νεα κρητη totalfitness news


Κρύο και υγρασία μας φέρνουν... εγκεφαλικό!

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, η υψηλή υγρασία αλλά και οι απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας μέσα στη μέρα αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που συνδέει τον καιρό με την πιθανότητα ενός τέτοιου επεισοδίου.

Σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο για τα εγκεφαλικά, που διοργάνωσε η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση στην Καλιφόρνια, όσο το θερμόμετρο ανεβαίνει και η υγρασία πέφτει, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος ενός εγκεφαλικού, με αποτέλεσμα τα εγκεφαλικά να είναι συχνότερα το χειμώνα και αραιότερα το καλοκαίρι.
Όταν κάνει κρύο, τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται, γεγονός που αυξάνει την αρτηριακή πίεση και άρα τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Γενικότερα οι ακραίες καιρικές συνθήκες μπορούν να πυροδοτήσουν μια αντίδραση καρδιαγγειακού στρες στον οργανισμό, καθώς προκαλούν την απελευθέρωση ουσιών που κάνουν το αίμα πιο πυκνόρευστο και άρα πιο πιθανό να εμφανίσει θρόμβωση. Ανάλογες στρεσογόνες επιδράσεις έχει στο καρδιαγγειακό σύστημα και η μεγάλη υγρασία.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι:

  • Οι χαμηλότερες ετήσιες θερμοκρασίες αυξάνουν τόσο τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, όσο και τους θανάτους, από εγκεφαλικό.
  • Για κάθε αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό Φαρενάιτ (που ισοδυναμεί με περίπου μισό βαθμό Κελσίου), μειώνεται κατά 0,86% η πιθανότητα εισαγωγής σε νοσοκομείο και κατά 1,1% η πιθανότητα θανάτου λόγω εγκεφαλικού.
  • Όσο αυξάνεται το μέσο επίπεδο υγρασίας στην ατμόσφαιρα, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος εγκεφαλικού.
  • Ακόμα, όσο πιο μεγάλες είναι οι ημερήσιες μεταβολές της θερμοκρασίας (δηλαδή η διαφορά ανώτερης και κατώτερης θερμοκρασίας μέσα σε ένα 24ωρο), τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος.

http://www.news.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top