νεα κρητη totalfitness news

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τους  κ.κ. Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών, Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: Ένταξη των Ν.Π.Ι.Δ. στο σύστημα Ενιαίας Αρχής Πληρωμής (ΕΑΠ)


Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Νικόλαος Συρμαλένιος καταθέτει αναφορά το έγγραφο του Δήμου Άνδρου της 31.01.2014 με αρ. πρωτ. 1045 σχετικά με την ένταξη των Ν.Π.Ι.Δ. στο σύστημα Ενιαίας Αρχής Πληρωμής (ΕΑΠ). Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι: «Αναφορικά με την επικείμενη ένταξη των Ν.Π.Ι.Δ. όλων των Δήμων της Ελλάδος στο σύστημα Ενιαίας Αρχής Πληρωμής (ΕΑΠ), προκύπτουν σοβαρότατα προβλήματα και ειδικότερα σε εκείνα που υλοποιούν χρηματοδοτούμενα προγράμματα όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι» και αυτό των Παιδικών Σταθμών. Δεδομένης λοιπόν της απαράδεκτης κατάστασης που έχει  δημιουργηθεί με τις καθυστερήσεις των χρηματοδοτήσεων των ανωτέρω προγραμμάτων (διάστημα έξι και πλέον μηνών και ενίοτε και χρόνο), η ένταξη κρίνεται από μη λογική έως και ανέφικτη. Συγκεκριμένα, τίθεται το πρόβλημα της καταβολής μισθών και πληρωμών μέσω της ΕΑΠ, καθότι πολλά από τα Ν.Π.Ι.Δ. δεν έχουν τα κεφάλαια ώστε να μπορούν να καταβάλλουν μηνιαίως μισθούς και πληρωμές ΙΚΑ για το προσωπικό των προγραμμάτων.»



Επισυνάπτεται το έγγραφο
Παρακαλούμε για την απάντηση και τις ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.


Αθήνα, 04.02.2014

Ο καταθέτων Βουλευτής



Νικόλαος Συρμαλένιος
                        
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                Άνδρος, 31/01/2014                                                                                                                                
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ                                                           Αρ.Πρωτ. :     1045             
ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

                                                                           ΠΡΟΣ:    
Δ/ΝΣΗ: ΑΝΔΡΟΣ
Πλαίσιο κειμένου: Ως πίνακας αποδεκτώνΤ.Κ.: 84500  ΑΝΔΡΟΣ
ΤΗΛ.: 2282 360 223
ΦΑΞ: 22820 23766
                                                                               

