νεα κρητη totalfitness news

freno-apo-tomsen-mazoyx-kai-mors-sto-prwtogenes-pleonasma
Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος
Λόγο στο ύψος και τον τρόπο διανομής του πρωτογενούς πλεονάσματος επιδιώκουν να έχουν οι επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι επί της ουσίας αν και αναγνωρίζουν ότι αυτό θα κινηθεί
σε επίπεδα κοντά στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, αμφισβητούν ότι αυτό είναι διαχειρίσιμο και άρα μπορεί να μοιρασθεί από την κυβέρνηση. 
Σύμφωνα με το μνημόνιο, το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος που επιτυγχάνει η Ελλάδα, πάνω από τον προβλεπόμενο στόχο, μπορεί να διανέμεται ελευθέρως από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ το υπόλοιπο 30% κατευθύνεται απευθείας για την απομείωση του χρέους. 
Για το 2013 η Ελλάδα είχε ως στόχο «μηδέν» και συνεπώς από το σύνολο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 70% μπορεί να διανεμηθεί. Για το 2014, η Ελλάδα έχει ως στόχο να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με το 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 2,5 δις. Ευρώ, και συνεπώς θα μπορεί να μοιράσει μόνον το ποσό που υπερβαίνει το στόχο.  
Η δυσκολία του εγχειρήματος, εφεξής, καταδεικνύει και την αποφασιστικότητα των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου να δώσουν φέτος ό,τι μπορούν προς τους πολίτες που δοκιμάζονται καθώς είναι αμφίβολο αν αυτό θα μπορέσει να επαναληφθεί και του χρόνου.
Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι οι κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς θεωρούν ότι ένα σημαντικό τμήμα του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν είναι βιώσιμο, υπό την έννοια ότι οφείλεται σε μέτρα που δεν θα επαναληφθούν και το 2014. Ζητούν, συνεπώς, από το σύνολο του πρωτογενούς να αφαιρεθούν τα ποσά που προέρχονται από μη επαναλαμβανόμενα μέτρα και στη συνέχεια να υπολογιστεί τι μπορεί να δώσει η ελληνική πλευρά. 
Οι πιστωτές, σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, εμφανίζονται προβληματισμένοι και με τον τρόπο που έχει επιλέξει η Ελλάδα να διανείμει το πλεόνασμα. Αν και κατανοούν τη συγκυρία, θεωρούν ότι θα ήταν σκόπιμο αυτά τα κεφάλαια αντί να πάνε σε εφάπαξ οικονομικές ενέσεις να διατεθούν για την υποστήριξη επενδυτικών σχεδίων που μακροπρόθεσμα θα μπορούσαν να αποδώσουν σε ανάπτυξη και περιορισμό της ανεργίας. 
Για τον κ. Σαμαρά, ωστόσο, αλλά και για τον κ. Βενιζέλο η διανομή του πρωτογενούς αποτελεί δέσμευση αλλά και προϋπόθεση για μία καλή επίδοση στις επικείμενες εκλογές. Συνεπώς, η γραμμή διαπραγμάτευσης με την τρόικα προβλέπει την «υπεράσπιση» των επιτευγμάτων του προϋπολογισμού και την εξασφάλιση ενός ποσού άνω του 1 δισεκατομμυρίου προς ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.


Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top