νεα κρητη totalfitness news


ΕΣΕΕ: Ανησυχία για το καθεστώς ίδρυσης και αδειοδότησης των επιχειρήσεωνΗ ΕΣΕΕ, μελετώντας το σχέδιο που παρουσιάστηκε, προβαίνει σε τρεις επισημάνσεις, επιδιώκοντας τη βελτίωση της νομοθετικής παρέμβασης
«Υπό προϋποθέσεις», εκτιμά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) ότι μπορεί το σχέδιο νόμου για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, να αποτελέσει μία σημαντική μεταρρύθμιση.

Η ΕΣΕΕ, μελετώντας το σχέδιο που παρουσιάστηκε, προβαίνει σε τρεις επισημάνσεις, επιδιώκοντας τη βελτίωση της νομοθετικής παρέμβασης.

Πρώτον, όπως επισημαίνει η Συνομοσπονδία, ορισμένες έννοιες που χρησιμοποιεί ο νόμος πρέπει να είναι δεκτικές ασφαλούς περιεχόμενου. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι έννοιες όπως «στάθμιση έννομων αγαθών», «εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος από την άσκηση της οικονομικής δραστηριότητας», «βιώσιμη ανάπτυξη στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας» κλπ δεν συνιστούν σταθερές νομικές έννοιες και ίσως αφήνουν περιθώριο αυθαίρετων ερμηνειών και ενεργειών.

Σημειώνει, επίσης, ότι οι ελεγκτικές εξουσίες προβληματίζουν τον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς οι εντεταλμένοι υπάλληλοι θα έχουν ρητά αρμοδιότητες φορολογικού ελεγκτή και θα μπορούν να κλείνουν τον επαγγελματικό χώρο, να σφραγίζουν βιβλία ή έγγραφα και να ενεργούν έρευνες ακόμη και στα σπίτια των επιχειρηματιών. Σε όλες αυτές τις ελεγκτικές διαδικασίες, υποστηρίζει η Συνομοσπονδία, οι δικαστικές εγγυήσεις δείχνουν να μένουν στις παρυφές, ενώ προβληματίζει επίσης η δυνατότητα για εκτεταμένη χρήση ιδιωτών στην άσκηση των ελεγκτικών καθηκόντων.

Τρίτον, σύμφωνα με τις διατάξεις του σχεδίου, σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να προβλέπεται η χορήγηση άδειας λειτουργίας (άρθρο 7) και εν συνεχεία, σύμφωνα με το άρθρο 25, αρμόδιες Αρχές για την χορήγηση άδειας λειτουργίας είναι οι κατά τόπο αρμόδιες περιφέρειες.
Όμως, τονίζει η ΕΣΕΕ, χωρίς τον καθορισμό «χρήσεων γης» και τη χρήση της «Γεωβάσης» κρίνεται παρακινδυνευμένη η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων αδειοδότησης υπερκαταστημάτων από τα δημοτικά στα περιφερειακά συμβούλια.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, όπως σημειώνει η Συνομοσπονδία, διαταράσσει τις ισορροπίες στο περιφερειακό εμπόριο και τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες δεν θα αντέξουν στον διαρκώς εντεινόμενο ανταγωνισμό των μεγάλων επιχειρήσεων λιανικής, με αποτέλεσμα τη διάρρηξη του τοπικού κοινωνικού ιστού.

«Πρέπει να αποσαφηνισθεί η συγκεκριμένη διάταξη και να διατηρηθεί η δυνατότητα των δήμων στις τοπικές αγορές να αποφασίζουν για τα του οίκου τους» καταλήγει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.
http://www.briefingnews.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top