νεα κρητη totalfitness news

Ecofin: Προστατεύονται οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ
Το Ecofin ενέκρινε την πολιτική συμφωνία που είχε επιτευχθεί στο Ευρωκοινοβούλιο, η οποία αποσκοπεί στην εναρμόνιση των ευρωπαϊκών κανόνων για τα σχήματα εγγύησης καταθέσεων (Deposit Guarantee Schemes, DGS) και τη βελτίωση της προστασίας των καταθετών.
Όπως αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν, έχει σχεδιαστεί προσχέδιο οδηγίας με τις αλλαγές στη νομοθεσία για την προστασία που παρέχεται στους αποταμιευτές με καταθέσεις έως 100.000 ευρώ.
Οι βασικές αλλαγές έχουν ως εξής:
- Απλοποίηση και εναρμόνιση σε σχέση με την κάλυψη και τους διακανονισμούς πληρωμής.
- Περαιτέρω μείωση στο χρονικό περιθώριο αποπληρωμής των καταθετών, από την τρέχουσα πρόβλεψη για 20 εργάσιμες μέρες, σε επτά εργάσιμες μέρες έως το 2024.
- Υιοθέτηση της εκ των προτέρων χρηματοδότησης, με στόχο κεφαλαίων που θα ανέρχονται κατ' ελάχιστον στο 0,8% των καλυμμένων καταθέσεων, εντός 10 ετών, τα οποία θα συλλέγονται από τις τράπεζες.
- Καλύτερη πρόσβαση αποταμιευτών σε πληροφορίες για την προστασία των καταθέσεών τους και καλύτερη πρόσβαση των DGS σε πληροφορίες για τις τράπεζες - μέλη τους.
- Δανεισμός μεταξύ των σχημάτων εγγύησης καταθέσεων, σε εθελοντική βάση.
Σύμφωνα με την οδηγία, όλες οι τράπεζες θα πρέπει να συμμετάσχουν σε ένα DGS, ώστε να είναι προστατευμένες όλες οι καλυμμένες καταθέσεις τους. Τα DGS πρέπει να είναι εποπτευόμενα συνεχώς και να πραγματοποιούν τακτικά stress tests.
Οι καταθέτες δεν θα απαιτείται πλέον να καταθέσουν αίτηση αποπληρωμής, εάν οι καταθέσεις τους δεν είναι διαθέσιμες, αναφέρει η απόφαση, ενώ απλοποιείται περαιτέρω και το νομοθετικό πλαίσιο που εξασφαλίζει την αποπληρωμή.
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, το Συμβούλιο Μόνιμων Αντιπροσώπων είχε συμφωνήσει στις γενικές αρχές της οδηγίας τον Ιούνιο του 2011. Ξεκίνησαν έκτοτε οι διαπραγματεύσεις με το ευρωκοινοβούλιο, που διακόπηκαν το Φεβρουάριο του 2012 για να ξεκινήσουν εκ νέου τον Ιούλιο του 2013, μετά τη συμφωνία στο Ecofin για την προτεινόμενη νομοθεσία εκκαθάρισης και λύσης τραπεζών, που συνδέεται με την οδηγία για τα σχήματα εγγύησης καταθέσεων. Η πολιτική συμφωνία για τα σχήματα εγγύησης καταθέσεων επιτεύχθηκε στις 17 Δεκεμβρίου.
Σημειώνεται ότι μετά την παρ' ολίγον κατάρρευση της Northern Rock το 2007 και για να αποτραπούν μελλοντικές μαζικές εκροές καταθέσεων, το 2009 αυξήθηκαν τα όρια εγγύησης καταθέσεων από τα 20.000 στα 100.000 ευρώ και μειώθηκε το χρονικό περιθώριο αποπληρωμής στις 20 μέρες.
Το Συμβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει την οδηγία στις αρχές Μαρτίου χωρίς περαιτέρω συζήτηση με τελική έγκριση από το ευρωκοινοβούλιο εντός του Απριλίου, ενώ τα κράτη μέλη θα έχουν περιθώριο ενός έτους για να εντάξουν τις αλλαγές στις εθνικές τους νομοθεσίες, καταλήγει το ανακοινωθέν.


http://www.imerisia.gr/

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top