Θέμα: «Ζητείται άμεση λύση στην ένταξη των Ν.Π.Ι.Δ στο σύστημα Ενιαίας Αρχής Πληρωμής(ΕΑΠ)»
       Αναφορικά με την επικείμενη ένταξη των Ν.Π.Ι.Δ. όλων των Δήμων της Ελλάδος στο σύστημα Ενιαίας Αρχής Πληρωμής (ΕΑΠ), προκύπτουν σοβαρότατα προβλήματα και ειδικότερα σε εκείνα που υλοποιούν χρηματοδοτούμενα προγράμματα όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι» και αυτό των Παιδικών Σταθμών. Δεδομένης λοιπόν της απαράδεκτης κατάστασης που έχει  δημιουργηθεί με τις καθυστερήσεις των χρηματοδοτήσεων των ανωτέρω προγραμμάτων (διάστημα έξι και πλέον μηνών και ενίοτε και χρόνο), η ένταξη κρίνεται από μη λογική έως και ανέφικτη.
        Συγκεκριμένα, τίθεται το πρόβλημα της καταβολής μισθών και πληρωμών μέσω της ΕΑΠ, καθότι πολλά από τα Ν.Π.Ι.Δ. δεν έχουν τα κεφάλαια ώστε να μπορούν να καταβάλλουν μηνιαίως μισθούς και πληρωμές ΙΚΑ για το προσωπικό των προγραμμάτων. Επομένως, κρίνεται αναγκαία η αναμονή για την είσπραξη των χρηματοδοτήσεών τους. Από την άλλη πλευρά, τίθεται το θέμα της μη έγκαιρης πληρωμής του ΙΚΑ και ασφάλισης προσωπικού που επιφέρει πρόστιμο 10.500 €/ εργαζόμενο στην επιχείρηση που απασχολείται αυτός. Κατά συνέπεια, είτε επιλεγεί η έγκαιρη καταβολή εισφορών του ΙΚΑ για αποφυγή προστίμων χωρίς τους μισθούς εκτός του συστήματος ΕΑΠ,  είτε επιλεγεί η καθυστέρηση καταβολής εισφορών του ΙΚΑ έως ότου εισπραχθούν οι χρηματοδοτήσεις των προγραμμάτων, το αποτέλεσμα είναι μονόδρομος. Καταλήγει σε πρόστιμα έναντι των επιχειρήσεων και ποινικές ευθύνες έναντι των Προέδρων των Δ.Σ. των Ν.Π.Ι.Δ., οι οποίοι πρόκεινται για φυσικά αιρετά πρόσωπα. Δεν υπάρχει καμία λογική στα ανωτέρω όταν όλες οι λύσεις έχουν ως αποτέλεσμα τις ποινικές διώξεις.
       Αναφερόμενοι στη δική μας περίπτωση, η Κοινωφελής Επιχείρηση Κοινωνικής Προστασίας , Παιδείας και Περιβάλλοντος Δήμου Άνδρου υλοποιεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και το πρόγραμμα του Παιδικού Σταθμού. Έως  και σήμερα κατέβαλλε τις εισφορές του ΙΚΑ εμπρόθεσμα με χρήματα που προέρχονταν από πενιχρές χρηματοδοτήσεις του Δήμου, ώστε να  μην τίθεται ζήτημα προστίμων και κυρώσεων, καθώς και για την έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας. Σημειωτέον, η ασφαλιστική ενημερότητα κρίνεται ως απαραίτητο δικαιολογητικό για την είσπραξη των χρηματοδοτήσεων των προγραμμάτων. Παρά το γεγονός ότι γνωρίζαμε ότι επρόκειτο για παρατυπία, αναλαμβάναμε την ευθύνη προκειμένου: α) να είμαστε σε θέση να εισπράξουμε τις επιχορηγήσεις για την ομαλή ροή των προγραμμάτων β) να αποφεύγονται κυρώσεις και πρόστιμα από το ΙΚΑ και γ) να είναι ασφαλισμένο το προσωπικό. Στη συνέχεια, όταν εισπράτταμε τις επιχορηγήσεις, επιστρέφαμε στο ταμείο της Κοινωφελούς τα χρήματα που είχαμε καταβάλλει για το ΙΚΑ.
      Συνεπώς, οι συνθήκες που προκύπτουν, οδηγούν σε σφραγίσεις των Κοινωφελών Επιχειρήσεων ή άλλου είδους Ν.Π.Ι.Δ, στην απόλυση όλων των εργαζομένων τους με άμεση συνέπεια την κοινωνική εξαθλίωση τους και την αύξηση της ανεργίας, στην κατάργηση δομών πρόνοιας όπως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με συνακόλουθη την κοινωνική απομόνωση ανθρώπων της τρίτης ηλικίας ή ατόμων που χρήζουν ψυχολογικής-νοσηλευτικής φροντίδας και δε δύνανται οικονομικώς να την έχουν και τέλος στον αποκλεισμό παιδιών από προγράμματα των Παιδικών Σταθμών και την οικονομική επιβάρυνση των γονέων τους για την πιθανή εγγραφή τους σε ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς.
       Εν κατακλείδι, ζητούμε την ΑΜΕΣΗ παρέμβαση όλων των υπευθύνων με στόχο την εξεύρεση της ορθότερης λύσης στο ανωτέρω πρόβλημα, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις δυνατές παραμέτρους.



           Ο Δήμαρχος Άνδρου                                    Η Πρόεδρος του Δ.Σ.
                                                                                   Κοινωφελούς Επιχ/σης


             Ιωάννης Γλυνός                                         Βασιλοπούλου Μαρία





Πίνακας αποδεκτών:

1)      Γραφείο Πρωθυπουργού
2)      Γραφείο Υπουργού Οικονομικών
3)      Γραφείο Υπουργού Εργασίας
4)      Γραφείο Υφυπουργού Εσωτερικών
5)      Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος(ΚΕΔΕ)
6)      Γενικό Λογιστήριο του Κράτους-Ενιαία Αρχή Πληρωμής(ΕΑΠ)
7)      Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε (Ε.Ε.Τ.Α.Α Α.Ε)




Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top