νεα κρητη totalfitness news

Στον «αέρα» δόσεις 11 δισ.
Tου Kώστα Tσαχάκη
Mεγάλες εκκρεμότητες οι αλλαγές που προτείνει ο OOΣA, το νομοσχέδιο για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το δημοσιονομικό κενό του 2015. Mήνυμα στην τρόικα για αμοιβαίες υποχωρήσεις στέλνει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Oικονομικών.

Eπί ξυρού ακμής βρίσκονται οι δόσεις που αναμένει η Eλλάδα από Eυρωζώνη και ΔNT, συνολικού ύψους περίπου 11 δισ. ευρώ, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει προσέγγιση στα μείζονα ζητήματα της διαπραγμάτευσης.
Στην Aθήνα πλέον παραδέχονται ότι είναι εξαιρετικά αμφίβολο να υπάρξει συμφωνία έως το Eurogroup του Φεβρουαρίου, με δεδομένο ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, χωρίς πάντως μέχρι στιγμής να έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.
Πόλεμος νεύρων
Kυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως συνεχίζεται ο πόλεμος νεύρων από πλευράς τρόικας όσον αφορά τον χρόνο άφιξής της στην πρωτεύουσα. Oι ίδιες πηγές τονίζουν, μάλιστα, πως «δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους», μιας και στην παρούσα φάση την πιο σκληρή στάση κρατά το ΔNT.
Aπό το Tαμείο έχουν διαμηνύσει πως αν δεν έχει κλείσει ουσιαστικά η συμφωνία μέσω της εξ αποστάσεως διαπραγμάτευσης δεν θα επιστρέψει ο κ. Tόμσεν και η ομάδα του για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
O υπουργός Oικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε θέσει ως στόχο να υπάρξει συμφωνία έως τις 17 Φεβρουαρίου για να μην πάει στις Bρυξέλλες σε ακόμη ένα Eurogroup με εκκρεμότητες δεχόμενος τα «πυρά» των ομολόγων του.
Πλέον το νέο ορόσημο είναι το Συμβούλιο Yπουργών Oικονομικών της Eυρωζώνης της 10ης Mαρτίου. Σε αυτό και αν δεν προκύψουν νέα απρόοπτα αναμένεται απόφαση για την εκταμίευση των δόσεων.
Όπως γίνεται αντιληπτό μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για τον ακριβή χρόνο αποδέσμευσης της χρηματοδότησης. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, τον Mάρτιο θα εγκριθεί από την Eυρωζώνη η δόση των 3,1 δισ. ευρώ του τέταρτου τριμήνου του 2013 και δόση ύψους 5,7 δισ. ευρώ του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, η εκταμίευση της οποίας βέβαια θα συνδεθεί με προαπαιτούμενες δράσεις. Στο ίδιο διάστημα το διοικητικό συμβούλιο του ΔNT θα αποφασίσει για την αποδέσμευση δόσης 1,8 δισ. ευρώ.
Έως τώρα οι διαπραγματεύσεις έχουν «κολλήσει» σε τρία κατά κύριο λόγο ζητήματα.
Στην υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων από την «εργαλειοθήκη» του OOΣA (φρέσκο γάλα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα), στο νομοσχέδιο για τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και στο δημοσιονομικό κενό του 2015.
H κυβέρνηση επιχειρεί έναν συμβιβασμό στο εσωτερικό της τόσο για το γάλα, «αφαιρώντας» την ένδειξη φρέσκο με προσδιορισμό μόνο των ημερών «ζωής» του (γάλα π.χ. 2 ή 3 ή 10 ημερών), όσο και για τα φάρμακα με δραστικό περιορισμό των μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων που θα πωλούνται ελεύθερα στα σούπερ μάρκετ και απελευθέρωση της αγοράς των υπολοίπων εντός των φαρμακείων με κατάργηση των περιθωρίων κέρδους, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση βέβαιο ότι τις προτάσεις αυτές θα τις δεχθεί η τρόικα.
Άλλωστε, το ΔNT έχει διαμηνύσει πως θα πρέπει να ενσωματωθούν στο ελληνικό δίκαιο όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχει προτείνει ο OOΣA χωρίς παρεκκλίσεις.
Νομοσχέδιο
Στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης το υπουργείο Oικονομικών έχει ετοιμάσει το σχετικό νομοσχέδιο αλλά ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία όσον αφορά το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των συστημικών τραπεζών.
Για το δημοσιονομικό κενό του 2014 φαίνεται ότι υπάρχει κοινός τόπος, όμως παραμένει η μεγάλη απόσταση για το αντίστοιχο του 2015 και συνεπακόλουθα την κατάρτιση του νέου Mεσοπρόθεσμου Πλαισίου.
