νεα κρητη totalfitness news


ΕΟΠΥΥ: Αρνούνται να παραδώσουν τα κλειδιά οι γιατροί Η πρώτη μεγάλη κίνηση για το μετασχηματισμό του ΕΟΠΥΥ ξεκινά τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου με τη μετατροπή των πολυϊατρείων σε κέντρα υγείας αστικού τύπου.

Ωστόσο, η μετάβαση στο νέο πάροχο υγείας δε θα γίνει "αναίμακτα", όπως φαίνεται.


Μέχρι τη Δευτέρα έχει δώσει διορία η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ στους γιατρούς να παραδώσουν τα πολυϊατρεία, ωστόσο εκείνοι αρνούνται να παραδώσουν τα κτίρια.



Η διαδικασία παραλαβής έχει χρεωθεί ως ευθύνη των διευθυντών των περιφερειακών διευθύνσεων υγείας.

Για να γίνει η μετάβαση στο νέο φορέα, έχει προβλεφθεί από το υπουργείο Υγείας ότι τα πολυϊατρεία θα παραµείνουν κλειστά για έναν μήνα και εν συνεχεία θα ανοίξουν υπό το νέο καθεστώς.
Μέχρι τη δημιουργία των κέντρων υγείας αστικού τύπου, οι γιατροί καλούνται να σκεφτούν αν θα παραμείνουν στο καθεστώς του ΕΟΠΥΥ με αποκλειστική απασχόληση ή θα ιδιωτεύσουν.

Η Εκτελεστική Γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ - ΕΟΠΥΥ) καλεί τους γιατρούς μαζί με τους ασφαλισμένους να παρίστανται στις Μονάδες τους, προκειμένου "να στηρίξουν τη νομιμότητα και να αποτρέψουν το κλείσιμό τους και παράλληλα, κάνει λόγο για "βίαιη σφράγιση όλων των Μονάδων, πριν καν δημοσιευθεί ο νόμος".

Συγκεκριμένα, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ Δάφνης - Αγίου Δημητρίου, που αποφάσισαν να μην παραδώσουν το κτίριο στη διοίκηση, διοργανώνουν στις 09:00 της Δευτέρας 17 Φεβρουαρίου συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το πολυϊατρείο και απευθύνουν κάλεσμα στους πολίτες "να τους βοηθήσουν και να αντισταθούν, ώστε να αντιστρέψουν όλοι μαζί την ουσιαστική κατάργηση της πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας".
"Αυτός που δεν θα παραδίδει δημόσια περιουσία, θα αναλαμβάνει και την ευθύνη", σημείωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην τηλεόραση του Mega, αναφορικά με την πρόθεση γιατρών του ΕΟΠΥΥ στο πολυϊατρείο της Δάφνης-Αγίου Δημητρίου να λειτουργήσουν το κτίριο κατά τη μεταβατική περίοδο ως κοινωνικό αυτοδιαχειριζόμενο ιατρείο.

Η συζήτηση διεξήχθη, με αφορμή την εκπεφρασμένη άρνηση αρκετών γιατρών του ΕΟΠΥΥ των πολυιατρείων του Οργανισμού, να παραδώσουν τα κτίρια, όπου στεγάζονται ιατρικές υπηρεσίες και τα οποία αναμένεται να μετατραπούν σε κέντρα υγείας αστικού τύπου.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε: "Aν κάποιοι νομίζουν ότι θα κάνουν ανταρσία και θα γίνουν ήρωες, μην ονειρεύονται. Δε θα κάνουμε τίποτα απολύτως. Έχουμε καταγράψει όλα τα μηχανήματα και τα υλικά των πολυιατρείων. Κάθε καταστροφή του ενός ευρώ, θα καταλογισθεί σε αυτόν, που δεν παρέδωσε".

Ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ, θα παραδοθούν σε ποσοστό 99%.

Αντίστοιχα, το Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά προγραμματίζει συγκέντρωση στις 07:30 της Δευτέρας, μπροστά στα ιατρεία ΕΟΠΥΥ της Νίκαιας.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις οργανώνονται και σε άλλα πολυϊατρεία στην Αττική και στην επαρχία.

