νεα κρητη totalfitness news

Ποια πολιτική βοήθεια ζήτησε ο Σαμαράς από την Ευρωζώνη πριν τις εκλογές
Σε τρεις κινήσεις στήριξης της κυβέρνησης Σαμαρά εν όψει των ευρωεκλογών σχεδιάζει να προχωρήσει το επόμενο διάστημα και μέχρι τον Μάιο η Ευρωζώνη.

Στο πλαίσιο της πολιτικής στήριξης την οποία επιδιώκει εδώ και αρκετούς μήνες ο Ελληνας πρωθυπουργός, οι Ευρωπαίοι αναμένεται να συμβάλλουν στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, να παραπέμψουν για μετά τις εκλογές τη συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό και να προαναγγείλουν τρόπους ελάφρυνσης του χρέους της χώρας.
Αναλυτικά:
  1. Ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, η οποία έχει αρχίσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο: Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα θα δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία σε κάποια πολιτικώς ευαίσθητα θέματα, όπως η άρση των περιορισμών στις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Κοινοτικές πηγές λένε πως θα αφήσουν την κυβέρνηση να κινηθεί μονομερώς, όπως έγινε στην περίπτωση των πλειστηριασμών και δεν θα επιμείνουν στο να ψηφιστούν οι όποιες αλλαγές από τη Βουλή. Στο δημοσιονομικό πεδίο, οι διαφορές που υπήρχαν στο παρελθόν για το κενό του 2014 και του 2015 έχουν αμβλυνθεί μετά το μεγαλύτερο από τις προβλέψεις πλεόνασμα του 2013. Επί της ουσίας θέμα σκληρών δημοσιονομικών μέτρων δεν πρόκειται να τεθεί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που συστήνει ο ΟΟΣΑ. Η μεν τρόικα πιέζει για την εφαρμογή του συνόλου των μέτρων, ενώ η Αθήνα δεν έχει οριστικοποιήσει τη θέση της σε ό,τι αφορά το γάλα και τα φάρμακα. Τα υπόλοιπα ανοικτά θέματα θεωρούνται ήσσονος σημασίας για να καθυστερήσουν ακόμη περισσότερο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η τρόικα θα επιστρέψει εντός της επόμενης εβδομάδας, με στόχο να υπάρξει συμφωνία έως το Eurogroup της 10ης Μαρτίου. Εάν έως τότε δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές εκθέσεις, η τυπική έγκριση εκταμίευσης της δόσης, η οποία θα ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ, θα γίνει με τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης κάποια στιγμή. Η εκταμίευση προβλέπεται να γίνει τμηματικά από τις αρχές Απριλίου.
  2. Μετά τις Ευρωεκλογές οι αποφάσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού: Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό γίνεται ύστερα από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να μην γίνεται συζήτηση για νέο δάνειο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Εξάλλου και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης αντιλαμβάνονται ότι μια τέτοια συζήτηση θα ενισχύσει τους ευρωσκεπτικιστές των χωρών τους. Το μόνο πρόβλημα είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο έχει ήδη αναστείλει την καταβολή των δικών του δόσεων λόγω της ύπαρξης του χρηματοδοτικού κενού. Το καταστατικό του ΔΝΤ προβλέπει ότι δεν καταβάλει δόσεις εάν το πρόγραμμα δεν είναι πλήρως χρηματοδοτημένο. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ασκούν πιέσεις να αρκεστεί σε μια δέσμευση ότι η Ευρωζώνη θα καλύψει το όποιο χρηματοδοτικό κενό υπάρχει.
  3. Εναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους: Μπορεί οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να εμφανίζονται δύσπιστοι για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 που τους παρουσίασε το υπουργείου Οικονομικών, αλλά τα στελέχη της τρόικας θεωρούν δεδομένο ότι αυτό υπάρχει και ότι είναι πολύ υψηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις για 812 εκατ. ευρώ. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα επιβεβαιωθεί από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία στις 23 Απριλίου. Ετσι, στις 5 Μαΐου το Eurogroup μπορεί να προχωρήσει σε μια γενικόλογη δήλωση περί υλοποίησης της παλαιότερης δέσμευσής του για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Με αυτές τις τρεις κινήσεις, ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνηση θα πάνε στις Ευρωεκλογές:
  • Εχοντας κλείσει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα χωρίς νέα μέτρα και με «νίκες» σε κάποια ζητήματα όπως οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.
  • Με το θέμα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού, δηλαδή του νέου δανείου και του νέου Μνημονίου να βρίσκεται εκτός ημερήσιας διάταξης
  • Με μια υπόσχεση για ελάφρυνση του χρέους
  • Με πιστοποιημένο πρωτογενές πλεόνασμα και εξαγγελίες για την διανομή ενός μέρους του με τη μορφή παροχών.


Πηγή:  iefimerida.gr 

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top