νεα κρητη totalfitness news


Απόρρητο έγγραφο ΔΝΤ: Αποκαλύψεις για το ελληνικό μνημόνιο

Αποκαλυπτικές πληροφορίες για την εποχή που ακόμη στηνόταν το ελληνικό μνημόνιο φέρνει στο φως απόρρητο έγγραφο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δημοσιεύει η Wall Street Journal.

Το έγγραφο επισημαίνει την "κατηγορηματική άρνηση" της ελληνικής πλευράς να δεχτεί αναδιάρθρωση χρέους το 2010.
Το ΔΝΤ ανέφερε τότε "ότι η αναδιάρθρωση χρέους αποκλείστηκε από τις ίδιες τις ελληνικές αρχές". Πρόσθεσε, ότι υπήρχαν συζητήσεις για PSI στο πρότυπο της πρωτοβουλίας της Βιένης αλλά αυτό δεν ήταν δυνατό γιατί τα ελληνικά ομόλογα ήταν μοιρασμένα μεταξύ αγνώστου αριθμού κατόχων, ενώ το 90% εξ αυτών δεν είχε ρήτρα συλλογικής ευθύνης.
Όπως γράφει στην εμπιστευτική έκθεση, Αργεντινή, Βραζιλία, Ινδία, Ρωσία και Ελβετία επεσήμαναν ότι λείπει κάτι από το πρόγραμμα: θα έπρεπε να περιέχει, αναδιάρθρωση χρέους και με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI). Μάλιστα, η Αργεντινή άσκησε ιδιαίτερη κριτική λέγοντας ότι επαναλαμβάνονται τα λάθη που συνέβησαν στη χώρα της το 2001.
Επίσης κάνει λόγο για σοβαρή καθυστέρηση στο αίτημα για βοήθεια από το Ταμείο.
Ακόμη αναφέρει τη δέσμευση το Μάιο του 2010 τριών κρατών να μην πουλήσουν ελληνικά ομόλογα οι τράπεζές τους. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι : Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία, μετέφεραν τη δέσμευση των τραπεζών τους να στηρίξουν την Ελλάδα διατηρώντας την έκθεσή τους στα ελληνικά ομόλογα.
Κατά τις διαβουλεύσεις για το αν θα δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα, πολλά μέλη του διοικητικού συμβουλίου είχαν σοβαρές αμφιβολίες και διαφωνίες αν η λύση αυτή θα απέδιδε. Σχεδόν ένα στα τρία μέλη του συμβουλίου του ΔΝΤ έγειραν σοβαρά ερωτήματα για το σχεδιασμό της διάσωσης, υποστηρίζοντας ότι οι προβλέψεις ανάπτυξης ήταν μη ρεαλιστικές ενώ τόνιζαν το πρόγραμμα θα ήταν αδύνατον να πετύχει χωρίς αναδιάρθρωση χρέους.
"Το ελληνικό σχέδιο διάσωσης δεν ήταν ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά για την ίδια την Ευρωζώνη", φέρεται να δήλωσε ένας από τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση του 2010.
Ορισμένοι επεσήμαναν πως το πρόγραμμα ζητούσε παρά πολλά από τους Έλληνες χωρίς να ζητάει κάτι από τους πιστωτές της.
Επίσης Κίνα, Αίγυπτος και Ελβετία τόνισαν τον κίνδυνο να υπάρχουν προβλήματα και διφωνίες στο εσωτερικό της τριμερούς (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) κατά την τριμηνιαία διαδικασία επικαιροποίησης του μνημονίου.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top