νεα κρητη totalfitness news

troika-themaΤεχνική αντιπροσωπεία, που φτάνει σήμερα στην Αθήνα, θα μαζέψει στοιχεία που θα στείλει στους Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς.

Των Μάριου Χριστοδούλου, Κώστα Τσάβαλου

Σημάδια ζωής έδωσε η τρόικα, η οποία, μετά τη σιγή ασυρμάτου που τήρησε για μεγάλο χρονικό διάστημα, εξέπεμψε σήμα ότι επιστρέφει στην Αθήνα προκειμένου να «ξεμπλοκάρουν» οι διαπραγματεύσεις για τα ανοιχτά ζητήματα.

Μήνυμα το οποίο εστάλη με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) αναφέρει ότι η τεχνική αντιπροσωπεία της τρόικας φτάνει σήμερα στη χώρα μας και από αύριο ξεκινά επαφές σε Γενικό Λογιστήριο, Τράπεζα της Ελλάδος και στα υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας. Η εντολή που έχουν πάρει τα τεχνικά κλιμάκια της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ είναι να συλλέξουν στοιχεία τα οποία έχουν να κάνουν με το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2013 (έσοδα, δαπάνες, πρωτογενές πλεόνασμα, δημόσιες επενδύσεις), αλλά και με κρίσιμα μεγέθη της οικονομίας (ΑΕΠ, ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κ.λπ.) και αποτελούν την «πυξίδα» της ελληνικής οικονομίας.

Τα στοιχεία αυτά θα κωδικοποιηθούν σε μια έκθεση που θα σταλεί σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον και θα έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν οι Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ στη διάρκεια της πτήσης τους προς Ελλάδα. Εκτιμάται ότι σε μια βδομάδα από σήμερα και μέχρι την επόμενη Δευτέρα οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έχουν πατήσει το πόδι τους στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», πιάνοντας αμέσως δουλειά σε ό,τι έχει να κάνει με τα προαπαιτούμενα και τις δράσεις που πρέπει να εκπληρώσει η κυβέρνηση για να μπορέσει να πάρει τη δόση των 4,9 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από το τελευταίο τρίμηνο του 2013. Με τον τρόπο αυτό, η διαπραγμάτευση θα μπει κατευθείαν στο «ψητό» και δη από το δημοσιονομικό «κενό» του 2014 και τα μέτρα που πρότεινε η ελληνική πλευρά για την κάλυψή του, καθώς και τις νέες ανάγκες χρηματοδότησης για τη διετία 2014-2015 μέχρι και για το τρίτο μνημόνιο.

Στα ακανθώδη ζητήματα περιλαμβάνονται επίσης η απαίτηση της τρόικας για την κάλυψη της «τρύπας» των 800 εκατ. ευρώ που θα ανοίξει στα ασφαλιστικά ταμεία από τη σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών, αλλά και από τη μη εφαρμογή του μέτρου του 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων. Τον «λογαριασμό» με τα επιπλέον μέτρα αυξάνει και η απόφαση-βόμβα του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν στις αποδοχές των ενστόλων. Τούτο στάθηκε αφορμή για τους δανειστές να ζητήσουν ισοδύναμες παρεμβάσεις 500 εκατ. ευρώ, ώστε να εξουδετερωθεί η «νάρκη» στο Μεσοπρόθεσμο.

Στη Φρανκφούρτη ο Στουρνάρας

Εν τω μεταξύ, στη Φρανκφούρτη θα μεταβεί αύριο ο Γιάννης Στουρνάρας στο πλαίσιο επαφών που θα έχει με εκπροσώπους του επιχειρηματικού και του τραπεζικού τομέα. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank, Γιούργκεν Φίτσεν, και το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας (Deutsche Bundesbank). Θα προηγηθεί ομιλία του Ελληνα υπουργού σε γεύμα της Λέσχης Εμπορίου, Βιομηχανίας και Επιστημών της Φρανκφούρτης (Frankfurter Gesellschaft für Handel, Industrie und Wissenschaft), παρουσία 100 εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου. Το επίσημο πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει ραντεβού στην ΕΚΤ, η οποία έχει την έδρα της στη Φρανκφούρτη, αλλά οι επαφές σε Deutsche Bank και Bundesbank αξιολογούνται ως ιδιαιτέρως σημαντικές, αφού γίνονται σε μια περίοδο έντονων ζυμώσεων για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας για την προσεχή διετία.

Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, όπως η Bundesbank, διακρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους «ακούρευτα» ελληνικά ομόλογα ύψους 17,5 δισ. ευρώ, τα οποία λήγουν φέτος και το 2015. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει τη μετακύλισή τους με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά αντιμετωπίζει τη σθεναρή αντίσταση της ΕΚΤ. Μάλιστα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, απέκλεισε τη μετακύλιση των εν λόγω ομολόγων με το επιχείρημα ότι συνιστά νομισματική χρηματοδότηση και ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

* «ΑΒΑΝΤΑ» ΡΑΪΧΕΝΜΠΑΧ ΣΤΟΝ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

ΡΑΪΧΕΝΜΠΑΧ, ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣΜετά την τρόικα, που έστειλε ειδική επιστολή στον υπουργό Ανάπτυξης ανάγοντας σε «προαπαιτούμενο» την υιοθέτηση των προτάσεων του ΟΟΣΑ, «πλάτες» υπέρ της απορρύθμισης της αγοράς βάζει τώρα και ο επικεφαλής της Task Force. Ο Χορστ Ράιχενμπαχ, που συναντήθηκε χθες με τον Κωστή Χατζηδάκη (φωτογραφία), έσπευσε να χαρακτηρίσει «ιδιαίτερης σημασίας» για τους καταναλωτές και την οικονομία την έκθεση του ΟΟΣΑ, σχολιάζοντας μάλιστα πως «μπορεί να πληγούν κάποια συμφέροντα αλλά με τον τρόπο αυτό θα λειτουργήσει καλύτερα η αγορά». Στη συνάντηση με την Ομάδα Δράσης τέθηκε και το θέμα της απλούστευσης των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων στην Ελλάδα (άδειες εγκατάστασης, περιβαλλοντικές άδειες κ.ά.). Το σχετικό νομοσχέδιο, που προβλέπει την αρχή της «αυτοσυμμόρφωσης» των επιχειρήσεων ώστε να ξεκινούν τη δραστηριότητά τους με μια απλή υπεύθυνη δήλωση τήρησης των νόμων, αναμένεται ότι θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή, ενώ στην πορεία το θεσμικό πλαίσιο θα εξειδικευτεί με επιμέρους υπουργικές αποφάσεις. Στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων για τον τρόπο κατανομής του κονδυλίου των 15,3 δισ. ευρώ του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, ο επικεφαλής της Task Force είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συμφωνήσει σε γενικές γραμμές με τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς «και δεν βλέπει να υπάρχουν κάποια ανυπέρβλητα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις».

http://www.efsyn.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top