Στο πλευρό των γιατρών του ΕΟΠΥΥ στέκονται και οι νοσοκομειακοί γιατροί. Η ΟΕΝΓΕ απευθύνει κάλεσμα στους γιατρούς που την απαρτίζουν να συμμετάσχουν στην περιφρούρηση των πολυϊατρείων, αναφέροντας ότι "η μεταφορά όλης της ιατρικής και νοσηλευτικής κίνησης στα παραπαίοντα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα διαλύσει και τη δευτεροβάθμια περίθαλψη".

"Τα πολυϊατρεία θα κλείσουν για 30 μέρες και όχι για πάντα", τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και εξήγησε ότι το κλείσιμό τους επιβάλλεται "για να ενωθούν τα δύο συστήματα που ήταν πριν παράλληλα, του ΕΟΠΥΥ και των Κέντρων Υγείας των νοσοκομείων, σε ένα ενιαίο σύστημα".

Πώς θα εξυπηρετούνται όμως μέχρι τότε οι πολίτες; Ο κ. Γεωργιάδης δεν έδωσε απάντηση επ' αυτού, αλλά αντιθέτως, σχολίασε: "Τρεις μήνες που κάνουν απεργία οι γιατροί και είναι κλειστά τα πολυϊατρεία, ο κόσμος πώς εξυπηρετείται; Τρεις μήνες κλειστά είναι".

"Όπως εξυπηρετούνται αυτούς τους τρεις μήνες της απεργίας, δηλαδή μέσα από τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που εξακολουθούν να λειτουργούν, μέσω των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων, και μέσω των κέντρων υγείας του ΕΣΥ, έτσι θα εξυπηρετηθούν και για τον ένα μήνα που γίνεται αυτή η διοικητική συνένωση", υποστήριξε.

Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ, στο πλαίσιο της οικονομικής εκκαθάρισης του προηγούμενου καθεστώτος, ζητά από τους γιατρούς να καταβάλουν 18.000.000 ευρώ σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, προκειμένου να λάβουν τα δεδουλευμένα τους.

Συγκεκριμένα, με βάση τους υπολογισμούς του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, που κάνει και την καταγγελία για τις αιτιάσεις του Οργανισμού, οι γιατροί που εξυπηρετούν ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και οι οποίοι, όπως αναφέρουν, δεν έχουν πληρωθεί ακόμα από τον ΕΟΠΥΥ για επισκέψεις ασφαλισμένων του 2011, θα πρέπει να πληρώσουν το 2,5% - μαζί με το ΦΠΑ ανεβαίνει στο 3,1% - των οφειλών του ΕΟΠΥΥ στις ιδιωτικές ελεγκτικές ετιαρείες για να ελέγξουν τα παραστατικά τους, προκειμένου ο ΕΟΠΥΥ να τους πληρώσει.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γιώργος Πατούλης,  τόνισε: "Οι γιατροί ζητούν τα ψίχουλα που τους οφείλει ο ΕΟΠΥΥ, ενώ ο ίδιος ο Οργανισμός, φτάνει στο κατάντημα του εκβιασμού να ζητά να πληρώσουν οι γιατροί 18 εκατομμύρια ευρώ στις Ιδιωτικες Ελεγκτικές Εταιρείες, προκειμένου να λάβουν τα δεδουλευμένα τους".

Ο ΙΣΑ, σημείωσε με έμφαση ο κ. Γ. Πατούλης, απαιτεί τώρα την παραίτηση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και την έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση.

Παράλληλα, ο ΙΣΑ καλεί όλους τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς μέλη του να αναστείλουν τις συμβάσεις τους με τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίες ούτως ή άλλως τον επόμενο μήνα καταργούνται μετά την δημοσίεση του νόμου για την πρωτοβάθμια φορντίδα υγείας, και να συνταχθούν σε μια πανιατρική προσπάθεια διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους, των δεδουλευμένων οφειλών τους και της αξιοπρέπειας τους.


http://www.news.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top