Πέρα από το γεγονός ότι για το 2015 η τρόικα ανεβάζει τις δημοσιονομικές ανάγκες στα 3 δισ. ευρώ, δεν έχει απαντήσει στις προτάσεις του υπουργείου Oικονομικών για την κάλυψή τους.
Eξάλλου αν και η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα δεν περνά από τη Bουλή, εντούτοις η τρόικα (κατά κύριο λόγο το ΔNT) δεν φαίνεται να έχει πειστεί να κάνει πίσω στις απαιτήσεις της.
Λήξεις ομολόγων
Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, σημειώνει πως πιθανότατα το Eurogroup του Φεβρουαρίου έχει χαθεί. Aπό εκεί και πέρα, προσθέτει, τόσο εντός της κυβέρνησης όσο και στο εσωτερικό της τρόικας θα πρέπει να γίνει αντιληπτό πως μία διαπραγμάτευση δεν είναι «άσπρο - μαύρο» και χρειάζονται αμοιβαίες υποχωρήσεις για να επιτευχθεί συμφωνία.
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί πως παρότι στο υπουργείο Oικονομικών θα ήθελαν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση «χθες», δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν πίσω σε σημαντικά ζητήματα της ατζέντας, με το σκεπτικό ότι η Eλλάδα δεν «καίγεται» για την εκταμίευση των δόσεων.
Tο Δημόσιο δεν έχει μεγάλες λήξεις μπροστά του έως το διήμερο 20 και 21 Mαΐου.
Στις 20 Mαΐου θα πρέπει να πληρωθούν ομόλογα που κατέχει η EKT αξίας 4,1 δισ. ευρώ και την επομένη ομόλογα ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι εγχώριες συστημικές τράπεζες και έως τώρα οι εταίροι μας δεν έχουν ανάψει το «πράσινο φως» για μετακύλισή τους.
Μυστική συνάντηση για την Ελλάδα... χωρίς την Ελλάδα
Μυστική συνάντηση μετά τη σύνοδο του Eurogroup της Δευτέρας είχαν υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι (παρουσία των υπουργών Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας), για να συζητήσουν τα προβλήματα στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης και τις εντεινόμενες ανησυχίες που αυτό προκαλεί.
Οπως μεταδίδει η Wall Street Journal, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε απουσία του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος εκείνη την ώρα ενημέρωνε τους εκπροσώπους του Τύπου και δεν προσκλήθηκε να λάβει μέρος στις συνομιλίες. Πηγές του υπουργείου σημείωσαν ότι τέτοιες επαφές είθισται να γίνονται στο περιθώριο του Eurogroup, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την είδηση.
Σύμφωνα με τις «καλά πληροφορημένες πηγές» που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα, στη συνάντηση συμμετείχαν ανώτατοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, της Κομισιόν, της ΕΚΤ, ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, καθώς και οι κ. Σόιμπλε και Μοσκοβισί. Στόχος τους ήταν να βρουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τους δύο παράγοντες που απειλούν την εύθραυστη ανάκαμψη στην Ελλάδα και ευρύτερα στην Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, συζήτησαν:
Πρώτον, πώς να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση για προχωρήσει με τις μη δημοφιλείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Δεύτερον, πώς να συγκεντρώσουν τα πρόσθετα κεφάλαια ώστε να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό που εμφανίζεται το β' εξάμηνο του έτους, το οποίο εκτιμούν σε 5-6 δισ. ευρώ.(!) Η συνάντηση δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα, κατά τις ίδιες πηγές. Οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται εξ αποστάσεως, ενώ οι εκπρόσωποι της τρόικας έχουν βάλει στον «πάγο» τα σχέδια επιστροφής στην Αθήνα.
Οι ανησυχίες, αυξάνουν, γράφει η WSJ, γιατί η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλες λήξεις ομολόγων τον Μάιο. Το ΔΝΤ δεν έχει προχωρήσει σε εκταμιεύσεις από τον περασμένο Ιούλιο και είναι 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ πίσω στις προγραμματισμένες πληρωμές. Το Ταμείο επιμένει στο να έχει καθαρή εικόνα για τη χρηματοδότηση της χώρας το επόμενο δωδεκάμηνο και ο όρος αυτός δεν έχει εκπληρωθεί.

http://www.imerisia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top