νεα κρητη totalfitness news

Θ. Σκορδάς: «Συνεχίζουμε να έχουμε πρόβλημα με την ακρίβεια»

Θ. Σκορδάς: «Συνεχίζουμε να έχουμε πρόβλημα με την ακρίβεια». Από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στα τρόφιμα στην Ελλάδα.

«Συνεχίζουμε να έχουμε πρόβλημα ακρίβειας, αλλά αυτό πλέον οφείλεται στην μεγάλη συρρίκνωση των εισοδημάτων και στην υψηλή έμμεση φορολογία», τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Θανάσης Σκορδάς παρουσιάζοντας την ετήσια έρευνα για την εξέλιξη των τιμών στη διάρκεια του 2013. Βέβαια ο πληθωρισμός μειώθηκε στο - 1,71%, γεγονός που οφείλεται στην  μείωση της ζήτησης.

Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα «στην Ελλάδα καταγράφεται ένας από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στα τρόφιμα (13%). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Μάλτα είναι μηδενικός, στην Ιταλία και την Ισπανία 4%, στην Ιρλανδία 4,8%, στην Κύπρο 5%, στην Γαλλία 5,5%, στην Ολλανδία, το Βέλγιο και την Πορτογαλία 6% και στη Γερμανία 7%».
Παρ΄ όλα αυτά οι τιμές στα προιόντα διατροφής και τα μη αλκοολούχα ποτά μειώνονται για δεύτερο συνεχόμενο έτος, ενώ στην υπόλοιπη Ευρωπαική Ενωση συνεχίζουν να αυξάνονται.

Η κατηγορία μεταξύ των προιόντων διατροφής που φαίνεται να ανθίσταται είναι των γαλακτοκομικών προιόντων και των αυγών - αντίστοιχη τάση παρατηρείται και στην Ευρωπαική Ενωση. Τούτο οφείλεται στο γεγονός ότι οι τιμές παραγωγού του γάλακτος στην Ευρωπαική  Ενωση στη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων έχουν αυξηθεί σημαντικά, γεγονός που πιέζει και τις τιμές της εγχώριας παραγωγής. Επίσης η αλλαγή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με την παραγωγή των αυγών έχει επιβαρύνει το κόστος παραγωγής.

Επίσης εκτός από τα γαλακτοκομικά και στα αυγά η επιβάρυνση των τιμών των αλκοολούχων ποτών και του καπνού οφείλεται στην αύξηση της φορολογίας, της υγείας οφείλεται στην αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων και της στέγασης λόγω της αύξησης του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ωστόσο η ακρίβεια καταγράφεται με εξαιρετικά σαφή τρόπο από το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη 10η θέση με βάση τον κατώτατο μισθό και στην 14η θέση με βάση την αγοραστική δύναμη.
Κι όπως εξήγησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης η ακρίβεια των ειδών διατροφής αν και η συνολική κατηγορία κινείται με αρνητικό πρόσημο οφείλεται στο γεγονός ότι πρόκειται για προιόντα με ανελαστική ζήτηση, ενώ παράλληλα υπάρχει μείωση της παραγωγής σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προιόντα και παράλληλα αύξηση του συνολικού κόστους, με εξαίρεση το κόστος εργασίας.

Ερωτώμενος αν πρόκειται να μειωθεί η φορολογία στα βασικά είδη διατροφής ο κ. Σκορδάς δήλωσε ότι όπως έχει πεί ο πρωθυπουργός «στόχος μας είναι να πάμε σε φορολογικές ελαφρύνσεις και όχι σε νέες επιβαρύνσεις» αλλά πρόκειται για θέμα το οποίο θα συζητηθεί στο μέλλον, σε ένα συνολικότερο πλαίσιο φορολογικών αλλαγών. 
Αλλα είδη, όπως το μέλι, το κατσίκι και το αρνί, ο καφές, το σπορέλαιο, το ψωμί, οι σοκολάτες, τα όσπρια, τις ελιές και τα αυγά, η μείωση των τιμών κυμάνθηκε μεταξύ 3,5% και 1% κατά μέσο όρο.

Όμως, θετική συμβολή φαίνεται ότι είχαν επίσης μια σειρά μέτρων και  μεταρρυθμίσεων όπως η θέσπιση εκπτωτικών περιόδων, η Κυριακάτικη λειτουργία των μικρών καταστημάτων, η λειτουργία της αγοράς καταναλωτή, η εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά  και  η απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων

http://www.tovima.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top