νεα κρητη totalfitness news

«Στην Ελλάδα λείπει η περηφάνια για τη διαχρονική παιδεία μας. Μια παιδεία που σημάδεψε τον πολιτισμό της Ευρώπης και της Δύσης» Ι. Κ.«Στην Ελλάδα λείπει η περηφάνια για τη διαχρονική παιδεία μας. Μια παιδεία που σημάδεψε τον πολιτισμό της Ευρώπης και της Δύσης» Ι. Κ.

«Στην Ιταλία ισχύει το σύστημα της διδασκαλίας των αρχαίων κλασικών απ' το πρωτότυπο. Πολλοί νέοι εγγράφονται κάθε χρόνο στα Κλασικά Λύκεια και μελετούν με ενθουσιασμό τη γλώσσα και τη λογοτεχνία μας. Η αρχαία ελληνική γλώσσα είναι αυτή καθ' εαυτήν ύψιστο μορφωτικό αγαθό, που πρέπει να το διαφυλάξουμε. Δεν ανήκει μόνο σε εμάς. Ανήκει στην ίδια την Ευρώπη».

Μιλάμε με τον τηνιακής καταγωγής Ιωάννη Κορίνθιο, λέκτορα της Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλαβρίας, συγγραφέα σχολικών βιβλίων για την αρχαία ελληνική γλώσσα και γραμματεία και ενός Λεξικού της Αρχαίας Ελληνικής για τα Κλασικά Λύκεια της Ιταλίας.


- Πρόσφατα παρουσιάστηκε στην Τήνο το βιβλίο σας «Οι Ελληνες της Νάπολης και της Νοτίου Ιταλίας από τον 15ο έως τον 20ό αιώνα».
«Το βιβλίο μου αυτό, καρπός έρευνας δεκαετιών, είναι ένα ταξίδι στην ιστορία μιας παροικίας που σε λίγα χρόνια θα γιορτάσει τα 500 χρόνια μιας δυναμικής παρουσίας στη Νότια Ιταλία, μιας μεγάλης και ζωντανής παροικίας που κράτησε τη μνήμη των καταγωγικών της στοιχείων, τη γλώσσα και την εθνοθρησκευτική της ταυτότητα. Είναι η δική μου συμβολή στη διάσωση της συλλογικής μνήμης του ιστορικού παροικιακού ελληνισμού, ενός διάσπαρτου ελληνισμού, κομμάτι ενός μεγάλου συνόλου, που συντηρούσε συναισθηματικά και συνειδητά την ελληνικότητά του και που σχημάτιζε έναν ιστό, τον ιστό του απόδημου ελληνισμού».
- Το χρονικό μιας μαζικής αναγκαστικής αποδημίας;
«Είναι το χρονικό μιας εξόδου στην πρώιμη τουρκοκρατία. Η παροικία της Νάπολης συγκροτήθηκε από τους μαζικούς εκπατρισμούς, κυρίως χριστιανικών πληθυσμών της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, που είχαν συμπράξει με τους Ισπανούς για να αποσοβήσουν την οθωμανική εξάπλωση».
- Οι ιστορικές κοινότητες διέδωσαν την ελληνική παιδεία στην Ευρώπη και παράλληλα ευνόησαν τις πολιτιστικές και οικονομικές ανταλλαγές στη Μεσόγειο;
«Οι μεγάλες παροικίες συντηρούσαν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως με την Ηπειρο, τα Επτάνησα, τη Μάνη και την Κύπρο. Αυτές οι ελεύθερες εστίες των Ελλήνων αποτέλεσαν κέντρα κοινωνικής συνοχής και εθνικής αφύπνισης, σημαντικούς παράγοντες της παλιγγενεσίας, κέντρα προβολής της ελληνικής παιδείας στη Δύση και κέντρα μετακένωσης του ευρωπαϊκού πολιτισμού στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ιστορία τους είναι στενά συνυφασμένη με τη νεότερη ελληνική ιστορία και με την ιστορία των χωρών υποδοχής».
- Μπόλιασμα ελληνισμού;
«Αυτό ήταν η διασπορά στις χώρες αυτές. Ηταν μια σπορά που ευνόησε τις επαφές και τις καθ' όλου ανταλλαγές ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή. Το βιβλίο μου είναι μια πρώτη συστηματική εργασία για μία από τις ακμαιότερες ιστορικές παροικίες. Εύχομαι η έρευνά μου να συνεχιστεί γιατί υπάρχουν πολλά περιθώρια για περαιτέρω μελέτη».
- Κάποιοι στην Ελλάδα ζητούν κατάργηση των Αρχαίων...
«Γνωρίζω ότι συζητείται πολύ στην Ελλάδα το θέμα της διδασκαλίας των Αρχαίων και ότι κάποιοι προτείνουν και μείωση των ωρών διδασκαλίας. Αντίθετα, εδώ στην Ιταλία συνεχίζουν οι καθηγητές να διδάσκουν τα Αρχαία Ελληνικά. Οι Ιταλοί θεωρούν τον ελληνισμό καθ' εαυτόν ιθαγενές στοιχείο στη μεσημβρινή Ιταλία, που μοιράζεται μαζί μας μια μακραίωνη πολιτιστική κληρονομιά. Δεν μας φτάνει η διδακτική ζημιά που έγινε με την κατάργηση του πολυτονικού και τώρα κάποιοι ανίδεοι τολμούν να προτείνουν και τη μείωση της διδασκαλίας;
»Κάποια ασυγχώρητα ορθογραφικά λάθη οφείλονται σε εκείνη την κατάργηση. Καλό είναι να το ομολογήσουμε: Η γλώσσα είναι η ταυτότητά μας! Και μια καλή γνώση της αρχαίας βοηθά σημαντικά και τη γνώση και την καλή χρήση της νεοελληνικής».
ΠΗΓΗ: www.enet.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top