νεα κρητη totalfitness news

to-stoixhma-kai-h-megalh-agwnia-ths-kybernhshs

Το στοίχημα και η μεγάλη αγωνία
 της κυβέρνησης

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  
Ούτε εκατοστό δεν αλλάζει τροχιά ο αρχικός σχεδιασμός  του πρωθυπουργού για την έξοδο της χώρας από την κρίση μέσα στους επόμενους μήνες.
Ο Αντώνης Σαμαράς, όπως γίνεται αντιληπτό από όποιον συνομιλεί μαζί του, παραμένει σταθερά προσηλωμένος στον οδικό χάρτη που έχει χαράξει με τους στενούς συνεργάτες του και παρακολουθεί συνεχώς ο ίδιος την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής. 
Επόμενος κρίσιμος σταθμός για την ελληνική οικονομία, όπως δήλωνε χθες και ανώτατη κυβερνητική πηγή, είναι η επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα για την έκθεση αξιολόγησης, προκειμένου να προχωρήσει η εκταμίευση της επόμενης δόσης. Για το λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς να ολοκληρώσουν μέσα στο Μάρτιο τα σχετικά προαπαιτούμενα, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι για το ζήτημα των αρτοποιών και για το θέμα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων να έχει βρεθεί ήδη λύση. 
Ωστόσο το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η εξεύρεση λύσης για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Εφόσον υπάρξει η συμφωνία με την τρόικα, η συζήτηση αυτή θα ξεκινήσει άμεσα και θα κορυφωθεί με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για το 2013 της ελληνικής οικονομίας από την Eurostat. 
Το χαμόγελο των κυβερνητικών στελεχών όταν ερωτούνται για το ύψος του πλεονάσματος και η απάντηση «αυτό είναι κάτι που θα εκπλήξει πολλούς», είναι χαρακτηριστικά των εκτιμήσεων που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου για το συγκεκριμένο ζήτημα. 
Μάλιστα, από τη στιγμή που η Eurostat βάλει τη σφραγίδα της στους υπολογισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, η ίδια ανώτατη κυβερνητική πηγή εκτιμούσε ότι θα πρέπει να υπάρξει και μια δήλωση στήριξης από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου.  
Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως, δεν φαίνεται να ανησυχούν από τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ( Όλι Ρεν κ.α.), καθώς πρόκειται για πρόσωπα τα οποία μέσα στους επόμενους μήνες θα αποχωρήσουν από τις θέσεις τους και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν μπορούν να επηρεάσουν έστω και κατ΄ελάχιστο τις κινήσεις της τρόικας και όλων όσοι θα έχουν λόγο για την τύχη του ελληνικού προγράμματος. 
Στο εσωτερικό πεδίο, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει αισιοδοξία για τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Οι «διπλές» γαλάζιες υποψηφιότητες φαίνεται ότι δεν απασχολούν ιδιαίτερα το επιτελείο της ΝΔ, καθώς η απάντηση στην επισήμανση ότι αυτές μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα είναι «οψόμεθα»!  
Σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, στην κυβέρνηση εκτιμούν πως η πραγματικότητα με τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε βασικά ζητήματα, κυρίως οικονομικής φύσεως, έδειξε πως έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί από την αρχή στην πολιτική φρασεολογία, σαν «δύο ξεχωριστά κόμματα» και όχι ως «συνιστώσες». 
Αναφορικά με το ζήτημα των εθνικών εκλογών, ο πρωθυπουργός επιμένει στο σχεδιασμό του για κάλπες το 2016, ενώ δεν θεωρείται πρόβλημα η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.  
Ο κοινοβουλευτικός αριθμός που μπορεί να «μπλοκάρει» τη συγκεκριμένη διαδικασία, είναι 121 βουλευτές, τη στιγμή που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαθέτει 71 άτομα, υπολογίζοντας και σε ένα ενδεχόμενο «μαξιλάρι» των 14 βουλευτών της ΔΗΜΑΡ.  
Ωστόσο στην κυβέρνηση θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζει…χωρίς τον ξενοδόχο, χωρίς δηλαδή το τι θα πράξει η ΔΗΜΑΡ σε περίπτωση που προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας ένα πρόσωπο της Αριστεράς, ευρείας αποδοχής.


Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top