καθώς και με εξειδικευμένους επιστήμονες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στο ΠΙΟΠ λειτουργεί και βιβλιοθήκη, ανοιχτής πρόσβασης, μη δανειστική, όπου οι ερευνητές μπορούν να μελετήσουν και να φωτοτυπήσουν τις πηγές που τους ενδιαφέρουν. Η βιβλιοθήκη αριθμεί περίπου 57.000 ελληνικούς και ξενόγλωσσους τίτλους βιβλίων, καθώς και περιοδικές εκδόσεις. Οι τίτλοι είναι προσβάσιμοι μέσω ηλεκτρονικού καταλόγου από το περιβάλλον «Αργώ» του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης. Παράλληλα, διατίθενται και εκδόσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων διατριβές και άλλες πρωτότυπες μελέτες σε επιστημονικά πεδία όπως η προβιομηχανική τεχνολογία, η εξέλιξη του αστικού τοπίου και η οικονομική ιστορία, αλλά και έργα συναφή με τις θεματικές των μουσείων του ΠΙΟΠ.
Αυτή την περίοδο και ως 28 Απριλίου, το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας φιλοξενεί την έκθεση «Μια βαλκανική ιστορία».
Περισσότερες πληροφορίες στο:http://www.piop.gr/

Πηγή http://www.antinews.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top